Trebuie sa stabilim un lucru esential, inca de la bun inceput: modalitatea prin care nasti nu este un indicator pentru cat de buna vei fi in calitate de mamica; acest lucru fiind spus, atitudinea ta privind experienta nasterii bebelusului, ar putea sa ghideze modul in care vei proceda pe viitor pentru a-ti creste copilul – si nu neaparat in sens pozitiv.
Am descoperit recent un articol devenit viral pe Facebook, apartinand unei femei a carei sora a dat nastere prin cezariana; femeia spune ca medicina moderna salveaza vietile multor mamici si bebelusi, dar ca in acelasi timp elimina controlul nostru si demnitatea de a fi femeie din procesul nasterii.
Personal, cred ca tindem sa facem din experienta nasterii unui copil o poveste putin prea siropoasa, romantata, cand de fapt, scopul este unul singur: copilul sa iasa in siguranta din pantecul tau.
Fiecare femeie experimenteaza nasterea copilului sau in mod diferit
Daca facem din nasterea copilului un fel de rit de trecere menit sa ne faca pe noi si pe restul femeilor mai puternice, atunci nu vom reusi decat sa fim dezamagite intr-o zi in care ar trebui sa fim in delir de fericire.
Asteptarile tale privind ziua nasterii copilului te pot forta spre un esec auto-indus, pe care il vei depasi cu greu in perioada de dupa nasterea bebelusului.
Adevarul este ca fiecare nastere este diferita si fiecare femeie o resimte diferit, in functie de situatie, pentru ca asa este in viata.
Tu si bebelusul tau sunteti cei mai importanti
Eu de exemplu, sunt acea mama careia a trebuit sa ii fie indus travaliul pentru ca aveam deja mai mult de o saptamana trecuta peste termen.
24 de ore dupa inducerea travaliului, atunci cand pulsul copilului meu a inceput sa scada periculos, am fost dusa in sala de operatii pentru o cezariana de urgenta. Mi-a pasat de ce planuri imi facusem cu nasterea asta? In niciun caz! Tot ce m-a interesat a fost sa imi tin copilul in brate, sa fie sanatos!
Esti mama pentru ca nasti un copil, nu pentru modul in care il nasti
Sugestiile care pretind ca orice noua mamica are dreptul sa se simta inselata de propriul corp, sau ca i-a fost rapita cumva experienta miracolului inexplicabil al vietii sunt injositoare, demoralizante si distrug complet increderea de care are nevoie fiecare mamica pentru a trece de prima zi, de prima luna si de primul an de maternitate.
Sa ne incepem aceasta aventura si experienta, de a fi mama, cu o astfel de atitudine asupra nasterii, poate face chiar si pe cea mai capabila femeie sa se simta infranta inainte sa fi schimbat macar un scutec.
Asa ca negativitatea, cuvintele fara rost si gandurile demobilizatoare nu au ce cauta in timpul nasterii. Esti puternica indiferent ce se intampla cu planul pe care ti l-ai facut pentru a naste acest copil. Nu poti sa controlezi totul, nici macar nasterea, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ai regrete.
Fiecare nastere este diferita, unele sunt magice, altele nu, asa ca hai sa nu mai dramatizam fara motiv; poate ca nu totul se intampla asa cum vrei, dar si ce daca? Mergi mai departe, esti puternica si ai de ce sa fii mandra de tine!