Ghidul taticului in travaliu si la nastere

/ / Modificat: 2016-09-22
Ghidul taticului in travaliu si la nastere

Rolul taticului la nastere s-a schimbat radical de pe vremea cand barbatii toceau podeaua salii de asteptare si isi rodeau unghiile in asteptarea vestii: "aveti un baiat/o fetita"! Astazi, majoritatea barbatilor se implica in tot ceea ce inseamna sarcina, travaliu si nasterea. Acestia le asista pe toata perioada travaliului si pot sta chiar in sala de nasteri.

Unii barbati se simt bine atunci cand se implica in toate astea, iar altii nu. Nu toti sunt incantati de ideea de a participa la nastere. Daca acesta nu se simte suficient de stapan pe sine si crede ca nu va face fata acestor momente este bine sa nu insisti. Mai mult te-ar incurca si stresa in acele momente. Respecta-i dorinta. Dar pentru majoritatea, acest lucru reprezinta unul dintre cele mai importante momente din viata lor.

Cum se pregatesc taticii pentru a fi martori la nastere?

Te vei simti mai increzator atunci cand vei invata mai multe despre nastere si travaliu, capatand informatii despre tehnicile pe care le poti folosi pentru a-ti ajuta sotia sau partenera in timpul nasterii.

Daca te simti in continuare nesigur, poti apela la un asistent care, nu numai ca o va indruma pe partenera ta, dar te va ajuta sa te relaxezi si sa participi la nastere.

De asemenea, asigura-te ca stii toate intrarile si iesirile spitalului si ca politica acestuia permite ca tatici sa asiste la nastere. Majoritatea spitalelor s-au modernizat dar mai exista inca unele care au restrictii in ceea ce priveste acest lucru.

Ce trebuie sa stie taticii despre travaliu?

Travaliul este etapa care precede nasterea propriu zisa. Este momentul in care incep sa apara contractiile pentru nastere. Acestea sunt greu de suportat pentru multe gravide. Asa ca este bine sa fii pregatit pentru tipete, urlete si poate ceva iesiri necontrolate ale partenerei. Nu trebuie sa te enervezi sau superi. Sunt doar efectul durerilor si al homornilor.

Daca mergi cu partenera ta la cursuri prenatale, atunci cu siguranta esti instruit despre ceea ce trebuie sa faci atunci cand se rupe apa. Daca nu, familiarizeaza-te din timpul sarcinii cu semnele care indica travaliul si ce trebuie sa faci. Incearca sa fii alaturi de mamica si sa o ajuti cu exercitiile de respiratie care amelioreaza durerile.

La momentul acesta se poate intampla absolut orice, de aceea trebuie sa fii pregatit sa iei decizii majore cu privire la mama si copil in caz ca apar probleme. Vorbeste din timp cu partenera despre astfel de decizii si consultati-va pentru a nu fi luati pe nepregatite.

Cum poate ajuta taticul partenera in travaliu?

Sprijin fizic

O poti ajuta foarte mult pe graviduta - exercitii de respiratie, masajul unor zone ale corpului si cu alte tehnici de relaxare. O ajuti si sa se mute in pozitii mai confortabile cat asteapta momentul nasterii, o tii de mana cand are nevoie de tine, o stergi pe frunte si ii dai sa bea apa daca are nevoie. Toate aceste lucruri pot fi facute si de o asistenta, insa nimeni nu se va ingriji cu dragoste si respect de mama copilului tau asa cum o vei face tu. In plus, toate acestea va pot intari relatia de cuplu.

Sprijin emotional

Simpla prezenta a ta in sala de nasteri este suficienta pentru a oferi un sentiment de siguranta si confort gravidei. Ea este speriata, stresata si sufera dureri destul de mari, de aceea are nevoie de tine pentru a o incuraja si a-i fi alaturi.

Asadar, pregateste-te cu un "bagaj" consistent de laude, incurajari si complimente la adresa partenerei. Empatizeaza cu ea si spune-i ca intelegi prin ce trece si asigur-o ca totul va fi bine.

Rol de avocat

In timpul travaliului gravida nu se poate concentra foarte mult pentru a pune intrebari cu privire la momentul nasterii, cand intra in sala, ce optiuni are la-ndemana, tipuri de anestezie etc. Asadar, taticul joaca adesea rolul de avocat al ei. Poate lua decizii majore in locul ei (in cazul in care se intampla ceva cu copilul sau mama) si se asigura ca este tratata in conditii cat mai bune.

De aceea este indicat sa fii instruit si familiarizat cu proceduri de nastere, anestezii si alte tipuri de informatii medicale. In plus, este bine sa vorbesti si cu partenera din timp despre acestea si sa afli dorintele ei in cazul in care vei fi nevoit sa iei decizii.

Rolul taticilor la nastere

Taticii pot participa la nasterea copilului stand alaturi de partenera lor. Este indicat sa afli daca spitalul are o politica in aceasta privinta. Gandeste-te si daca esti pregatit sa vezi sange si sa o vezi pe partenera in acea postura. Daca ai impresia ca te va afecta foarte tare, renunta la idee.

In cazul in care intri in sala ai grija sa o tii de mana pe partenera si sa o incurajezi. S-a demonstrat ca incurajarile care vin din partea partenerilor au un efect mult mai mare decat cele ale medicilor sau asistentelor.

Nu uita sa iei camera cu tine, daca va hotarati si filmati momentul.

Trucuri pentru tatici cand partenera e in travaliu

Este posibil sa stai foarte mult timp in spital asa ca este indicat sa ai si tu un bagaj pregatit pentru maternitate.

Daca vrei sa te implici si mai mult in travaliul mamicii si in nastere este indicat sa te inscrii la cursuri speciale pentru tatici. Acestea te ajuta sa te pregatesti psihic pentru acele momente, iti ofera informatii si te instruiesc pentru ce se intampla in timpul travaliului sau nasterii. Te pot invata o multime de trucuri si metode prin care sa ii vii in ajutor partenerei in acele momente.

Taguri Rol tata nastere Bagaj tatici maternitate Emotii tatic nastere Asistare nastere tata Informatii tatici despre sarcina Relatia tata-nou nascut

Articole recomandate

Citeste si despre