Pentru femeile insarcinate este firesc ca apropierea nasterii sa le provoace sentimente de ingrijorare, mai ales daca este vorba despre primul lor copil. Este cunoscut faptul ca, din momentul in care o femeie anunta ca asteapta un copil, toata lumea tabara pe ea cu povesti care mai de care mai terifiante despre chinurile si complicatiile prin care au trecut alte mamici la nastere!
In realitate, este o teama absolut fireasca
Frica este o parte normala a nasterii. Este normal sa iti fie frica atat pentru propria persoana, cat si pentru bebelus. E normal sa te temi de schimbarile care vor avea loc o data cu aparitia acestei noi persoane in viata ta. E normal sa te ingrijorezi in legatura cu modul in care vei face fata schimbarilor fiziologice ale corpului tau.
Mai mult, pe durata nasterii o femeie paseste in necunoscut. Este un moment de pericol atat pentru mama, cat si pentru copil: nimeni nu stie si nu poate sa prevada ce se va intampla. Viitoarea mama poate trai pe durata travaliului momente in care se simte inspaimantata, coplesita, fara nici un fel de control.
Cand frica de nastere dauneaza
Medicii atentioneaza ca teama femeilor in legatura cu nasterea este in crestere. Si acest lucru se datoreaza pe de o parte numeroaselor imagini cu nasteri complicate care apar in media, iar pe de alta parte cresterii numarului femeilor care doresc sa aiba control total asupra intregii lor vieti. Aceasta crestere a fricii de nastere explica numarul mare de femei care opteaza pentru cezariana in locul nasterii naturale.
O cercetare efectuata in Suedia a aratat ca femeile carora le este frica de nastere pe durata sarcinii sunt predispuse la complicatii la nastere, precum si la nastere prin cezariana. Dupa nastere, aceste femei au trait mai multe sentimente negative si un grad mai mare de insatisfactie, comparativ cu femeile care nu s-au temut.
Pentru unele femei, frica de nastere se poate transforma chiar in crize de anxietate si panica, caracteristici ale tokofobiei, adica fobia nasterii. Aceasta tulburare afecteaza intre trei si opt procente dintre femeile insarcinate.
Ce poti face pentru a reduce frica de nastere
Evita sa urmaresti filme sau programe care arata cum diverse femei nasc. De multe ori respectivele imagini sunt facute ca sa impresioneze, sunt prezentate cazuri cu impact, interventii de urgenta ale medicilor. Iar astfel de imagini nu te ajuta sa te relaxezi, ci din contra, iti amplifica teama.
Discuta si lamureste-ti orice neclaritate cu medicul. Informeaza-te despre diferitele tipuri de nastere si metode de control ale durerii. Pregateste-te de nastere ca si cum te-ai pregati pentru un examen.
De asemenea, e recomandat sa fii atenta si la medicul care te va insoti pe durata nasterii si la felul in care acesta iti prezinta nasterea: un medic bun trebuie sa fie suportiv, sa iti dea informatii corecte, sa nu te sperie.
O alta posibilitate este sa inveti tehnici de relaxare si de respiratie pe care sa le folosesti atunci cand nasti.
Cauta suport social, grupuri care sa te sustina. Evita contactul cu persoanele excesiv de negative sau anxioase. Relatiile sociale sunt importante pentru oricine, in orice moment, cu atat mai mult pentru o viitoare mamica. Nu uita nici de partenerul tau! Un studiu a aratat ca femeile care se aflau intr-o relatie de cuplu de cel putin cinci ani erau mai putin tematoare in legatura cu momentul nasterii, comparativ cu acelea care se aflau intr-o relatie mai recenta.