Nasterea cu anestezie generala

/ / Modificat: 2017-06-20
Nasterea cu anestezie generala

Anestezia generala era acum ceva timp foarte frecventa la nasteri, acum este insa rezervata doar pentru cezariana de urgenta, nasterea generala cu forceps sau vacuum, atunci cand gravida nu tolereaza alt tip de anestezie sau cand nu se poate pune problema unei anestezii epidurale.

Anestezia generala se instaleaza rapid si consta in pierderea totala a constiintei si a sensibilitatii corpului, deci durerea nu se simte deloc. Din acest motiv, tipul acesta de anestezie este folosit in urgentele ginecologice.

Ce se intampla cand iti faci anestezie generala 

De obicei, anestezia generala se administreaza pe cale inhalatorie (cu gaze anestezice) sau intravenoasa, iar dupa ce devin inconstiente, pacientelor li se introduce pe gat tubul care le va ajuta sa nu se inece cu secretii salivare.

Starea de inconstienta dureaza de doar cateva minute, pana sunt scosi bebelusii. Anestezia este facuta in ultimul moment, iar bebelusii sunt foarte repede scosi pentru ca substantele anestezice sa nu aiba timp sa intre in sangele lor si sa ii sedeze si pe ei. Mamicile se regasesc la trezire intr-o stare de confuze si ameteala si nu pot sa isi tina in brate copilul.

Fiind adormita, proaspata mamica nu il poate vedea pe bebelus in sala de operatie, dar dupa doua ore i se aduce in terapie intensiva copilul ca sa-l vada si sa-l alapteze. Recuperarea este usoara si fara probleme.

Multor gravide nu li se permite sa manance in timpul travaliului, deoarece exista posibilitatea de a fi necesara anestezia generala, iar daca in timpul sedarii particule de mancare sau de acid gastric sunt inhalate, se creeaza complicatii severe, care pot ajunge pana la deces.

Alte complicatii ale anesteziei generale sunt greata si varsaturile, hipotensiunea arteriala, confuzia si ametelile, pneumonia de aspiratie si rar, decesul.

Anestezia generala - dezavantaje

Fata de anestezia generala, cea epidurala este mult mai sigura, complicatiile ce apar la mama sau la fat sunt mai mici. In plus, copilul nu este afectat de anestezice la fel ca in cazul anesteziei generale. Pe parcursul operatiei mama va fi constienta si isi poate vedea copilul imediat ce acesta va fi scos din uter. Parerile medicilor inclina clar in favoarea anesteziei locale (epidurala sau rahianestezie).

Efecte secundare ale anesteziei genarale in cezariana

Dupa ce nasti prin cezariana, este recomandat ca timp de cateva zile sa stai mai mult intinsa si ai grija sa nu te ridici brusc din pat. Totusi, recuperarea nu dureaza mult si in scurt timp te vei simti foarte bine. Incizia este de obicei orizontala si nu se vede la plaja, deci nu ai niciun motiv sa te ingrijorezi.

Taguri Anestezie nastere

Articole recomandate

Citeste si despre