Nasterea naturala, recomandari si precautii

/ / Modificat: 2017-02-07
Nasterea naturala, recomandari si precautii

Nasterea naturala ramane, din fericire, o alegere pentru care opteaza multe gravidute curajoase si dornice sa experimenteze maternitatea in cele mai firesti conditii. Beneficiile pentru mamica si bebelus sunt nenumarate, insa este necesar sa iei in calcul cele mai importante recomandari si precautii pentru o nastere usoara.

Viitoarele mame au la dispozitie diverse metode pentru nasterea naturala in circumstante optime, de la tehnici de respiratie pana la hipnoza. Filosofiile si motivele care favorizeaza nasterea naturala variaza, insa exista cateva precautii si recomandari general valabile care merita sa fie adoptate.

Beneficiile nasterii naturale

Inainte de toate, nasterea naturala confera beneficii incontestabile atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Indiferent de aspectele mai putin placute ale acestei experiente, organismul unei femei a fost conceput pentru a naste pe cale vaginala.

In mare, beneficiile pentru bebelus sunt:

nou-nascutul este mai alert si mai putin ametit;
bebelusul va reusi sa se hraneasca la san mai usor;
scorul APGAR va fi, cel mai probabil, mai mare;
riscul de stres fetal scade considerabil.

Cat despre mamica, avantajele sunt si aici numeroase:

• posibilitatea de miscare este mare in timpul travaliului;
• durerea ajuta la constientizarea stadiului travaliului;
• sonda este inutila;
• imediat dupa nastere, mama poate sa se deplaseze in voie;
• sansele de greata, voma, ameteala etc sunt foarte mici;
• satisfactia nasterii naturale este asemuita cu victoria unui maraton de atletism.

Recomandari pentru nasterea naturala

Din seria celor mai importante recomandari pentru nasterea naturala, alegerea unei echipe medicale capabile sa te sprijine in timpul experientei este cel mai important aspect. Vei avea nevoie de o moasa cu abilitati deosebite in ingrijirea mamicilor, care sa evite administrarea inutila a medicamentelor si sa fie la fel de convinsa ca nasterea pe cale vaginala este ideala. In acest fel, va gestiona situatia in cel mai eficient mod cu putinta si te va face sa te simti in siguranta.

La fel de important este si mediul in care alegi sa nasti, respectiv salonul spitalului sau al clinicii si chiar propria ta locuinta. Daca iti doresti sa aduci pe lume bebelusul acasa, unde sansele ca totul sa se petreaca 100% natural sunt foarte mari, ai nevoie de ajutorul unei moase si trebuie sa fi avut o sarcina lipsita de orice complicatie sau risc.

Pregateste-te din timp pentru travaliu si invata diverse tehnici care sa iti usureze experienta, precum metode specifice de respiratie si relaxare, meditatia, anumite miscari menite sa blocheze receptorii durerii de la nivelul pielii etc.

De asemenea, vei fi cu atat mai fericita daca vei beneficia de ajutorul unei persoane apropiate (mama, sora, prietena etc) care sa stea alaturi de tine cand incep durerile nasterii. Aceasta va putea sa noteze contractiile (intensitatea si frecventa lor) si iti poate masa umerii si soldurile, in timp ce tu te concentrezi pe evolutia senzatiilor. In acest mod, vei sti cand sa pleci la spital (cat mai aproape de ruperea apei), pentru un plus de confort la domiciliu.

Pregatirea mentala este si ea esentiala: concentreaza-te pe scopul ultim al travaliului si nu te gandi la intensitatea durerii, ci la bucuria pe care o vei simti la prima atingere a micutului tau.

Precautii pentru nasterea naturala

Una dintre cele mai importante precautii de care sa tii cont daca alegi nasterea naturala este evitarea povestilor de groaza despre nasteri chinuitoare sau chiar tragice. Inconjoara-te de mesaje pozitive si ai incredere in puterea ta de a naste cu usurinta.

Nu uita nici de nevoile partenerului tau: daca va fi relaxat, bine hranit, hidratat si optimist va fi cu adevarat alaturi de tine la nastere.

O alta greseala de evitat inainte de nasterea naturala este infometarea. Daca in cazul operatiei de cezariana exista un risc asociat cu consumul de alimente si lichide inainte de interventie, nasterea vaginala nu te priveaza de o masa copioasa inainte de marele moment, care sa iti furnizeze energia atat de pretioasa. In general, "accidentele" naturale ale functiei excretorii se previn cu ajutorul clismei.

In fine, nu te acuza prea dur daca nu ai parte de nasterea naturala pe care ai visat-o cu ardoare. Se intampla deseori ca mamicile sa se pregateasca temeinic pentru experienta, dar sa ajunga in final tot la medicamente si cezariana. Vei ramane oricum cu satisfactia unei incercari curajoase, pe care nimeni nu va putea sa ti-o stirbeasca vreodata.

Taguri Nastere naturala

Articole recomandate

Citeste si despre