Tipurile de anestezii folosite la nastere sunt variate, gravida avand posibilitatea sa aleaga ceea ce i se potriveste. Anestezia se foloseste pentru diminuarea durerilor severe care pot aparea in timpul travaliului sau nasterii. Medicii pot oferi sfaturi si recomandari, insa decizia finala este a viitoarei mamici. Exista mai multe tipuri de anestezii, dar printre cea mai folosita ramane epidurala. Exista si varianta prin sedare, anestezii locale sau spinale. Anestezia generala poate fi o optiune, nu se prea mai foloseste astazi!
Sedarea
Medicamentele (narcoticele) sunt administrate adesea gravidelor pentru alinarea suferintei din timpul travaliului. Acestora li se dau medicamente calmante in special in timpul nasterii naturale, cand este nevoita sa impinga copilul afara din uter, iar durerile sunt foarte mari.
Printre cele mai frecvente tipuri de medicamente folosite la sedare se numara analgezicele (morfina, mepederina) sau tranchilizantele. Acestea sunt de obicei injectate sau administrate intravenos.
Anestezia locala
Anestezia locala presupune administrarea medicatiei anestezice in partea inferioara a corpului, in special in zona pelvina. Are efectul de amortire si de inlaturare a senzatiei de durere la nivel local. Procedura se aseamana cu cea folosita la dentist cand se anesteziaza gingia pentru scoaterea unei masele. Anestezia este limitata la o anumita zona si nu afecteaza tot corpul gravidei. Injectiile se fac in mai multe locuri din regiunea vizata.
Cele mai folosite anestezii locale sunt:
- anestezia nervului rusinos;
- infiltrarea perineala;
- anestezia paracervicala.
Anestezia spinala
Anestezia spinala este folosita mai mult cand se impune cezariana de urgenta. Injectarea medicatiei anestezice se realizeaza direct in coloana vertebrala. Mai este cunoscuta si sub numele de rahianestezie. Se realizeaza o punctie, iar acul injectiei este introdus direct in canalul medular.
Datorita injectarii directe si efectul de amortire apare imediat, dar pe o perioada mai scurta de timp decat in cazul epiduralei, de exemplu. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca se administreaza o cantitate mai mica de anestezic decat la alte anestezii.
Epidurala este cea mai folosita anestezie la nastere. Ea este o forma de anestezie locala si are efectul de a suprima durerea in regiunea inferioara a corpului. Medicatia nu este injectata direct in coloana, ca la anestezia spinala. Ea este administrata tot in spate, dar este injectata intre 2 vertebre, blocand impulsurile nervoase de la segmentele de jos ale sirei spinarii si avand ca rezultat amortirea simturilor din acea zona. Efectul apare cam in 15-30 de minute si rezista cateva ore bune.
Medicii sustin ca este tipul de anestezie care prezinta cele mai putine riscuri asupra fatului si mamei.
Anestezia generala
Anestezia generala nu se mai foloseste atat de mult la nasteri. Medicii considera ca participarea mamei la nastere este esentiala pentru siguranta copilului si pentru evitarea complicatiilor. Iar anestezia generala presupune administrarea unui anestezic (pe cale inhalatorie sau intravenoasa) care amorteste tot corpul si trece gravida la stare de inconstienta.
Se mai apeleaza la acest tip de anestezie doar in cazuri de urgenta majora, cand alte anestezii nu functioneaza sau pacienta nu tolereaza celelalte forme de anesteziere.
Procesul scoaterii copilului din burtica mamei trebuie grabit pentru ca efectul anesteziei generale tine foarte putin (cateva minute). De aceea, ea se administreaza exact in momentul in care medicii sunt gata sa intervina in cel mai scurt timp pentru scoaterea copilului. Este esential ca medicatia sa nu ajunga la fat. Daca gazele anestezice sau substantele ajung la fat exista riscul sa il sedeze. In plus, exista o serie de complicatii grave care pot aparea la mama in timpul acestei anestezii (pneumonie de aspiratie si chiar deces).
Medicii nu mai apeleaza astazi la anestezia generala pentru nastere tocmai din cauza efectelor adverse si riscurilor foarte mari pe care le presupune. Ei sustin ca exista variante mult mai sigure si extrem de eficiente care nu pun in pericol nici viata mamei, nici a fatului.