Distocia la nastere este un termen pe care o viitoare mamica ar putea sa nu-l auda niciodata, insa fenomenul face parte din temerile oricarei gravidute aflata foarte aproape de termen. Este vorba despre dificultatile care impiedica desfasurarea normala a nasterii, de origine materna sau fetala.
Cunoscuta si sub denumirea de "esecul progresului", distocia la nastere se caracterizeaza printr-o incetinire accentuata sau chiar oprire a coborarii fatului catre cervixul dilatat in timpul travaliului.
Cauzele distociei la nastere
Desfasurarea normala a nasterii poate fi impiedicata de un cumul complex de factori. In prima instanta, contractiile uterine pot fi insuficient de puternice sau lipsite de coordonare. In al doilea rand, bebelusul nu se poate incadra in spatiul restrans din pricina dimensiunii sale si a pozitiei.
O alta cauza ar putea fi o anomalie a pelvisului, la nivelul caruia pot exista oase prea mici pentru a permite fatului sa patrunda. Malformatiile pelvisului mamei sau o fractura vindecata incorect pot induce distocia la nastere.
Uterul si contractiile
Uterul este format din muschi longitudinali si transversali care "lucreaza" la unison, determinand partea superioara sa se ingroase, iar cea inferioara sa se subtieze. Atunci cand fibra acestor muschi nu este suficient de puternica, aceasta isi pot pierde vigoarea si coordonarea. Oboseala si deshidratarea determina de asemenea randamentul scazut al muschilor uterini. In plus, emotiile puternice ale mamicii, precum teama exagerata, pot avea un impact negativ asupra intensitatii contractiilor.
Calatoria prin canalul nasterii
In timpul travaliului si al nasterii, bebelusul trebuie sa calatoreasca printr-o serie de spatii stramte si sa execute miscari rotative cu ajutorul impingerilor exercitate de mama si sub impulsul muschilor pelvieni.
Orice anormalitate la acest nivel poate prelungi travaliul la nesfarsit, intrucat bebelusul nu poate sa inainteze catre iesire. Daca incercarile de atenuare a durerilor si de stimulare uterina nu contribuie la evolutia pozitiva a nasterii, atunci medicul este nevoit sa efectueze operatia de cezariana.
Efectele emotiilor
Moasele asociaza distocia la nastere cu emotiile prea mari ale gravidei, care ii afecteaza randamentul fiziologic in timpul travaliului. Trairile intense pot incetini si chiar opri din evolutie desfasurarea normala a nasterii.
Prevenirea distociei la nastere
Asa cum bine stii, intotdeauna este preferabil sa previi decat sa tratezi. Iata care sunt pasii prin care poti sa preintampini distocia la nastere si sa iti cresti sansele de a-ti aduce pe lume bebelusul in cele mai bune conditii:
- la inceputul sarcinii, acorda o atentie sporita nutritiei si miscarii; pregateste-ti organismul pentru stresul si implicatiile nasterii consumand din plin cereale integrale, fibre din fructe si legume si multe proteine, pentru a-ti fortifica masa musculara;
- invata cateva tehnici utile pentru nastere si afla cum trebuie sa procedezi odata ce se declanseaza travaliul;
- femeile care ajung in sala de nasteri cand sunt deja in stadiul activ al travaliului au nevoie de mai putine interventii medicale cu potentialul de a intarzia nasterea; urmeaza intocmai sfaturile medicului, insa incearca sa ramai acasa cat mai mult timp posibil;