Cati bani ar trebui sa dai la medic pentru ca nasterea sa decurga bine? STOP!

/ / Modificat: 2018-09-04
Cati bani ar trebui sa dai la medic pentru ca nasterea sa decurga bine? STOP!

Nu stiu cand vom reusi sa scapam de aceasta mentalitate - ca trebuie sa dai bani la medic, ca sa fie bine. Dar stiu ca depinde de fiecare dintre noi, de fiecare pacient care intra intr-un spital de stat si nu intinde plicul cu bani.

Nu are sens sa mai marsez pe deja desuetul fapt ca sistemul medical din Romania este gratuit, si ca oricum cotizam in fieare luna tocmai pentu a putea beneficia de servicii medicale gratuite. Nu, nu mai prinde la nimeni acest argument.

As incerca sa aduc argumentul ca salariile medicilor au crescut simtitor in acest an si ca nu mai trebuie sa ne gandim noi, pacientii, la bunastarea lor. Singurul argument ramas este ca noi, pacientii, sustinem aceasta mentalitate - ca trebuie sa dai bani la medic, ca sa fie bine. Ca noi suntem principalii vinovati pentru perpetuarea acestei practici.

Acest obicei, pe care l-am vazut de atatea ori la mamele si bunicile noastre, trebuie sa inceteze pana nu li se va inocula si copiilor nostri ca este ceva normal.

Nu, nu este ceva normal!

Nu, nu este normal sa eviti controalele ginecologice din timpul sarcinii, pe motiv ca nu ai bani, si sa ajungi la spital pentru prima data doar in momentul nasterii (situatie des intalnita printre femeile de la tara). Si gravidutele de la tara trebuie sa stie ca au dreptul la analize si controale gratuite.

Nu, nu este normal sa-ti fie teama ca poate medicul "uita" vreun bandaj in tine, in timpul operatiei de cezariana, pentru ca nu i-ai dat bani in plic.

Nu, nu este normal sa-ti fie teama ca nou-nascutul nu este ingrijit corespunzator pentru ca nu ai intins plicul asistentelor.

Nu, frica nu este normala. Nu putem trai in frica!

Va spun toate aceste lucruri din perspectiva unei mamici care a trecut prin doua nasteri la stat (in 2012 si 2014). Nimeni nu mi-a cerut bani in spital. E adevarat ca sotul meu, mai panicos, i-a dat ceva medicului ginecolog, dar nu i s-au cerut niciodata bani sau nu i s-a spus vreodata ca e prea putin. La anestezist nu am dat bani, nici la neonatolog.

La prima nastere, vazand ca vecina mea de salon da bani la asistenta, m-am gandit ca asa trebuie, ca altfel nu stiu ce mi se poate intampla. Dar apoi am observat ca ele lucrau in ture si ca cea careia ii dadeam dimineata 10 lei, nu mai trecea pe acolo. Asa ca nu am dat niciun ban.

La a doua nastere stiam deja cum merge treaba si nu am mai dat bani la asistente. Dar nicio secunda nu mi s-a parut ca as fi fost tratata mai prost decat colega de salon, care a dat. Sau mai bine zis nu am avut senzatia ca vecina de salon a avut parte de un tratament preferential pentru ca a dat bani.

Iar cu copiii, nici nu mai tin minte de cate ori am fugit cu ei la camerele de garda de la Spitalul Grigore Alexandrescu si Spitalul Elias si nu am dat NICIODATA spaga. Si nu m-am simtit vreodata defavorizata. NICIODATA actul medical nu mi-a fost conditionat de spaga.

Cand cel mic avea 2 luni am fost internata cu el la Spitalul Elias pentru bronsiolita. Nu am dat un ban la vreun medic sau asistenta. Nicio secunda nu mi s-a parut ca nu as fi fost bagata in seama din acest motiv.

La varsta de 5 ani, baiatul cel mare si-a rupt mana. Fugi cu el la Ortopedie la Spitalul Grigore Alexandrescu. A avut mana in ghips timp de 3 saptamani. A facut ecografii la spital si a fost la mai multe controale in acest interval. Nu am platit absolut nimic. Mana i s-a refacut complet.

Unii o sa spuna ca am avut noroc si ca pentru fiecare caz fericit exista altele 10 nefericite. Poate. Dar asta nu inseamna ca normalitatea este sa dai bani la medic, ca sa fii tu impacat. Acest obicei nu trebuie perpetuat. Fiecare din noi poate schimba ceva.

Ce le recomand viitoarelor mame

Viitoarelor mame care isi pun intrebari in legatura cu costul unei nasteri la stat le recomand in primul rand sa-si alega cu mare atentie medicul. Profitati de accesul la informatii. Astazi numai ce nu cauti, nu gasesti pe internet. Daca vrei sa stii cum este medicul tau ginecolog, intra pe forumuri, vorbeste cu alte mamici care au nascut cu el. Mergi la o consultatie ca sa vezi ce impresie iti face.

Daca ti se cer bani in spital pentru nastere, trebuie sa faci o plangere la politie si una la Colegiul Medicilor. Dar nu-ti pune prea multa baza in aceste plangeri, statistica arata ca peste 80% dintre plangerile aduse medicilor se solutioneaza in defavoarea pacientului din lipsa de probe.

Dar poti sa-ti impartasesti experienta in mediul online, ca sa avertizezi si alte mamici in legatura cu medicul respectiv.

De cele mai multe ori viitoarele mame dau spaga medicului ginecolog, la nastere, pentru ca se tem ca, in caz contrar, medicul ar putea fi neglijent. Dar parerea (speranta) mea este ca sunt foarte putini medici care sunt neglijenti in mod deliberat, asa, pur si simplu pentru ca nu au primit plicul cu bani.

Incearca sa privesti si din cealalta perspectiva. Si medicii au temerile lor. Nu vor ca renumele lor sa fie stirbit in presa sau mediul online. Nu vor sa fie subiectul unei anchete interne (chiar si una de forma). Au de pierdut popularitate, faima, paciente. Deci ar trebui sa dea tot ce au mai bun la fiecare nastere, platita sau nu.

Haideti sa scapam odata de aceasta mentalitate de a da bani la medic, si cand ni se cer si atunci cand nu ni se cer.

Taguri Nastere Cost nastere

Articole recomandate

Citeste si despre