Nasterea in apa este un subiect care a suscitat adesea dezbateri cu argumente pro si contra. Metoda a inceput sa devina tot mai populara si la noi in tara, o serie de clinici, in special private, amenajand sali dotate cu bazine speciale pentru nastere.
Ce presupune nasterea in apa?
Nasterea sub apa presupune ca cel putin o parte a travaliului si nasterea propriu-zisa sa aiba loc intr-un bazin cu apa. Are loc sub stricta supraveghere medicala, fiind necesara aparatura speciala pentru monitorizarea contractiilor mamei si monitorizarea batailor inimii fatului pe durata intregului proces. Fata de metoda traditionala de nastere, aceasta este considerata mai rapida, mai putin dureroasa si mai putin traumatizanta atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut. Initiatorii aceste metode au pornit de la teoria potrivit careia exista o asemanare mare dintre mediul intrauterin in care fatul a petrecut noua luni si apa, tot un mediu lichid, astfel incat nasterea devine mult mai blanda pentru bebelus.
Cand se poate recurge la aceasta metoda?
E posibil sa fi auzit ca femeile trecute de 35 de ani nu ar mai trebui sa opteze pentru metoda nasterii in apa. In realitate nu exista o varsta standard de la care femeilor sa nu li se mai recomande recurgerea la nasterea in apa. Ea se poate face cu conditia ca atat mama, cat si fatul sa fie sanatosi si sa nu prezinte riscuri. Oricum, decizia se ia numai impreuna cu medicul obstetrician care a urmarit sarcina pe tot parcursul evolutiei ei si care va tine cont de pozitionarea copilului in momentul declansarii travaliului, de istoricul medical al mamei. Tinand cont de toti acesti factori, medicul va putea spune daca o femeie este sau nu o candidata perfecta pentru nasterea in apa.
Femeia care alege sa nasca in apa trebuie sa nu aiba vreo infectie sau sa sangereze excesiv. Herpesul genital este un virus cu risc foarte mare de transmitere de la mama la fat prin intermediul apei, astfel ca o femeie care sufera de aceasta afectiune nu trebuie sa nasca in apa. O alta conditie pentru a putea opta pentru aceasta metoda de nastere este sa nu fi avut complicatii pe timpul sarcinii, asa cum este preeclampsia. De asemenea, nasterea trebuie sa se declanseze la termen sau peste 39 de saptamani.
Beneficiile nasterii in apa
Pentru mama
- apa calda este linistitoare, relaxanta, confortabila;
- creste rezistenta pe durata travaliului;
- efectul de flotabilitate diminueaza greutatea corpului mamei, permitand miscari mai lejere si repozitionari mai comode;
- flotabilitatea asigura contractii uterine mai eficiente si imbunatateste circulatia sangvina, ceea ce are drept rezultat o mai buna oxigenare a musculaturii uterine, mai putina durere pentru mama si mai mult oxigen pentru copil;
- scufundarea in apa determina scaderea tensiunii arteriale cauzata de anxietate;
- apa diminueaza nivelul de cortizol, hormonul stresului, generand o productie sporita de endorfine, care servesc ca inhibitori ai durerii;
- apa determina o relaxare a perineului si o marire a elasticitatii acestuia, fapt care determina reducerea incidentei si a severitatii rupturilor, dar si necesitatea unei epiziotomii;
- apa confera un sentiment mai mare de intimitate, reducand inhibitiile.
Pentru copil
- ofera un mediu similar celui din sacul amniotic;
- usureaza stresul nasterii, sporind sentimentul de securitate.
Care sunt riscurile pentru mama si copil?
De-a lungul ultimelor trei decenii in care nasterea in apa a capatat popularitate, au fost facute studii cu privire la riscurile pe care aceasta metoda le presupune. Specialistii au constatat rate similare de mortalitate perinatala intre nasterile prin metoda conventionala si cele in apa.
Printre riscurile constatate se numara:
- mama si copilul pot dobandi o infectie;
- copilul ar putea, in cazuri rare, aspira apa din bazin;
- cordonul ombilical se poate rupe accidental dupa nasterea copilului;
- temperatura corpului bebelusului ar putea fi prea mare sau prea mica;
- cantitatea de sange matern pierdut este mai mare si mai dificil de evaluat.
Femeile care aleg metoda nasterii in apa trebuie sa se informeze cat mai mult cu putinta, sa urmeze cursuri de pregatire despre nasterea in apa si chiar sa faca gimnastica specifica.