Cum poti preveni nasterea prematura

/ / Modificat: 2011-10-18
Cum poti preveni nasterea prematura

Majoritatea femeilor presupun ca isi vor aduce pe lume bebelusul dupa cele noua luni normale de sarcina, insa nasterea se petrecere de foarte multe ori inainte de termenul preconizat. Mai mult decat atat, numarul copiilor nascuti prematur se afla in continua crestere peste tot in lume, iar medicii incearca sa gaseasca noi solutii pentru a reduce fenomenul in plina expansiune. Din acest motiv, este foarte important sa stii cum poti preveni nasterea prematura si care sunt factorii sai declansatori.

Cauzele concrete ale nasterii inainte de termen nu sunt foarte bine stabilite nici macar in zilele noastre, insa cele mai recente studii arata ca infectiile bacteriene si alte afectiuni preexistente in organismul femeii domina lista factorilor care impiedica mamicile sa-si duca sarcina la bun sfarsit.

Riscurile nasterii premature

Nasterile multiple, anomaliile placentei si ale colului uterin, ruptura sacului amniotic, malformatiile uterine sau intarzierea dezvoltarii fatului sunt alti factori obstretici care pot provoca travaliul prematur.

In timp ce bebelusii care se nasc inainte de 32 de saptamani au cele mai putine sanse de supravietuire, toti copiii adusi pe lume prematur sunt expusi riscului de a dezvolta complicatii periculoase atat dupa nastere, cat si mai tarziu pe parcursul dezvoltarii lor: probleme respiratorii, dificultati de invatare si perceptie, probleme neurologice, probleme de vedere, afectiuni intestinale, icter sau anemie.

Din fericire, bebelusii care au stat in burtica mamei cel putin 35 de saptamani se confrunta cu mult mai putine efecte negative.

Nou-nascutii inainte de termen sunt foarte fragili, nu au o greutate si o talie normala, au pielea fina, rosie si vene vizibile. Unghiile, plamanii, aparatul digestiv si sistemul imunitar nu sunt dezvoltate normal.

Studiile medicale arata ca acesti copii au risc sporit de boli cardiovasculare si diabet atunci cand devin adulti.

art_nastere_prematura_nou_nascut

Simptomele nasterii premature

Atat tu, cat si partenerul tau trebuie sa cunoasteti simptomele nasterii premature:

  • crampe la un interval de 10 minute (senzatia ca abdomenul se contracta);
  • presiune asupra pelvisului (bebelusul incearca sa se orienteze in jos);
  • crampe asemanatoare celor menstruale, insotite in unele cazuri de diaree;
  • modificari ale aspectului scurgerilor vaginale;

Preventia nasterii premature

Asadar, cum poti sa reduci riscul nasterii premature? In principal, este necesar sa respecti un stil de viata sanatos si sa efectuezi fara exceptie toate controalele medicale prenatale.

Cunoasterea temeinica a starii tale de sanatate si remedierea in timp util a eventualelor afectiuni de care suferi sunt pasii esentiali catre o nastere in conditii optime.

In timp ce majoritatea nasterilor inainte de termenul normal rezulta in urma unui travaliu neasteptat si spontan (ruperea timpurie a membranelor), 20% dintre acestea sunt induse de complicatii ale sarcinii precum sangerarea vaginala, anomalii uterine, hipertensiune arteriala sau infectii ale tractului urinar.

In unele cazuri, nasterea prematura poate fi solutia de preferat atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Dar ca sa nu se ajunga in acest punct, medicii recomanda o ingrijire atenta si o monitorizare medicala inca din prima luna de graviditate.

art_nastere_prematura_efecte

Masuri concrete

  • efectueaza toate analizele si controalele medicale necesare in perioada sarcinii;
  • renunta la fumat, alcool si alte obiceiuri nesanatoase;
  • intreaba-ti medicul daca medicamentele pe care le iei sunt sigure pentru tine si fat;
  • atentie la ceaiuri si suplimente alimentare care promit minuni: iti pot face mai mult rau decat bine;
  • daca ai sangerari, migrene puternice persistente sau simti disconfort la urinat, suna-ti medicul in cel mai scurt timp;
  • evita stresul, surmenajul fizic si intelectual, tensiunile in cuplu;
  • informeaza-te asupra simptomelor nasterii premature si urmareste-ti cu atentie starea de sanatate.

Cercetarile de actualitate sugereaza ca anumite femei nu pot sustine o sarcina pentru ca organismul lor reactioneaza agresiv atunci cand se formeaza lichidul amniotic si tesutul care il inconjoara, confundandu-le cu infectii bacteriene obisnuite.

Intrucat predispozitia genetica spre acest tip de reactie autoimuna nu prezinta simptome, este aproape imposibil de prevenit si diagnosticat la inceputul sarcinii.

Taguri Nasterea prematura Cauze nastere prematura

Articole recomandate

Citeste si despre