S-a vorbit mult in ultimii ani despre nasterea naturala dupa cezariana. Daca in trecut era exclusa aceasta posibilitate si viitoarele mamici stiau clar ca daca au nascut o data prin cezariana, la fel vor naste si a doua oare, lucrurile s-au schimbat in ultimii ani.
S-au scris numeroase articole in literatura de specialitate despre nasterea naturala dupa cezariana; au aparut forumuri de discutii, grupuri de Facebook pentru suport si chiar medici renumiti pentru ca accepta sa le asiste pe paciente sa nasca natural dupa o cezariana.
Decizia de a naste natural dupa o cezariana este una care trebuie cantarita atent de viitoarea mama impreuna cu medicul care ii urmareste sarcina. Fiecare caz in parte este diferit si, in timp ce in unele situatii acest lucru este posibil, in altele poate pune serios in pericol sanatatea mamei sau a copilului, asa ca gravida trebuie sa ia hotararea in cunostinta de cauza.
Riscurile nasterii naturale dupa cezariana
Dincolo de toti factorii pe care ii luati in considerare atunci cand alegeti cum sa fie a doua nastere, trebuie sa mai tineti cont de un aspect: un nou studiu arata ca o nastere vaginala dupa o operatie de cezariana ar putea creste riscul de ruptura perineala grava cu pana la 21%.
O echipa formata din cercetatori de la Universitatea din Melbourne a analizat 130.000 de nasteri care au avut loc intre 2009 si 2014, cu scopul de a stabili o legatura intre ruptura de perineu si nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC). O ruptura perineala grava este definita ca fiind leziuni care se intind pana la anus. Potrivit studiului, femeile care au avut NVDC au fost mult mai predispuse decat cele care erau la prima nastere sa sufere o ruptura de perineu de gradul 3 sau 4. Riscul de a suferi astfel de leziuni creste cu 21% in cazul unei NVDC.
Desi medicii nu au gasit o explicatie pentru care se intampla acest fenomen, echipa crede ca unul dintre motive ar putea fi lipsa de coordonare intre uter (care a mai trecut deja printr-o nastere) si perineu (care este la prima experienta de acest gen). Fiind a doua nastere, travaliul progreseaza rapid, iar perineul nu are timp sa se intinda in mod natural.
Studiul nu urmareste sa alarmeze, ci sa informeze
Cercetatorii au subliniat ca scopul studiului nu este de a provoca ingrijorare in randul viitoarelor mame care sunt in aceasta situatie, ci de a le informa asupra riscurilor si de a le incuraja sa ia aceasta decizie in deplina cunostinta de cauza. Desi rupturile de perineu sunt frecvente in timpul nasterilor naturale, cele de gradurile 3 si 4 pot duce la complicatii precum incontinenta urinara, disconfort in timpul actului sexual etc. Gravidele isi pot pregati zona perineala pentru nastere prin masaj, care are ca scop sa ofere elasticitate tesutului, pentru a preveni ruptura in timpul expulziei.
In plus, exercitiile Kegel facute in timpul sarcinii și atentia acordata numarului de kilograme acumulate in sarcina pot fi, de asemenea, de ajutor. Inainte de a decide cum vreti sa se desfasoare nasterea, discutati cu medicul care va monitorizeaza, pentru a va asigura ca luati cea mai buna decizie pentru voi si pentru copil.
FOTO: Freepik