Nasterea vaginala dupa cezariana

/ / Modificat: 2010-07-27
Nasterea vaginala dupa cezariana


 Avantaje si dezavantaje

Daca deja ai nascut un copil prin cezariana, nu lua in calcul o nastere vaginala la urmatorul copil. Multe femei nasc un copil vaginal dupa ce au nascut prin cezariana. Dar pe langa beneficiile nasterii vaginale dupa cezariana exista si riscuri de care trebuie sa fii constienta. Citeste despre ele si apoi discuta cu obstetricianul tau.

Cine poate sa nasca vaginal dupa cezariana?

Dintre femeile care incearca sa nasca vaginal dupa o cezariana, doar 60-80% reusesc. Restul sfarsesc prin a face tot cezariana. Daca esti sanatoasa si nu exista factori de risc, atunci o nastere vaginala dupa cezariana (NVDC) este posibila daca si obstetricianul tau este de acord.

Avantaje

Exista mai multe motive pentru care vrei sa incerci NVDC. Unele femei vor pur si simplu sa experimenteze nasterea vaginala. Exista de asemenea si motive medicala pentru care aceasta varianta le atrage pe femei:

  • Eliminarea nevoii de o operatie abdominala care are riscuri aferente (de exemplu, infectie, hemoragie si complicatii legate de anestezie)

  • Reducerea riscului unei posibile transfuzii de sange, diminuand astfel riscul unei boli de sange

  • Scaderea perioadei de spitalizare post-partum

  • Un timp mai scurt de recuperare

  • Factori de risc

    Principalul factor de risc este posibilitatea rupturii uterine. Ruptura uterina poate ameninta atat viata mamei cat si viata copilului. Probabilitatea unei rupturi uterine este mica, dar deoarece este o situatie grava, riscul tau trebuie sa fie evaluat cu atentie de catre medic. Expertii spun ca riscul de ruptura uterina creste mai ales daca trebuie sa ti se induca travaliul

    Riscul este diferit in functie de nasterile anterioare, durata travaliului si alti factori pe care ii va constata medicul tau dupa ce va decide daca esti o candidata buna la NVDC sau nu.

    Se pare ca riscul de infectie pentru mama si copil este mai mare in cazurile in care se incearca o nastere vaginala dupa cezariana urmata de o alta cezariana. 

    Daca totusi optezi pentru aceasta varianta, maternitatea trebuie sa fie echipata pentru operatii de cezariana de urgenta pentru cazurile in care este nevoie.

    Este NVDC o optiune buna pentru mine?

    Trebuie luate in considerare mai multe aspecte pentru a vedea daca esti o candidata buan pentru NVDC sau nu. Medicul tau iti va spune daca este prea riscant dupa ce va analiza:

  • Tipul de incizie: Daca la prima cezariana incizia a fost facuta pe vertical ("clasic"), prin taierea verticala a partii superioare a uterului, riscul de ruptura uterina este mai mare decat daca incizia a fost facuta orizontal sau vertical in partea de jos a uterului. 

  • Numarul operatiilor de cezariana anterioare: Riscul de ruptura uterina creste cu fiecare cezariana in plus. 

  • Perioada de timp care a trecut de la ultima cezariana: Ideal ar fi ca urmatorul copil sa fi fost conceput la minim 9 luni de la ultima cezariana. Cu cat corpul tau are mai mult timp la dispozitie sa se recupereze dupa operatie, cu atat va deveni mai puternic pentru urmatoarea nastere.

  • Marimea copilului: Un alt aspect important este marimea copilului in comparatie cu marimea pelvisului tau. In cazul in care copilul e mai mare, uterul tau poate fi supus unui stres prelungit in timpul travaliului si nu va progresa normal. Medicul tau poate evalua marimea copilului in comparatie cu cea a pelvisului printr-o ecografie cu ultrasunete.

  • Probleme pentru copil: Pot exista factori care sa semnaleze posibile complicatii in timpul nasterii copilului (de exemplu, copilul sa fie asezat invers si sa iasa intai sezutul), fapt care combinat cu alti factori de risc ai unei cezariene anterioare pot faca NVDC prea riscanta.

  • Probleme placentare: Daca ai placenta previa (pozitionata prea jos) sau placenta abruptio(separarea placentei de pantece), s-ar putea sa fie prea riscant sa nasti vaginal.

  • Starea de sanatate: Daca exista afectiuni medicale sau obstetrice grave la momentul nasterii, medicul te va sfatui sa nu nasti vaginal.

    Majoritatea acestor factori de risc pot fi identificati inainte de nastere. Asa ca ai posibilitatea sa discuti optiunile in detaliu cu medicul.

    Cum sa procedez?

    Numai tu poti decide acest lucru impreuna cu medicul. Trebuie sa iei in considerare avantajele si dezavantajele si sa tii cont de sfatul medicului. 

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro

    Taguri Cezariana

    Articole recomandate

    Citeste si despre