Prezentatia pelviana apare atunci cand fatul iese, la momentul nasterii, cu sezutul sau picioarele inainte, in loc de cap. Acest lucru determina un travaliu lung si chinuitor, pentru ca sezutul sau picioarele nu reusesc sa dilate colul uterin la fel de usor si repede asemenea capului. Aceasta prezentatie este una de risc, pentru ca pot aparea multiple accidente sau probleme si are si un risc de mortalitate fetala crescut, de aceea necesita cezariana de urgenta.
Prezentatia fatului in uter la momentul nasterii este esentiala pentru succesul acesteia. Aproape toti bebelusii (peste 90%) au o pozitie normala, adica craniana la nastere. Acest lucru inseamna ca prima parte a corpului care iese prima la momentul nasterii vaginale este capul. Toate celelalte prezentatii sunt considerate anormale si necesita de multe ori nasterea prin cezariana.
Prezentatia pelviana
In prezentatia pelviana fatul se poate aseza in momentul nasterii in mai multe feluri:
-
cu sezutul inainte, cu picioarele indoite in sus si cu genunchii drepti;
-
cu sezutul inainte, picioarele indoite in sus si genunchii flexati (si gambele incrucisate) – la stramtoarea superioara (la iesire) pelvisul si picioarele apar primele – prezentatie pelvio-podalica;
-
cu sezutul inainte si cu un singur picior indoit in sus cu genunchiul flexat si cu celalalt picior drept; acesta din urma este si primul care iese la momentul nasterii – prezentatie podalica.
Care sunt cauzele prezentatiei pelviene?
-
malformatii uterine;
-
tumori;
-
multiparitate;
-
prematuritate;
-
malformatii fetale;
-
macrosomie;
-
fat decedat in uter;
-
variatii ale cantitatii de lichid amniotic;
-
insertia joasa a placentei etc.
Care sunt simptomele si cum se pune diagnosticul?
Exista mai multe semne si simptome care indica aparitia unei prezentatii anormale a fatului:
-
senzatie de presiune sau apasare ori jena in epigastru si hipocondrul drept;
-
eliminarea de meconiu dupa ruperea membranelor.
De asemenea, palparea sacrului fetal poate indica o alta serie de semne anormale. Investigatiile care sunt efectuate pentru diagnosticarea acestei prezentatii sunt:
-
ecografia;
-
radiografia de sarcina in trim al 3-lea.
Poate fi intors fatul in uter la momentul nasterii?
Nasterea pelviana presupune 3 nasteri consecutive in urmatoarea ordine:
-
nasterea pelvisului;
-
nasterea umerilor;
-
nasterea capului.
Se poate incerca intoarcerea fatului de catre medic. El face gravidei o ecografie, si ghidat de imaginile oferite de aceasta apasa usor abdomenul mamicii, in puncte cheie, pentru a incuraja fatul sa isi schimbe pozitia. Totusi, daca se constata ca fatul are o pozitie anormala dupa saptamana 37 de sarcina, aceasta manevra este imposibil de realizat, din cauza acumularii de lichid amniotic.
De aceea, este indicat sa mergi la toate consultatiile si analizele prenatale pentru a descoeri astfel de probleme din timp.
In cazul in care medicul constata diagnosticul dupa saptamana 37 de sacina sau in timpul nasterii se recurge la forceps sau vacuum pentru scoaterea fatului.
Ce complicatii pot aparea?
Din nefericire, aceasta prezentatie este una de mare risc pentru fat. Exista un risc de mortalitate fetala destul de mare in acest tip de pozitie a fatului la nastere, intre 3% si 6%. Alte complicatii care pot aparea sunt:
-
ruptura prematura a membranelor;
-
leziuni ale canalului moale matern;
-
prematuritate fetala;
-
leziuni nervoase fetale etc.