Venirea pe lume a unui copil este unul dintre cele mai frumoase momente pe care le poate experimenta cineva in aceasta viata, fie ca vorbim de mama, sau de persoanele care asista la o nastere.
De multe ori insa, nasterea este portretizata in mass-media sub forma unei femei capturate de la talie in sus, complet imbracata, tipand de durere si cu tamplele umede de transpiratie, pe un pat de spital; adevaratele imagini ale nasterii sunt insa mult mai diverse, mai frumoase, mai complicate si pana nu demult, cenzurate total de retelele de socializare.
Din fericire, vremurile se schimba, iar #nastereanecenzurata scrie o noua pagina in istoria mediului online de socializare.
Noua imagine privind nuditatea in mediile de socializare online
Un purtator de cuvant pentru Instagram a declarat de curand website-ului Motherly ca "politica Instagram privind nuditatea isi largeste aria pentru a include poze si videoclipuri din timpul nasterilor.
In ultimele luni am lucrat cu expertii in domeniul sanatatii si cei care promoveaza nasterile, pentru a face un update politicii noastre privind nuditatea, care credem noi va putea eticheta mai bine procesul nasterii ca fiind unul educativ si care sa celebreze venirea pe lume a unui copil".
Instagram admite ca politicile sale privind nuditatea au fost uneori mai severe decat s-ar fi dorit initial si ca "au restrictionat continutul care era de fapt impartasit din ratiuni legitime", dar ca persoanele cu influenta in mediul virtual au fost receptive la mamele si fotografii din comunitatea responsabila de sustinerea nasterilor, in speranta redefinirii tehnologiei si a procedurilor in asa fel incat sa faca continutul de acest fel mai usor de distins".
Pionierii nasterii necenzurate pe Instagram
Utilizatorii Instagram cu capacitatea de a influenta continutul media, asa cum este Katie Vigos @empoweredbirthproject, mama, asistenta medicala si moasa, au avut un rol extrem de important in modul in care se posteaza povesti ale nasterilor pe retelele de socializare, ea initiind o petitie foarte populara, care cu siguranta a fost luata in considerare atunci cand s-a regandit politica nuditatii de catre cei de la Instagram.
Katie sustine ca oamenii nu mai vor ca aspectele reale ale maternitatii sa fie ascunse, pentru ca o astfel de cenzura nu aduce nimanui beneficii si pentru ca in ultima vreme exista o dorinta si o acceptare a utilizatorilor spre realitate, aceasta a generat #nastereanecenzurata.
Tot ea admite insa ca intreaga miscare pro nastere necenzurata se datoreaza in mare parte personalului din cadrul Instagram, compus din mame si femei, care a inteles insemnatatea reprezentarii reale a nasterii si importanta imaginilor cu mame care alapteaza.
Vigos mai spune ca a incercat sa se supuna regulilor si politicilor Instagram atunci cand posteaza, dar ca din cand in cand a mai fortat nota, cu riscul ca pozele postate sa ii fie inlaturate de catre Instagram; multe din aceste poze nu portretizau nuditate ci doar o sugerau, ceea ce facea ca cenzura sa fie cu atat mai frustranta.
Colaborarea dintre Instagram si utilizatorii sai Instagram a selectat un numar restrans de utilizatori in 2015, contactandu-i pentru a organiza o expozitie de fotografie, iar Katie Vigos a fost unul dintre expozanti, participand cu o fotografie postata pe site-ul de socializare, in care isi alapta fiul si unde i se putea vedea tot sanul, mai putin areola mamara.
Acum, foarte rar se intampla ca Instagram sa mai inlature poze postate pe profilul ei, iar daca se intampla este pentru ca reteaua de socializare inca perfecteaza procesul de filtrare al pozelor si modul in care se face diferenta dintre nuditatea provenita din nasterea necenzurata sau din alaptare si cea care provine din pornografie.
Aceste modificari in politica privind nuditatea in mediul online de socializare nu fac decat sa evidentieze puterea de influenta pe care o au femeile, mamele atunci cand decid sa isi prezinte povestea in felul lor, real si fara filtru.