O mama si-a pierdut vederea si auzul la scurt timp dupa nastere. Dupa 3 saptamani, a descoperit ca avea o afectiune cardiaca rara

/ / Modificat: 2023-05-24
O mama si-a pierdut vederea si auzul la scurt timp dupa nastere. Dupa 3 saptamani, a descoperit ca avea o afectiune cardiaca rara

Antiganee Cain-Francis a avut mai multe episoade de stop cardiac in luna de dupa ce a nascut. Tanara de 32 de ani a fost diagnosticata ulterior cu o afectiune rara care i-a provocat batai neregulate ale inimii. Medicii au fost nevoiti sa ii arda o parte din muschiul inimii pentru a corecta problema, a declarat ea pentru Today.com.

Antiganee Cain-Francis, in varsta de 32 de ani, inca se recupera dupa o nastere prin cezariana cand si-a pierdut temporar vederea si auzul. Totul s-a intamplat in septembrie 2022. La doar o saptamana dupa ce si-a adus pe lume fiica, proaspata mamica spune ca s-a ridicat pentru a-si verifica bebelusul si a fost cuprinsa de o senzatie ciudata - un soi de electrosoc. Desi nu mai vedea si nu mai auzea nimic, femeia a reusit sa strige dupa sotul ei, care l-a chemat pe doctorul ei. Ea a fost transportata de urgenta la camera de urgenta a spitalului Lenox Hill din New York. A fost stabilizata cand a ajuns la spital, insa starea ei de sanatate s-a deteriorat din nou la primele ore ale diminetii si a intrat in stop cardiac. In saptamanile care au urmat, proaspata mamica avea sa fie intubata, transferata si resuscitata din nou inainte ca medicii sa isi dea seama ce a cauzat functionarea defectuoasa a inimii sale.

Abia dupa 3 saptamani medicii au reusit sa stabileasca un diagnostic

Antiganee Cain-Francis a avut doua episoade de stop cardiac in timpul spitalizarii. Dupa primul, care a avut loc in jurul orei 2:30 dimineata, a doua zi dupa ce a fost internata la Lenox Hill, medicii au conectat-o la un ventilator si la ECMO, un aparat care pompeaza sange bogat in oxigen prin corp atunci cand inima si plamanii nu pot functiona corespunzator. Ritmul cardiac i-a revenit la normal dupa trei zile de stat pe aparate si a fost transferata la North Shore University Hospital din Long Island, potrivit Today.com.

Dar inima ei a inceput sa functioneze din nou defectuos la scurt timp dupa ce echipa medicala a decis sa o deconecteze de la ventilator. „Parea sa se simta bine”, a declarat pentru Today.com doctorul Ramanak Mitra, specialistul care a tratat-o pe Cain-Francis, „dar in aproximativ 24 de ore a inceput sa aiba cateva dintre aceste batai in plus”. In timp ce inima ei a continuat sa bata rapid, a intrat pentru a doua oara in stop cardiac. Din fericire, echipa lui Mitra a inregistrat bataile neregulate si a reusit in cele din urma sa o diagnosticheze pe Cain-Francis pe baza modelului ciudat al batailor inimii sale.

A fost diagnosticata cu o boala rara care nu are o cauza clara

Medicii au diagnosticat-o pe Cain-Francis cu o afectiune numita fibrilatie ventriculara declansata idiopatic, in care inima bate uneori neregulat fara o cauza clara. Desi afectiunea este rar intalnita la pacientii tineri, este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale mortii cardiace subite inexplicabile pentru pacientii cu varsta sub 35 de ani, potrivit unui articol de cercetare din 2018 publicat in revista Frontiers in Cardiovascular Medicine. 

„Exista un anumit loc in muschiul inimii, iiar atunci cand se declanseaza, practic pune inima in colaps”, declarat Mitra pentru Today.com.

Pentru a o trata pe mamica, Mitra a folosit o tehnica numita „pace mapping” pentru a localiza sursa batailor neregulate ale inimii. Apoi, a introdus un cateter mic in inima ei si a cauterizat zona cu probleme. Cain-Francis a trecut cu brio cand a fost evaluata dupa procedura si a fost deconectata de la ECMO a doua zi. 

In unele cazuri, medicii reusesc sa gaseasca o mutatie genetica care sta la baza afectiunii, dar cazurile idiopatice, precum cel al lui Cain-Francis, nu au o cauza clara. Un RMN a confirmat ulterior ca nu avea anomalii structurale sau inflamatii la nivelul inimii, potrivit Today.com.

Cain-Francis s-a intors acasa la fetita ei in prima saptamana din octombrie, cu un defibrilator proaspat implantat sub piele. Pana in decembrie, ea a spus ca, in sfarsit, se simtea din nou ea insasi. „Atunci a fost prima data cand am condus singura undeva”, isi aminteste ea razand. Tanara spune ca experienta a invatat-o cateva lectii importante. In primul rand, nu se mai gandeste la lucrurile marunte si, in al doilea rand, ca este in regula sa te bazezi pe comunitatea ta.

„A fost foarte greu sa ma adaptez, mai ales pentru ca am fost intotdeauna atat de independenta. Acest lucru m-a facut sa fac un pas inapoi si sa realizez ca este in regula sa am nevoie de ajutor. Iar atunci cand oamenii mi-l ofera, este in regula sa accept - nu inseamna ca imi lipseste ceva.”, spune ea. 

In mod special, ea spune ca este recunoscatoare personalului medical care a ajutat-o, surorii sale care a avut grija de fiica ei in timp ce era in spital, prietenilor care i-au trimis carduri cadou si sotului si mamei sale care au ramas alaturi de ea pe tot parcursul acestei incercari. „Toata lumea din familia noastra a cam pus umarul in diferite moduri”, spune ea.

Comunitatea ei il include acum si pe Mitra, care spune ca Cain-Francis este cea mai tanara dintre cei doar patru sau cinci pacienti cu aceasta problema pe care i-a vazut in cei 30 de ani de cariera. „Oricat de satisfacator a fost sa o ajutam pe Cain-Francis, adevarata bucurie a fost atunci cand am vazut-o la control si mi-a aratat o fotografie a fiicei sale”, spune Mitra, adaugand ca a impartasit si fotografii ale propriilor copii de cand erau atat de mici. „Asta este ceea ce face ca medicina sa fie speciala”, spune el.

  • Sursa articol: today.com
  • Foto: today.com, freepik.com

Taguri Mama Dupa nastere Nastere Afectiune rara

Articole recomandate

Citeste si despre