Nasterea activa

/ / Modificat: 2013-05-17
Nasterea activa

Nasterea activa nu este un concept nou, ci doar un termen care descrie experienta de a deveni mama nemijlocita de nicio interventie chimica, tehnologica sau umana. In nasterea activa, natura surclaseaza beneficiile stiintei, iar instinctul mamei este mai important decat orice. In nasterea naturala, viitoarea mama are deplin control asupra corpului ei. Se misca si isi schimba pozitia trupului dupa cum simte, ea este cea care aduce pe lume bebelusul, nu medicul sau moasa.

Rolul pasiv al femeilor insarcinate ajunse la travaliu este inlocuit de unul activ, mamica folosindu-si resursele naturale si propriul instinct pe tot parcursului nasterii. Abia daca apar complicatii, medicul poate sa intervina in nasterea activa. Astfel, in nasterea activa, obstetrica este doar un plan de rezerva, accesat de mama atunci cand se confrunta cu dificultati in timpul travaliului. Conceptul a fost formulat la inceputul anilor '80 in Marea Britanie, de catre Janet Balaskas.  

Principiile nasterii active

  Cel mai important principiu al nasterii active este folosirea fortei gravitationale pentru intensificarea contractiilor, respectiv impingerea mai usoara a fatului prin canalul nasterii. Pentru realizarea acestui lucru, gravida sta in picioare, pe vine sau in genunchi, astfel incat fatul sa intre mai usor in pelvis.

Uterul este si el mai putin solicitat prin nasterea activa in picioare, gratie unghiului de conducere (dintre axul mare al coloanei copilului si cel al coloanei vertebrale a mamei). Aceeasi pozitie speciala ar imbunatati circulatia sangelui in placenta (deci oxigenarea fatului) si ar ajuta la dilatarea colului, sub efectul presiunii exercitate de capsorul bebelusului "impins" in jos de forta gravitationala.

Nasterea activa presupune folosirea unor piese de mobilier si accesorii simple pentru travaliu, precum o saltea pe podea, un scaun, un fotoliu moale sau o minge pentru nastere. Ele ofera sprijinul necesar mamei pentru a se aseza in pozitiile descrise mai sus.

La intrarea in travaliu, mama poate sa se miste cum doreste, sa mearga, sa isi intinda membrele, sa se legene inainte si inapoi, conform semnalelor pe care i le transmite corpul. Un alt principiu important al nasterii active este acela ca mama se poate manifesta cum doreste, prin gemete, respiratie auto-impusa etc, fara sa ii fie inhibata libertatea de a-si exterioriza trairile.  

Beneficiile nasterii active

De-a lungul timpului, femeile care au ales o nastere activa au formulat un set de beneficii ale acestei metode de a aduce pe lume bebelusul. Cele mai importante ar fi:

1. Un travaliu mai scurt si mai eficient: pozitiile corporale in nasterea activa ajuta bebelusul sa alunece mai usor prin canalul nasterii;

2. Mai putina durere: contractiile sunt mai putin dureroase cand mama sta in picioare si nu intinsa, iar eliberarea tensiunilor prin cuvinte, gemete si miscari autonome atenueaza din intensitatea durerilor;

3. Risc mai mic de traumatizare a fatului: placenta este mai bine vascularizata, deci fatul primeste mai mult oxigen; vasele sanguine nu mai sufera compresii, prin pozitia intinsa a mamei o perioada indelungat;

4. Mai multa putere la impins;

5. Eliminarea spontana a placentei, facilitata de pozitia "in picioare";

6. Riscul rupturilor si leziunilor este diminuat, pentru ca pozitia "in picioare" ajuta tesutul perineal sa se destinda mai usor in jurul capului fatului.

Tu cunosti pe cineva care sa fi nascut prin nastere activa? Poveste-ne experienta in sectiunea de comentarii!

Articole recomandate

Citeste si despre