Ce trebuie sa stii despre nasterea acasa

/ / Modificat: 2017-09-07
Ce trebuie sa stii despre nasterea acasa

Nasterea la domiciliu a devenit o moda internationala care a inceput sa prinda tot mai multe radacini si printre gravidele romance, dornice sa-si aduca copilul pe lume intr-un spatiu familiar, relaxant si primitor. Cu toate acestea, nasterea acasa nu este o optiune pentru orice gravida, riscul decesului nou-nascutilor adusi pe lume la domiciliu fiind de semnificativ mai mare decat in cazul celor nascuti la spital, anunta cercetatorii americani de la Weill Cornell Medical College, din New York.

Nasterea acasa este mult mai riscanta decat la spital

Studiul efectuat de cercetatorii americani de la Weill Cornell Medical College, in 2013, a evidentiat faptul ca riscul ca nou-nascutii veniti pe lume intr-o nastere la domiciliu sa moara este de 4 ori mai mare decat al celor nascuti in spital. Descoperirea se bazeaza pe analiza a nu mai putin de 14 milioane de nasteri.

Savantii au descoperit ca nu pregatirea medicului sau prezenta moasei influenteaza pericolul, ci simplul loc de desfasurare a procedurii. Rezultatele studiului evidentiaza ca riscul mortalitatii infantile este aproape dublu la femeile care nasc acasa si sunt la prima sarcina.  

Nasterea acasa este mai usoara si relaxanta

Principalul motiv pentru care viitoarele mamici aleg sa nasca natural acasa este mediul familiar si confortabil, care le reduce nivelul de anxietate si le ajuta sa treaca mai usor prin durerile asociate acestei experiente. Concluzia a fost extrasa din declaratiile si povestirile emotionante ale mai multor mamici care au trecut prin aceasta experienta.

Nasterea acasa nu este o optiune pentru orice gravida

Candidatele ideale pentru nasterea naturala efectuata la domiciliu sunt gravidele sanatoase, care au sarcini cu evolutie normala si risc scazut de complicatii. Pentru toate celelalte cazuri, nasterea la spital este cea mai sigura optiune. In plus, exista si cateva situatii medicale in cazul carora nasterea acasa este contraindicata:

- gravidele care au suferit hemoragii postnatale semnificative la nasteri anterioare;
- gravidele care au trecut prin mai mult de o cezariana in nasteri anterioare;
- gravidele care sufera de hipertensiune arteriala;
- gravidele care au o varsta gestationala mai mica de 37 de saptamani sau mai mare de 43 de saptamani;
- gravidele cu sarcina gemelara;
- gravidele al caror fat este pozitionat in prezentatie pelviana.

Nasterea acasa necesita mai putine interventii medicale

Doua studii recente realizate de cercetatorii canadieni - primul, derulat la British Columbia si al doilea, in Ontario - au facut o comparatie intre nasterile desfasurate la domiciliu si cele de la spital si au ajuns la concluzia ca aducerea pe lume a copilului acasa necesita mai putine interventii si masuri medicale decat cea de la spital.

Savantii au luat in considerare in analiza desfasurata doar nasterile la domiciliu si de la spital provenite din sarcini cu risc scazut de complicatii. Specialistii au descoperit ca motivele pentru care o parte din gravide au fost transportate, ulterior, la spital pentru interventii suplimentare nu au fost complicatiile, ci doar necesitatea unor calmante suplimentare sau mai puternice ori travaliul lent, care impunea cezariana.  

Nasterea acasa nu lasa foarte multa murdarie in urma

Unul dintre motivele pentru care gravidele evita sa ia in considerare ideea nasterii la domiciliu este deranjul sau murdaria pe care intregul proces ar putea-o lasa in urma. In realitate insa, specialistii sustin ca nasterile la domiciliu prezinta un grad minim de dezordine, intrucat aceste proceduri sunt planificate in detaliu. Pregatirile marelui eveniment includ toate masurile necesare pentru minimizarea gradului de murdarire a locuintei.  

Tu ai luat in calcul, chiar si pentru un moment, ideea de a naste copilul acasa? Care erau avantajele pe care le aveai in vedere si ce te-a facut sa te razgandesti, daca ai nascut pana la urma la spital? Exista printre voi, cineva care a nascut acasa, in Romania sau peste hotare? Daca da, atunci merita sa citim povestea si impresiile ei, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Nastere acasa Avantaje nastere acasa Nastere copil

Articole recomandate

Citeste si despre