Desi multe dintre pregatirile pentru marele moment se concentreaza pe aspecte tangibile, cum ar fi amenajarea camerei celui mic si achizitia lucrurilor necesare pentru a-l ingriji, este important sa nu neglijezi sanatatea emotionala, in aceasta perioada. Asa ca, indiferent de trimestrul de sarcina in care te afli, descopera, in cele ce urmeaza, ce poti face pentru a te pregati emotional pentru venirea pe lume a celui mic.
Informeaza-te si educa-te
Pregatirea emotionala pentru venirea pe lume a copilului tau este la fel de importanta ca pregatirea fizica. Cand intelegi ce urmeaza sa se intample, temerile si anxietatile legate de necunoscut se diminueaza considerabil. Iar aici, informatiile sunt cele care te pot ajuta sa te simti mai increzatoare in alegerile tale si mai pregatita sa faci fata provocarilor care pot aparea.
Si totusi, de unde sa incepi? Ei bine, de la informarea despre ultimul trimestru de sarcina, nastere si cum decurg primele luni de viata ale copilului tau – toate sunt esentiale. Iata cateva surse de care sa te folosesti:
-
Carti si ghiduri pentru viitori parinti – aici poti sa ceri recomandari de la alte mamici care au trecut deja prin aceste etape.
-
Cursuri prenatale. Acestea sunt organizate, de obicei, de persoane acreditate sau clinici de specialitate si acopera o gama larga de subiecte, inclusiv pregatirea pentru nastere, tehnici de respiratie, alaptare si ingrijirea nou-nascutului.
-
Medicul tau. Nu in ultimul rand, nu ezita sa-i adresezi medicului tau orice intrebari sau nelamuriri ai. Acesta iti poate oferi informatii sigure, bazate pe nevoile tale specifice.
Daca ti se pare ca aceste activitati sunt coplesitoare si crezi ca nu vei avea timp sa acumulezi toate informatiile, adu-ti aminte ca, atunci cand esti insarcinata, beneficiezi de concediu de maternitate. Acesta nu presupune doar zile libere de la angajator dupa nastere, ci include si concediul prenatal, care este de 63 de zile inainte de nastere. In plus, pe toata perioada, beneficiezi si de indemnizatie de maternitate si poti sa apelezi chiar si la solutii suplimentare, prin care sa-i asiguri o protectie mai mare copilului tau, inca din primele zile de viata.
Discuta deschis cu partenerul
Pe langa informarea pe care o poti face pe cont propriu, aminteste-ti inca un lucru: comunicarea cu partenerul tau este esentiala. Iata cateva subiecte de discutie pe care sa le abordezi:
-
Ce asteptari aveti unul de la celalalt in privinta ingrijirii copilului. Cine se va ocupa de hranire, schimbarea scutecelor, trezirile nocturne? Discutarea din timp a acestor aspecte poate preveni frustrarile ulterioare.
-
Buget, economii si cheltuieli viitoare. Cum va puteti asigura ca-i oferiti celui mic tot ce are nevoie, fara sa fiti stresati legat de partea financiara?
-
Sprijin reciproc pe parcursul sarcinii si dupa nastere. De ce lucruri aveti nevoie fiecare, pentru a va simti sustinuti din punct de vedere emotional? Cum puteti mentine o relatie sanatoasa si echilibrata, chiar si dupa venirea pe lume a celui mic?
Stabileste-ti asteptari realiste
Nu in ultimul rand, intelege ca nu totul va fi perfect si ca este normal sa te simti coplesita, uneori. In loc sa te astepti ca totul sa decurga impecabil inca din prima zi in care cel mic vine pe lume, aminteste-ti ca este normal sa apara situatii neprevazute si sa faci greseli. Fiecare experienta este unica, iar adaptabilitatea si flexibilitatea sunt chei esentiale pentru a trece peste orice obstacol si pentru a face fata schimbarilor.
Desi informarea corespunzatoare si discutiile cu partenerul te pot ajuta in acest sens, iata ce mai poti face pentru a te simti mai increzatoare:
-
Recunoaste ca venirea pe lume a celui mic poate atrage anumite provocari, cum ar fi lipsa de somn, stresul si sentimentele de coplesire. Acceptand aceste posibile dificultati, vei fi constienta de ele, atunci cand apar, si vei fi mai bine pregatita sa le faci fata.
-
Defineste succesul in termeni personali. In loc sa iti masori succesul in functie de standardele sociale, defineste ce inseamna pentru tine o zi buna sau depasirea cu succes a unui obstacol. O zi buna poate consta chiar si in odihna timp de cateva ore, fara sa te simti vinovata sau presata sa faci ceva mai mult.
In concluzie, un nou-nascut aduce cu sine nu doar bucurii, ci si incertitudini, temeri si responsabilitati noi, iar gestionarea acestor aspecte pe plan emotional poate influenta semnificativ experienta ta ca viitoare mama.
Sursa foto: Shutterstock