Nasterea libera. Femeile documenteaza pe TikTok cum este sa nasti fara asistenta medicala. Medicii spun ca aceasta practica este extrem de periculoasa

/ / Modificat: 2023-05-17
Nasterea libera. Femeile documenteaza pe TikTok cum este sa nasti fara asistenta medicala. Medicii spun ca aceasta practica este extrem de periculoasa

O comunitate mica, dar in crestere, de TikTokeri glorifica practica periculoasa a "nasterii libere". Nasterea libera inseamna nasterea fara asistenta medicala si, uneori, renuntarea la ingrijirea prenatala. Obstetricienii spun, insa, ca aceasta practica este extrem de riscanta atat pentru mama, cat si pentru bebelus. 

Nasterea libera. Femeile documenteaza pe TikTok cum este sa nasti fara niciun fel de asistenta medicala

Jinti Fell sta desculta pe o plaja cu nisip fin si vedere la un orizont colorat, in timp ce tine in brate un bebelus. "Am nascut-o uitandu-ma la aceasta priveliste", se arata intr-o postare a sa mai veche de pe TikTok. 

Majoritatea clipurilor sale de pe platforma de socializare sunt filmate in aer liber, in timp ce ea face drumetii prin paduri si inoata in lacurile din apropiere. O cantitate semnificativa din continutul consta in materiale prin care le explica celor 65.000 de urmaritori ai sai cum a fost "nasterea libera" a celor doi copii mai mici ai sai, inclusiv a fiicei sale mai mici, Tashi, despre care a spus ca s-a nascut intr-o piscina, cu vedere la ocean.

Fell face parte dintr-o retea relativ mica de creatori de continut de pe TikTok care posteaza despre "nasterea libera", sau despre alegerea de a aduce pe lume un copil fara asistenta medicala. Spre deosebire de alte forme de "nastere in afara spitalului" - ceea ce inseamna, de obicei, o nastere planificata la un centru de nasteri cu asistenti maternali certificati sau o nastere planificata la domiciliu, asistata de o moasa - nasterea libera este diferita, deoarece nu este prezent niciun profesionist medical. Chiar daca femeilecare nasc liber pot avea un partener sau chiar o doula  alaturi, aceste persoane pot oferi doar sprijin emotional si informational - nu ingrijire medicala.

Nasterea libera este inca un fenomen marginal: Potrivit Colegiului American de Obstetricieni si Ginecologi, doar aproximativ 1% dintre nasterile din SUA au loc la domiciliu, iar aproximativ un sfert dintre acestea sunt neplanificate sau nesupravegheate. 

Dar exista o subcultura in crestere pe retelele de socializare care glorifica nasterea libera si promoveaza aceasta practica periculoasa pentru viitoarele mame. Emilee Saldaya, fondatoarea Societatii Nasterii Libere - un grup online, format doar din membri, unde femeile pot plati 499 de dolari anual pentru a avea acces la ateliere lunare si la o comunitate online comuna centrata pe miscarea nasterii libere - are peste 100.000 de urmaritori pe Instagram.

Obstetricienii au declarat pentru Insider ca, desi sustin autonomia femeilor si sunt constienti de defectele sistemului de asistenta medicala maternala din SUA, nasterea libera este inutil de riscanta - nu este o insigna de onoare care sa merite sa fie afisata online. 

"Cred ca nimeni nu ar trebui sa fie obligat sa aiba parte de ingrijiri medicale daca nu vrea, dar am o problema cu glorificarea acestui lucru, ca si cum ar fi o realizare imensa", a declarat pentru Insider Dr. Danielle Jones, medic ginecolog si educator online. 

Cei care sustin nasterea libera spun ca le dau femeilor curaj si le informeaza

Free Birth Society a fost fondata in 2017, iar NBC, The Daily Beast si altii au relatat cum grupuri ca acesta evita orice comentariu despre consultarea unui profesionist medical sau raportarea unui deces legat de nasterea libera. Este posibil ca TikTok-ul sa nu fie atat de diferit: si el promoveaza "reusita supravietuitorului", sarbatorind doar acele sarcini si nasteri care se pare ca au iesit bine, potrivit lui Jones, care este cunoscuta pe platformele sociale, inclusiv pe TikTok, ca "Mama Doctor Jones".

Comunitatea de nasteri libere de pe TikTok este relativ mica in comparatie cu alte comunitati de parinti de pe aplicatie. Genuri mai populare, cum ar fi parentingul bland, au miliarde de vizualizari pe hashtag-urile lor de pe TikTok, in timp ce hashtag-ul #freebirth are 259 de milioane de vizualizari si este dominat in principal de o mana de creatori care au de obicei intre 10.000 si 50.000 de urmaritori. Insa postarile lor controversate devin adesea virale.

Cea mai proeminenta creatoare a comunitatii, Alice Bender, are 880.000 de urmaritori. O mare parte din continutul sau implica raspunsuri la intrebari despre experienta ei cu nasterea libera a celor doi copii ai sai. Ea a impartasit, de asemenea, experientele negative pe care le-a avut cu profesionistii din domeniul medical in timp ce era insarcinata si a descris experientele pozitive pe care le-a avut in timpul nasterii libere a copiilor sai. Alti creatori mai mici au preluat un format similar de creare de continut, impartasind marturii detaliate despre propriile lor nasteri libere.

Atunci cand aceste videoclipuri devin virale, creatorii primesc adesea reactii negative din partea TikTokerilor din afara comunitatii, care spun ca fac o alegere periculoasa. "Cand copilul tau se naste cu o malformatie severa sau cu o afectiune medicala, tu esti de vina pentru asta", a scris cineva la postarea creatoarei Kaytlynn Griem despre folosirea canabisului si renuntarea la ingrijirea prenatala si la ecografii inainte de a-si naste copiii "singura in bucataria mea".

Doua influenceri TikTok, sustinatori ai nasterii libere, au declarat pentru Insifer ca au optat pentru aceasta metoda de nastere mai putin conventionala deoarece nu au incredere in sistemul medical traditional si doresc sa nasca in cel mai "natural" mod posibil, fara implicarea profesionistilor si a procedurilor medicale.

Unii adepti ai nasterilor libere spun, de asemenea, ca metoda este mai ieftina decat o nastere in spital, care costa in medie aproape 19.000 de dolari in SUA, fara asigurare. O alta femeie din Australia, Tiana-Rose Pritchard, care planuieste a doua nastere libera, a postat in martie un videoclip in care explica faptul ca va cheltui in jur de 4.000 de dolari australieni, adica aproximativ 2.704 dolari, pentru intregul proces, in timp ce nasterea medie in Australia costa aproximativ 5.000 de dolari. Unii influenceri spun ca se pot reduce si mai multe cheltuielile daca mamele aleg sa elimine costurile de ingrijire prenatala, cum ar fi vitaminele, ecografiile si testele genetice - desi o parte dintre acestea sunt acoperite si de majoritatea planurilor de asigurare din SUA.

Dar pentru femeile care practica nasterea libera, banii nu sunt principalul motiv pentru care au ales aceasta metoda controversata de a-si aduce pe lume copiii. "Multe femei aleg sa nasca liber pentru a evita traumele care pot aparea in sistemul spitalicesc. Iar pe asta nu poti pune un pret", a spus Pritchard.

Griem, in varsta de 24 de ani, a optat pentru o nastere libera la cel de-al doilea copil din motive similare, spunand pentru Insider:

"Nu-mi pot imagina sa nasc intr-o camera oarecare, cu zeci de oameni in jurul meu pe care nici macar nu-i cunosc, si a fost pur si simplu placut sa fiu in confortul si siguranta casei mele".

Multe femei care nasc liber le spun urmaritorilor lor de pe TikTok ca nasterea libera le-a permis sa aiba o experienta mai calma si mai relaxata decat cea pe care ar fi avut-o intr-un spital. 

Pritchard a declarat pentru Insider ca nu posteaza despre nasterea libera pentru a convinge alte femei sa faca acelasi lucru, ci pur si simplu pentru a-si impartasi propria calatorie si gandurile, astfel incat cei care o urmaresc sa poata decide singuri ce parere au despre aceasta practica. 

"Este important pentru mine sa impartasesc acest lucru pentru ca femeile ar trebui sa poata face alegeri in cunostinta de cauza", a spus ea.

Sistemul de asistenta medicala maternala din SUA este defectuos - dar expertii spun ca nasterea libera nu este solutia

Expertii in sanatatea femeilor care au vorbit cu Insider au inteles atractia nasterii libere. La urma urmei, ratele de mortalitate materna din SUA sunt cele mai ridicate din lumea dezvoltata - atingand un maxim istoric in 2021. Cifrele sunt deosebit de grave in cazul femeilor de culoare din America, care au de aproape trei ori mai multe sanse de a muri la nastere decat femeile albe, indiferent de nivelul lor de educatie sau de accesul la asistenta medicala.

"Unii oameni vad nasterea libera ca pe o alternativa la un sistem traditional de asistenta medicala pe care nu il considera favorabil - si care, uneori, nu este favorabil si are potentiale probleme", a declarat Dr. Nicole Rankins, medic ginecolog si sustinator al sanatatii materne din Virginia.

Dar, in loc sa sprijine cu adevarat persoanele cele mai marginalizate sau traumatizate de sistemul de asistenta medicala maternala, si anume femeile de culoare, comunitatile de nasteri libere par sa atraga aproape in intregime femei albe privilegiate. Cele mai influente creatoare de continut despre nasterea libera de pe TikTok sunt predominant caucaziene, in timp ce majoritatea femeilor de culoare care promoveaza nasterea libera au mai putin de 1.000 de urmaritori.

Argumentul pe care il aduc sustinatorii nasterii libere, potrivit caruia metoda este ceva ce femeile fac de milenii, este de asemenea gresit, au declarat medicii pentru Insider. Fie ca este vorba de o moasa sau de un membru al comunitatii, femeile insarcinate si cele care nasc au fost ingrijite inca din cele mai vechi timpuri, a spus Jones.

"Chiar si atunci cand oamenii nu aveau moase sau doctori, femeile din comunitate le monitorizau sarcina, le faceau palpare abdominala, le dadeau tot ce era normal sa bea la vremea respectiva pentru a le ajuta la travaliu. Mereu femeile au avut parte de asistenta in timpul sarcinii si al nasterii", a mai spus medicul. 

Nasterea libera poate avea consecinte mortale pentru mama si copil

Nasterea libera este un act de rebeliune, in opinia Dr. Nicole Rankins, medic ginecolog si sustinator al sanatatii materne din Virginia. 

"Sustin nasterea in afara spitalului, nasterea in spital si alegerea propriei alegeri. Dar aceasta este singura optiune despre care spun in mod clar: 'Asa ceva nu se face. Acest lucru nu se bazeaza pe stiinta sau pe dovezi. Riscul este prea mare pentru asa ceva'. Pur si simplu nu este ceva ce as putea sustine vreodata", a declarat Rankins pentru Insider.

Nasterile in centre de nasteri si nasterile planificate la domiciliu sunt optiuni mai sigure pentru persoanele care doresc sa evite spitalele si organizatiile medicale, mai spune medicul. Pentru femeile cu risc scazut, cu sarcini sanatoase si normale, mai putine interventii medicale in timpul nasterii pot fi, de asemenea, benefice intr-un cadru spitalicesc.

Dar unul dintre cele mai pronuntate riscuri ale nasterii libere este ca, daca ceva nu merge bine, nu exista nicio garantie ca o persoana care naste poate ajunge la spital - daca observa ca ceva nu este in regula. Pana la 37% dintre mamele aflate la prima nastere trebuie sa se transfere la un spital in timpul unei nasteri la domiciliu - dar in aceste cazuri, aceasta posibilitate poate fi planificata daca moasa are privilegii de internare la un spital din apropiere.

"Nasterea este imprevizibila", a spus Rankins, si este nevoie de un profesionist medical calificat pentru a urmari probleme cum ar fi scaderea batailor inimii copilului sau hemoragia postpartum, una dintre principalele cauze de deces maternal, chiar daca nu este necesar un transfer la spital.

De asemenea, unii copii se nasc cu afectiuni care reprezinta urgente medicale, cum ar fi gastroschisisul, in cazul in care intestinele se afla in afara corpului, necesitand o interventie chirurgicala imediata. Intr-un scenariu de nastere libera, este posibil ca bebelusul sa nu supravietuiasca. Dar intr-un spital sau cu un transfer fara probleme catre unul, copilul ar fi, cel mai probabil, bine. 

Exista "multe, foarte multe afectiuni" care, daca sunt rezolvate imediat, copilul va fi bine, a spus Jones. "Dar daca sunt ignorate timp de ore sau uneori chiar minute, se schimba rezultatul". 

Si in timp ce multi bebelusi si mame care nasc liber vor fi bine, au existat mai multe rapoarte despre bebelusi care au murit in timpul nasterii libere din cauza unor conditii la fel de simple si de prevenite ca o infectie urinara netratata a mamei.

Pentru unii medici, insa, a preveni riscurile nasterii libere poate avea efectul opus. Jones a afirmat ca atunci cand medicii pun siguranta bebelusului mai presus de autonomia corporala a mamei, ii indeparteaza pe potentialii pacienti de ingrijirea medicala standard si ii indreapta catre practici marginale precum nasterea libera.

"Cred ca medicina trebuie sa revina la un punct in care oferim oamenilor informatiile de care au nevoie si le spunem de ce este recomandat, dar nu ii facem sa se simta ca ii abandonam daca decid sa nu faca ceva - chiar daca suntem in dezacord", a spus ea.

Taguri Nastere bebelus Nastere acasa Nasterea in apa Femei dupa nasterea copilului

Articole recomandate

Citeste si despre