9 consecinte ale cezarianei, pe care nimeni nu ti le spune, dar trebuie sa le stii

/ / Modificat: 2023-04-02
9 consecinte ale cezarianei, pe care nimeni nu ti le spune, dar trebuie sa le stii

Cezariana este o procedura chirurgicala prin care se face o incizie in abdomenul si uterul mamei pentru a scoate copilul. Este indicata atunci cand nasterea pe cale vaginala ar putea reprezenta un risc pentru mama sau fat, caz in care cezariana este singura solutie pentru nasterea unui copil sanatos.

Este important insa ca cezariana sa fie justificata, deoarece, ca interventie chirurgicala, presupune o serie de riscuri suplimentare si consecinte asupra sanatatii care trebuie cunoscute de orice gravida. 

Recuperarea este lenta si dureroasa

Pe langa obisnuitele stari de disconfort postpartum, constipatie si alte neplaceri postnatale, mai exista si disconfortul derivat de o interventie chirurgicala abdominala majora, ceea ce face ca recuperarea sa fie mai lenta si mai complicata.

Este obisnuit ca o mama care a suferit o operatie de cezariana sa se simta slabita si cu mobilitate redusa si sa intampine dureri. In primele zile este dificil sa stai jos, sa te ridici si sa mergi fara ajutor si nu este recomandat sa ridici greutati, sa mergi pe distante lungi sau sa conduci.

Durerea postoperatorie face esentiala administrarea de medicamente timp de cateva zile (numarul de zile va depinde de nevoile fiecarei femei). In spital ti se va administra medicatie intravenoasa, iar dupa ce vei fi externata veti incepe sa iei medicamente pe cale orala. Daca alaptezi, medicii trebuie sa prescrie medicamente compatibile astfel incat sa poti alapta copilul. 

Acestea sunt insa cele mai comune si cunoscute disconforturi provocate de cezariana. Iata insa ce nu iti spune nimeni despre aceasta procedura. 

1. Vei avea gaze si vei simti disconfort intestinal dupa cezariana

Desi orice proaspata mamica se poate confrunta cu acest neplacut disconfort postpartum, gazele sunt mai frecvente la femeile care au nascut prin cezariana.

Motivul principal este ca interventia chirurgicala abdominala retine aerul in interiorul corpului, intensificand disconfortul. De asemenea, pentru ca durerea o impiedica pe femeie sa se miste si sa mearga, este mai dificil sa elimine gazele.

2. Alaptarea poate fi mai dificila la inceput

Desi laptele poate veni rapid, odata ce copilul este pus la san, poate fi mai dificil sa alaptezi din cauza durerii si a disconfortului atunci cand vine vorba de gasirea unei pozitii care sa permita copilului sa se prinda mai usor la san.

3. Ingrijirea speciala a ranii

Cezariana este o interventie chirurgicala abdominala care necesita o serie de ingrijiri postoperatorii imediate pentru a preveni infectarea plagii. In primele zile rana trebuie curatata. Trebuie sa te asiguri ca se vindeca bine, ca nu miroase urat, nu supureaza, nu sangereaza, nu este fierbinte si nu capata un aspect urat.

4. Probleme de cicatrici si insensibilitate la atingere

Dar infectia post-chirurgicala nu este singurul risc asociat cu cicatricea cezariana. Mancarimile, senzatia de strangere a pielii si insensibilitatea la atingere pot dura saptamani, luni sau chiar ani de zile. De asemenea, este obisnuit ca cicatricea sa sufere modificari de aspect in timp, in functie de predispozitia genetica la cicatrizare, tipul de piele, varsta si tipul de cezariana efectuata.

5. Adeziuni tisulare (cu complicatiile asociate)

In timpul operatiei cezariene, diferite planuri de tesut sunt taiate si apoi trebuie cusute la loc. Uneori, sutura provoaca tensiuni interne care impiedica miscarea normala a muschiului, dar si a fasciei abdominale. Acestea se numesc aderente si prezinta riscuri pe termen scurt, mediu si lung care pot afecta organele interne, probleme ale planseului pelvian, dureri de spate, o nastere complicata in viitor, leziuni ale vezicii urinare sau ale intestinelor sau chiar un risc mai mare de hemoragie postpartum.

6. Risc crescut de diastaza abdominala

Diastaza rectus abdominis este o leziune care consta in separarea celor doi drepti abdominali de-a lungul liniei albe. Sarcina este principala cauza a diastazei, desi riscul pare sa fie crescut in cazul unei interventii chirurgicale abdominale.

Asa cum am discutat in aceasta postare, consecintele suferintei de diastaza abdominala nu sunt doar estetice, ci pot afecta si sanatatea. De aceea, este atat de important sa ajungi cat mai repede pe mana profesionistilor.

7. Risc crescut de infertilitate secundara

Potrivit studiilor, cezariana poate afecta negativ viitoarele sarcini, crescand probabilitatea infertilitatii secundare si ridicand riscul de avort spontan.

Se crede ca aceasta asociere se poate datora unui defect in zona cicatricii uterine care afecteaza fertilitatea si implantarea embrionara.

8. Risc crescut de ruptura uterina si de alte complicatii la sarcinile viitoare

Dupa o nastere prin cezariana, exista un risc crescut de placenta praevia si de travaliu prematur in sarcinile viitoare, precum si de ruptura uterina in timpul sarcinii sau al nasterii.

9. Risc crescut de ruptura perineala la viitoarele nasteri vaginale

Faptul ca ai avut o cezariana nu inseamna ca toate nasterile tale vor fi la fel. De fapt, cercetarile au aratat ca 75 % dintre femeile care au incercat o nastere vaginala dupa cezariana au reusit. Insa, un alt aspect care trebuie luat in considerare este asocierea dintre nasterea vaginala dupa cezariana si un risc crescut de ruptura perineala severa. Potrivit studiilor, unul dintre posibilele motive ale acestei asocieri ar fi lipsa de coordonare intre un uter care a adus deja pe lume un copil si un perineu care nu a adus niciodata pe lume un copil.

FOTO: freepik.com

Taguri Cezariana dezavantaje Alaptarea dupa cezariana Alimentatia dupa cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre