Semnele nasterii premature

/ / Modificat: 2017-05-12
Semnele nasterii premature

Semnele nasterii premature sunt foarte imporante de stiut, pentru a actiona la timp in caz de nevoie. Sarcinile duse la bun sfarsit tin cam 40 de saptamani. Nasterea prematura are loc inainte de 37 de saptamani si femeile ar trebui sa se uite cu atentie la semnele si simptomele nasterii premature.

Intrarea in travaliu inainte de termen poate fi infricosatoare pentru o femeie insarcinata si poate prezenta riscuri pentru fat. Este important ca femeile insarcinate sa stie semnele si simptomele travaliului prematur pentru ca asistenta medicala primita devreme poate intarzia sarcina sau poate insemna chiar o sarcina la termen.

In timp ce majoritatea sarcinilor ajung la termenul de 37-40 de saptamani, aproape 12% din nasteri sunt premature.

Semnele nasterii premature 

Exista un numar de semne si simptome ale nasterii premature care nu trebuie ignorate de femeile insarcinate. Daca o femeie insarcinata are vreunul dintre aceste simptome inainte de saptamana 37, ea trebuie sa-si sune doctorul de urgenta.

• Mai mult de 5 contractii pe ora. (Femeile pot avea contractii Braxton Hicks in mijlocul sau spre finalul sarcinii, dar ele sunt neregulate. Cinci sau mai multe contractii intr-o ora sunt semnul ca ceva nu este in regula);

• Scurgerea unui lichid care nu are miros de urina este semn ca unei femei ii curge lichid amniotic;

• Simtirea unor crampe similare cu cele menstruale. Durere in partea de jos a spatelui, in special daca nu ai mai avut dureri de spate inainte;

• O crestere a presiunii in zona pelvisului (senzatia ca bebelusul tau impinge in jos);

• Schimbari ale tipului scurgerilor vaginale, daca devin mai apoase, vascoase sau sangerii (chiar si foarte putin sangerii);

• Scurgeri vaginale mai abundente;

• Sangerari vaginale.

Chiar daca iti este frica sa iti suni doctorul imediat din cauza acestor simptome, de teama ca va crede ca esti paranoica, este mai bine sa il suni totusi, pentru a te linisti sau pentru a sti ce e de facut mai departe.

Chiar daca ti se intampla in mijlocul noptii sa ai unul dintre simptomele enumerate, nu astepta pana dimineata sa te duci la spital. Doctorul iti va cere sa te duci la spital imediat. Nu conduce tu masina, roaga pe altcineva sau cheama o ambulanta.

Ce poti face in cazul unei nasteri premature

In functie de situatie, sunt cateva actiuni care pot fi facute pentru a opri travaliul, daca se actioneaza din timp. Daca mama si bebelusul nu sunt in pericol, nu exista o infectie uterina si bebelusul este mai in siguranta in burtica decat afara, exista medicamente care pot fi administrate pentru a opri nastera. Exista mai multe medicamente care pot fi folosite in acest scop, dar decizia de a urma acest traseu depinde de istoria medicala a pacientei si starea sa fizica din acel moment.

Fluide intra-venoase sunt administrate cateodata pentru a opri travaliul, pentru ca de multe ori deshidratarea este cauza care determina declansarea nasterii premature.

Oprirea nasterii premature este benefica in anumite situatii pentru ca o ajuta pe mama sa tina mai mult bebelusul in burtica, pentru ca el sa se nasca la o varsta gestationala la care poate supravietui mai usor.

Oprirea nasterii, chiar si temporar, poate da timp doctorilor sa ii administreze mamei steroizi care sa dezvolte plamanii bebelusului mai repede, pentru ca el sa poate respira mai bine de unul singur inainte de nastere.

Taguri Nasterea prematura

Articole recomandate

Citeste si despre