Gimnastica in pregatirea pentru nastere

/ / Modificat: 2013-01-09
Gimnastica in pregatirea pentru nastere

Gimnastica este o metoda eficienta prin care o gravida isi pregateste corpul pentru marele moment al nasterii. Chiar daca pare sa aiba doar avantaje fizice pentru organism, gimnastica realizata in timpul sarcinii are si beneficii emotionale pentru gravida. Iata cum contribuie gimnastica la o nastere mai rapida si mai usoara!

Rolul gimnasticii in pregatirea pentru nastere

Gimnastica se caracterizeaza printr-un cumul de exercitii usoare si cu putine repetari, ceva mai putin complexe decat in alte sporturi. Este important de stiut ca prin gimnastica din timpul sarcinii nu se urmareste tonifierea organismului sau slabitul, ci mai degraba mentinerea tonusului muscular.

Antrenamentele pregatesc corpul pentru momentul in care sarcina evolueaza si burtica creste, dar si pentru nasterea naturala. Fie ca este facuta in apa, fie ca nu, gimnastica este unul dintre tipurile de miscare fizica care trebuie luat in considerare in sarcina.

Principalul rol al gimnasticii in nasterea copilului este acela ca ajuta gravida sa isi pregateasca musculatura si corpul, dar si sa respire corect, astfel incat sa treaca mai usor prin acest proces destul de inconfortabil.

Gimnastica imbunatateste transferul de oxigen intre gravida si fatul din burtica, insa cel mai important este ca lucreaza si tonifica musculatura planseului pelvian, facilitand nasterea.

Isi aduce beneficiul si asupra soldurilor si articulatiilor, facandu-le mai mobile. Si coloana vertebrala, intens solicitata in sarcina si la nastere, are de beneficiat de pe urma miscarii fizice din sarcina.

Se pare ca gimnastica atrage si beneficii emotionale. Ajuta gravida sa se relaxeze mai usor si sa se pregateasca emotional pentru momentul in care va aduce pe lume copilul.

Daca poti, nu rata clipele de relaxare pe care ti le ofera inotul si masajul. La dus, foloseste-te de presiunea apei pentru un masaj discret si continua, dupa dus, cu frictionarea picioarelor.

Mai ales in lunile mari de sarcina vei simti nevoia sa-ti relaxezi picioarele umflate. Pe timpul noptii stai cu ele mai sus decat restul corpului. Foloseste o perna sau ruleaza niste prosoape si aseaza-le sub picioare.

Iata cateva dintre beneficiile pe care le poate aduce gimnastica in timpul sarcinii:

  • Combate oboseala din timpul sarcinii;

  • Minimizeaza durerile de spate pentru ca intareste muschii spatelui;

  • Te ajuta sa ai un aport de grasime mai mic in timpul sarcinii;

  • Este o modalitate excelenta de a scapa de stres;

  • Scade riscul de a avea un travaliu greu;

  • Scade timpul de recuperare dupa nastere si de revenire la greutatea initiala.

Printre cele mai potrivite forme de sport pentru o gravida se numara:

  • plimbarile;

  • inotul;

  • intinderile;

  • yoga;

  • pilates;

  • dansul;

  • pedalatul pe bicicleta fixa;

  • aerobic prenatal.

Gimnastica in sarcina, ce este recomandat si ce nu?

Gimnastica este recomandata in sarcina incepand cu cea de-a 12-a saptamana de evolutie. Exercitiile se pot face pana in ultimele zile inainte de nastere. Pe masura ce avansezi, ele sunt adaptate starii de sanatate, dar si nivelului de efort pe care il poti depune in fiecare etapa a sarcinii.

Gimnastica se face numai cu acordul medicului. Exista situatii in care exercitiile fizice sunt complet interzise in sarcina. Este important sa intrebi obstetricianul daca ai voie sau nu sa faci miscare. Acesta iti poate da cele mai pertinente sfaturi in legatura cu ce antrenamente ai voie sa faci si ce nu cat esti gravida.

De asemenea, este recomandat sa mergi la sali unde exista instructori specializati pe lucrul cu gravide. Acestia stiu exact cum sa lucreze cu tine, sa iti masoare semnele vitale si sa isi dea seama daca ceva nu este in regula in timpul antrenamentelor. In plus, un astfel de instructor va sti sa iti formeze programe de antrenament personalizate, in functie de varsta gestationala si de varsta ta, dar si de starea de sanatate si recomandarile medicului etc.

Nu este indicat sa iti creezi singura programe de antrenament si sa faci exercitii dupa ureche, deoarece orice miscare gresita iti poate pune in pericol sarcina.

Tu ai facut gimnastica in timpul sarcinii? Ai simtit ca exercitiile te-au ajutat la nastere? Impartaseste-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Pregatire nastere Miscare fizica sarcina Aerobic

Articole recomandate

Citeste si despre