10 moduri istete de a te pregati pentru nastere

/ / Modificat: 2016-02-16
10 moduri istete de a te pregati pentru nastere

Fii isteata si pregateste-te pentru nastere din timp! Informeaza-te despre cezariana si nastere naturala, travaliu, perioada postpartum si tot ceea ce implica maternitatea, cauta pediatru pentru bebelusul tau - nu ai vrea ca acest moment important sa te ia prin surprindere in vreun fel.

Desi ai 40 de saptamani in care sa te tot gandesti la toate aspectele si sa te pregatesti pentru experienta nasterii, iata niste sfaturi despre cele mai bune moduri de a planifica sosirea pe lume a micutului tau.
 1. Invata despre procesul nasterii

  • Este bine sa fii informata din timp, atat despre conceptie, cat si despre sarcina, travaliu si modalitati de nastere (naturala, cu anestezie, hipnoza, in apa etc.
  • Poti urma si cursuri pentru nastere, unde vei invata despre stadiile de travaliu, cum sa faci fata durerii, tehnici de respiratie si despre instrumentele medicale ce ar putea fi folosite in procesul nasterii (cum ar fi forcepsul, de exemplu).

  • Cauta si videoclipuri despre nastere si travaliu pe internet. Toate aceste lucruri te ajuta sa fii pregatita pentru nasteri, nu sa detii controlul asupra ei - tine cont de imprevizibilitatea unei nasteri.


  • Asadar, in loc sa te concentrezi asupra "nasterii perfecte", gandeste-te cum ai reactiona in fiecare situatie posibila in parte.
     2. Gaseste un doctor pentru bebelusul tau

    Cel mai bun moment pentru a cauta un pediatru sau medic de familie pentru bebelusul tau este la jumatatea sarcinii. Desi poate parea pre devreme, este mai bine sa iti acorzi timpul necesar pentru a gasi un medic care sa te primeasca sau care sa iti placa, in functie de sfaturile cunostintelor si ale familiei.

    Intereseaza-te in acelasi timp si cum sta treaba cu asigurarea pentru tine si nou-nascut.
     3. Pune-te de acord cu partenerul tau

    La fel cum ati purtat discutia despre cum te poate ajuta partenerul tau in travaliu, la fel ar trebui sa discutati si despre asteptarile si nevoile fiecaruia dintre voi pe durata primei luni dupa nastere. Asteptarile diferite pot naste conflicte, asadar este mai bine ca totul sa fie stabilit de la inceput, pentru a avea parte de cat mai putin stres.

  • Vorbiti despre felul in care veti imparti responsabilitatile de intretinere si administrare in casa.
  • Dar si despre cum se impart responsabilitatile in ceea ce priveste ingrijirea nou-nascutului.
  • Educa-ti partenerul si despre rolul tatalui in alaptare.
  • Si hotarati-va din timp care va fi numele copilului.

  •  4. Discuta despre nastere si ingrijirea bebelusului cu mamici experimentate

    Sunt unele lucruri despre care este mai bine sa discuti cu mamici ce le-au si trait, cum ar fi depresia postpartum sau scaderea apetitului sexual dupa nastere.

    Nu toate mamicile au parte de aceste experiente, dar cel mai bine este sa fii cat mai informata, pentru a fi pregatita sa infrunti orice situatie, fara sa fii luata prin surprindere.

    Nu lasa totusi pe nimeni sa te sperie cu tot felul de complicatii rare la nastere, ci mai degraba schimba subiectul intreband despre marci de scutece.

    Incearca cluburile de mamici, unde poti primi sfaturi si unde se impartasesc experiente despre toate stadiile de sarcina si experiente legate de ingrijirea bebelusului.
     5. Pregateste-ti familia si animalele de companie

    Daca ai deja copii, informeaza-te despre cum sa ii spui copilului ca va avea un fratior sau o surioara.

  • Unii parinti folosesc o papusa-bebelus pentru a pregati terenul, infasand-o si prefacandu-se ca o hranesc, in joaca. Cand vei aduce bebelusul acasa, celalalt copil a fi oarecum familiarizat cu situatia.
  • Asigura-te ca in timpul travaliului si al nasterii are cine sa stea acasa cu ceilalti copii.
  • Cand te intorci cu nou-nascutul, aseaza-l in patut si imbratiseaza-ti copilul care te-a asteptat acasa, pentru a-l face sa se simta la fel de important, fara sa dezvolte gelozie fata de bebelus.
  • Cauta informatii despre cum sa iti pregatesti animalul de companie sa interactioneze cu noul membru al familiei.

  •  6. Pregateste-ti ajutoare pentru dupa nastere

    In saptamanile din perioada postpartum vei avea nevoie de ajutor in plus - mamele care primesc ajutor sunt mai bine pregatite sa faca fata bebelusului decat mamele care inceaca sa faca totul singure.

    Citeste despre rolul bunicilor in educatia copiilor si despre cum sa il faci pe bebe sa doarma ca sa te poti odihni si tu.
     7. Afla ce trebuie sa faci cand incepe travaliul

    Citeste informatii despre semnele travaliului, semne false ale travaliului, ce sa faci cand ti se rupe apa si stabilieste drumul pe care ajungeti cel mai repede la maternitate (desi suna ciudat, este mai bine sa fii pregatita). Asta inseamna si sa stii care este intrarea si unde poti parca masina.
     8. Stabileste cine va asista la nastere

    Asista taticii la nastere? Dar dupa nastere, cine te va vizita? Afla care sunt motivele pentru care nu ai vrea vizite imediat dupa nastere.

  • Decide cine vrei tu sa te asiste la nastere.
  • Intreaba-ti partenerul daca doreste sa te asiste inainte sa il desemnezi ca asistent.

  •  9. Pregateste bagajul pentru maternitate

    Stii care este bagajul pentru maternitate? Pregateste-ti lucrurile de care vei avea nevoie la maternintate cu cateva saptamani inainte de nastere, ghidandu-te dupa lista pe care o vei face.

    Pe langa lucrurile de baza, ai in vedere si lucruri personale care ar putea sa iti faca sederea in spital mai confortabila, cum ar fi papuci de casa sau propria perna. In acest sens,discuta pe forum cu mamici care au trecut prin asa ceva, pentru a cunoaste si aspectele practice din spitalul in care planuiesti sa nasti.
     10. Fa-ti un stoc de lucruri esentiale (fara sa exagerezi)

    Un nou-nascut are nevoie de cateva lucruri, insa va trebui sa decizi de care vrei sa folosesti din fiecare:

  • de care scutece,
  • de care servetele,
  • cateva hainute,
  • un scaun auto instalat,
  • biberoane de plastic sau de sticla,
  • de care lapte formula,
  • de care sutiene pentru alaptat.


  • Este mai bine sa le ai pe toate pregatite acasa atunci cand te intorci din maternitate, decat sa umbli tu sau sotul tau dupa lapte formula sau biberoane prin farmacii. Citeste si despre produse pentru bebelus de care nu ai nevoie, pentru a te scuti de cheltuieli care nu sunt neaparat necesare.

    In plus, fa si un mic stoc de chimice, medicamente si mancare inghetata.

    Taguri Nastere la termen

    Articole recomandate

    Citeste si despre