Cordonul ombilical se rasuceste adesea in timpul sarcinii, dar si in momentul nasterii. Multe mame sunt speriate de aceasta probabilitate, insa cunoscand indeaproape aceste situatii vei intelege ce e de facut.
Rasucirea cordonului ombilical in jurul gatului fatului este una dintre cele mai mari preocupari ale parintilor si ale medicilor inclusiv.
Este un pericol real care poate aparea in timpul sarcinii, dar mai ales in momentul nasterii. Cunoscand dinamica situatiei, complicatiile pot fi prevenite.
Ce reprezinta rasucirea cordonului ombilical?
Cordonul ombilical reprezinta legatura dintre fetus si placenta in care se dezvolta. Cordonul ombilical are rol de hranire si transfer de sange si oxigen de la mama catre embrion sau fetus, dupa caz, iar complicatiile legate de cordonul ombilical pot fi foarte grave. Sunt asociate cu suferinta fetala si cu o serie intreaga de complicatii in timpul nasterii.
Cordonul ombilical are o lungime considerabila, de aproximativ 55 de centimetri, si, prin urmare, este destul de normal ca se "incurce", infasurandu-se in jurul extremitatilor sau in jurul gatului fatului.
Gravitatea situatiei depinde tocmai de locul in care cordonul ombilical a facut bucla si de cate ori s-a rasucit in acel loc. In multe cazuri, cu un simplu gest sau printr-o miscare a fatului cordonul poate reveni la pozitia initiala.
Exista o serie de factori care duc la aceste rasuciri ale cordonului ombilical. Spre exemplu, prezenta unui cordon mai lung decat de obicei sau o cantitate mai mare de lichid amniotic in placenta. Acest ultim caz inseamna ca spatiul pentru miscarea cordonului ombilical este mai mare.
Monitorizarea prin intermediul ultrasunetelor poate semnala prezenta circularei de cordon ombilical, cum mai este numita.
Ce efecte poate produce
In cele mai multe cazuri, aceste rotiri ale cordonului ombilical nu ii provoaca probleme fatului. Nasterea naturala poate avea loc cu un mic truc: medicul plaseaza un deget intre gat si cordon pentru a evita presiunea si posibila sufocare. O alta varianta este taierea cordonului ombilical inainte ca fatul sa fie expulzat complet.
Adesea rasucirile cordonului ombilical cauzeaza o modificare a ritmului cardiac al copilului, insa acest lucru nu se intampla in 100% din cazuri. Cresterea ritmului cardiac poate fi cauzata, spre exemplu, de utilizarea unor medicamente pentru scurtarea travaliului si grabirea expulziei pe care copilul nu le tolereaza bine.
Unii fetusi au cordonul ombilical mai scurt decat altii, iar aceasta preseaza carotida, putand favoriza bradicardia. In aceasta situatie, medicul trebuie sa analizeze disconfortul fetal si sa decida cum sa procedeze: sa efectueze o operatie cezariana de urgenta sau sa astepte pana cand copilul se misca si elimina singur presiunea.
Prolapsul cordonului ombilical
In timpul travaliului, cordonul ombilical este pozitionat, in mod obisnuit, in spatele capului bebelusului.
Astfel, acesta coboara doar dupa ce capul bebelusului iese. In anumite situatii, cordonul ombilical iese inaintea capului bebelusului, ceea ce adesea opreste circulatia din cordon. Aceasta complicatie este grava, insa nu are nimic de-a face cu rasucirile cordonului ombilical. De fapt, aceasta este cauzata de alte probleme care intrerup circulatia sanguina fetala.