Cum sa eviti instalarea depresiei prenatale

/ / Modificat: 2024-09-20
Cum sa eviti instalarea depresiei prenatale

Intreaga perioada de graviditate- incluzand sarcinanasterea si perioada postpartum - se caracterizeaza prin modficari majore psihice si fiziologice. Femeile au nevoie de sustinere pe tot parcursul acestei perioade.
Sarcina te poate face foarte susceptibila la variatiile emotionale, provocate nu numai de hormoni si schimbarile fizice, dar si de cele fiziologice. In aceasta perioada se pot intensifica accesele de depresie. Totul depinde de felul in care percepi la nivel emotional sarcina, modul in care iti percepi propria imagine pe parcursul acestei perioade, starea sistemului tau de sustinere, si, bineinteles, de cat de bine te ingrijesti din punct de vedere fizic si emotional pe parcursul perioadei de sarcina.

Iata cum poti sa previi instalarea depresiei in perioada sarcinii:

- Analizeaza-te mai bine. Graviditatea presupune si nasterea unei noi identitati, aceea de mama si femeie. Calea pe care o parcurgi spre maternitate trebuie sa includa si lucrurile pe care le vrei doar pentru tine, astfel putand fi evitata aparitia depresiei in perioada de sarcina. Pune-ti urmatoarele intrebari: Cat de pregatita esti pentru a fi mama? Ce fel de parinte crezi ca vei fi? La ce te astepti sa se intample?

- Exploreaza trecutul familiei tale.
Relatiile mama-fiica, relatiile cu rudele si relatia pe care o ai cu partenerul vor juca un rol esential in pregatirea psihica pentru a deveni mama. Uneori, tratamentul depresiei postpartum a fost denumit "a scoate fantomele din camera copiilor". Aceasta se refera la traumele propriei tale copilarii, ce trebuie intelese astfel incat sa nu mai fie proiectate in relatia pe care o vei avea cu copilul tau. Depresia postpartum este deseori precedata de depresia din perioada sarcinii. Pune-ti urmatoarele intrebari: Care a fost/ este relatia pe care ai avut-o/ o ai cu mama ta? Ce fel de mama vrei sa fii? Modelul pe care ti l-ai ales se aseamana cu cel al mamei tale? Care sunt temerile pe care le ai?

- Ia-ti in serios nevoile pe care le ai.
Aceasta te poate ajuta sa iti anticipezi nevoile pe care le vei avea ca mama. Ai grija de tine cautand sustinere si ajutor fie ca este vorba de menaj sau de probleme ce se ivesc in realtiile cu ceilalti in perioada sarcinii. Pune-ti urmatoarele intrebari: De ce ai nevoie pentru a creste un copil? La ce vei renunta in momentul in care vei deveni mama?

- Implicati-va amandoi in problemele legate de sarcina.
Exista doi factori importanti ce contribuie la instalarea depresiei dupa nastere: neintelegerile din cuplu si sarcina nedorita. Ambii duc la aparitia stresului la o femeie insarcinata. Daca problemele nu sunt adresate de ambii membri ai cuplului, o criza postpartum se poate instala cu accentuarea depresiei. Pune-ti urmatorele intrebari: Simti ca sotul tau te sprijina? Ce fel de parinte crezi ca va fi partenereul tau?

- Nu-ti fie jena sa soliciti ajutor profesionist.
Nu te astepta ca hormonii secretati in sarcina sa-ti rezolve depresia care ti-a marcat de mult timp viata. A fi mama este o schimbare in viata prea mult subestimata. Suportul emotional pe parcursul acestei perioade este esential. Sfaturile de specialitate joaca un rol foarte important in a te ajuta sa iti depasesti depresia.

- Nu amana!
Analizeaza situatia in care te gasesti si discuta cu partenerul tau despre schimbarile pe care un bebelus le va aduce in viata voastra. Ai grija ca aceasta presupune infruntarea cu propriile fantome ale copilariei. Construiti-va familia pe care v-o doriti impreuna!     

Sursa foto: freepik

Taguri Depresia prenatala Depresie in sarcina Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre