Diagnostice in sarcina pe baza lichidului amniotic

/ / Modificat: 2012-12-20
Diagnostice in sarcina pe baza lichidului amniotic

Lichidul amniotic are o valoare diagnostica extrem de importanta in identificarea unora dintre cele mai periculoase complicatii de sarcina, atat la gravida, cat si la fat. Pe parcursul intregii sarcini, medicii monitorizeaza cu atentie daca lichidul amniotic, esential pentru siguranta si dezvoltarea uterina a fatului, se incadreaza in parametri normali de cantitate. Afla ce poate "spune" lichidul amniotic despre sarcina ta si despre sanatatea bebelusului din burtica!

Diagnostice pe baza cantitatii de lichid amniotic

Lichidul amniotic ofera informatii pretioase medicilor legate de problemele care pot exista in sarcina, atunci cand cantitatea acestuia nu intra in parametri normali. Masurarea cantitatii de lichid amniotic se face cu ajutorul testelor cu ultrasunete. Acestea masoara adancimea lichidului in patru cadrane ale uterului. Se numeste index de lichid amniotic.  

Hidramnios (cantitate excesiva de lichid amniotic)

Hidramniosul sau polihidramniosul se traduce prin cresterea anormala a cantitatii de lichid amniotic. Apare adesea in cel de-al doilea trimestru de sarcina si creste riscul de nastere prematura.

Este o afectiune care poate indica prezenta unei circulatii sanguine proaste intre fat si placenta, diabet zaharat la gravida sau maformatii congenitale la fat (hidrocefalie, anencefalie, spina bifida etc.).

Supravegherea stricta a sarcinii, odihna si, uneori, antiinflamatoarele pot ajuta gravida sa reduca excesul de lichid amniotic si sa duca sarcina la termen cu succes.

Oligohidramnios (oligohidraminoza sau cantitatea insuficienta de lichid amniotic)

Un indiciu al prezentei unor probleme la gravida sau fat este dat si atunci cand cantitatea de lichid amniotic din sarcina inregistreaza valori mai scazute decat cele normale. Unele dintre cauzele care pot duce la aparitia acestei complicatii sunt preeclampsia, administrarea unor medicamente, intarzierea in cresterea uterina sau unele malformatii renale la fat.

Si in cazul in care se depaseste termenul sarcinii, exista riscul sa apara oligohidraminoza. In cazul in care medicii depisteaza aceasta problema spre sfarsitul sarcinii, nu mai intervin terapeutic in tratarea ei. Acestia recurg fie la provocarea nasterii, fie tin gravida sub supraveghere stricta, pana la momentul in care ajunge la termen si naste.

In anumite situatii, medicul poate recomanda si injectarea de solutie salina in cervix sau in interiorul uterului, pentru a spori confortul fatului in uter si a evita complicatiile asociate oligohidramniosului. Cresterea consumului de lichide, in special consumul de apa, reducerea nivelului de activitate fizica si repausul la pat sunt alte masuri utile pentru reducerea nivelului de lichid amniotic.  

Amniocenteza

Amniocenteza este una dintre cele mai cunoscute, dar si invazive, metode de diagnostic fetal. Chiar daca este foarte populara, medicii recurg la ea doar in ultima instanta, dupa ce au epuizat alte metode de diagnosticare, mai putin invazive. Motivul este acela ca este o metoda a carei procedura ridica foarte multe riscuri asupra sanatatii fatului.

La modul general, amniocenteza este un prodeceu de diagnosticare care presupune introducerea unui ac foarte subtire in cavitatea amniotica si extragerea unei mostre de lichid pentru investigatii si analize de laborator.

Diagnosticele care se pun cu ajutorul acestei metode sunt multiple si esentiale pentru evolutia sarcinii. Cu ajutorul ei, medicii detecteaza, la timp, complicatii grave de sarcina, in special la fat:

  • anomalii cromozomiale;
  • sindrom Down (Trisomia 21);
  • defecte de tub neural;
  • maturizarea plamanilor fatului;
  • anemia fetala;
  • sindromul Kinfelter;
  • diabet gestational;
  • ruperea prematura a membranelor.

Tu ai avut probleme cu lichidul amniotic in sarcina? Ti s-a recomandat amniocenteza? Cu ce alte complicatii de sarcina te-ai confruntat cat ai fost gravida si cum ai trecut peste ele? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Afectiuni lichid amniotic Amniocenteza

Articole recomandate

Citeste si despre