Momentul sosirii pe lume a bebelusului poate fi aproximat, insa rareori se intampla sa fie cunoscut cu exactitate inainte sa se petreaca. Desi travaliul dureaza in general cateva ore, timp in care mamica poate ajunge la spital, exista si situatii neprevazute pentru care orice graviduta trebuie sa fie pregatita. Iata de ce este important sa cunosti felul in care sa procedezi atunci cand nasterea te ia pe nepregatite si esti fata in fata cu cea mai mare urgenta a vietii tale.
Chiar daca nu ai contractiile intermitente care declanseaza in cele din urma nasterea, daca simti din senin nevoia sa impingi inseamna ca micutul tau este nerabdator sa cunoasca lumea. In aceasta situatie, este important sa iti mentii calmul si sa profiti de avantajele tehnologiei moderne apeland serviciul de urgenta.
Suna la 112
Toate unitatile care preiau apeluri telefonice de urgenta au angajati instruiti special pentru a-ti indruma pasii daca esti nevoita sa nasti departe de o unitate medicala. Asculta cu atentie indicatiile dispecerului si nu intra in panica. Pana la urma, nasterea este un lucru natural, pe care l-au experimentat toate femeile de la inceputul omenirii.
Mentine-ti calmul
Anxietatea, teama si alte trairi psihologice negative iti vor face un mare defavor in acest conditii. Incearca sa nu te gandesti ca esti singura, neajutorata si ca totul se va sfarsi in mod nefericit. Mentine-ti calmul si lasa-te purtata de val, te afli pe care sa traiesti un miracol.
In plus, medicii obstreticieni spun ca, atunci cand lucrurile se desfasoara pe repede inainte, nasterile sunt mai usoare si rareori apar probleme.
Cheama ajutoare
In cazul in care partenerul tau nu se afla alaturi de tine, cheama o vecina, o prietena sau orice alta persoana se afla prin apropiere. Lasa usa descuiata, astfel incat ajutoarele sa poata patrunde cu usurinta in casa daca tu nu te vei putea deplasa mai tarziu.
Inarmeaza-te cu prosoape
In momentul nasterii, vei avea nevoie de cel putin un prosop pentru a infasura bebelusul, unul pentru a curata sangele si de o patura pentru a-i asigura confortul termic micutului tau. Cearsafurile si alte tesaturi din bumbac "functioneaza" la fel de bine.
Amana pe cat posibil nasterea
Atunci cand simti in mod evident nevoia sa impingi, incearca sa amani momentul cu ajutorul tehnicilor de respiratie Lamaze (tehnici de respiratie controlata a travaliului). Intre timp, elibereaza-te de lenjeria intima si aseaza-te confortabil.
Impinge atunci cand este necesar
Daca tehnicile de respiratie nu dau rezultate, iar bebelusul tau a pornit deja in calatoria prin canalul nasterii, aseaza-te pe spate cu picioarele departate catre persoana care te asista si impinge. Relaxeaza-te pe cat posibil si lasa-ti micutul sa-si incheie drumul catre lume.
Roaga-ti ajutorul sa-ti maseze abdomenul cu miscari circulare, apasand usor in jos 5-7 centimetri sub buric. Aceste miscari stimuleaza contractiile uterului si micsoreaza hemoragia.
Uita de cordonul ombilical
In cazul in care personalul medical nu a reusit sa ajunga la tine nici in acest punct, nu permite nimanui sa taie cordonul ombilical. Specialistii folosesc instrumente sterilizate si stiu mai bine decat oricine cum sa procedeze.
Apoi, depoziteaza placenta expulzata intr-o punga din plastic si du-o ulterior la spital. In acest mod, medicii vor putea verifica daca nu cumva a mai ramas o parte din ea in interior.
Verifica starea bebelusului
Daca nou-nascutul nu plange, verifica-i respiratia cu ajutorul mainii pozitionate in dreptul nasucului si incearca sa-i simti pulsul atingandu-i usor pieptul. In cazul in care nu sesizezi toate aceste semnalmente, maseaza-i spatele si ciupindu-i piciorusele (insista in zona calcaielor).
O situatie periculoasa este aceea in care cordonul ombilical inconjoara gatul copilului. Tot ce trebuie sa faci este sa incerci sa-i largesti circumferinta cu blandete, formand un cerc suficient de mare pentru ca trupul sa poata aluneca prin aceasta.
Sterge si usuca bebelusul cu un prosop si aseaza-l pe burtica ta sa se incalzeasca, apoi pune o patura moale peste amandoi. Elimina mucusul si lichidul amniotic din nasucul copilului prin presarea narilor dinspre baza, catre varf.
Cand vezi ca micutul tau respira, aseaza-l la piept. Daca il poti alapta deja, stimularea mamelonului iti va ajuta organismul sa elimine placenta. In plus, alaptatul va stimula secretia hormonului oxitocina, benefic atat starii fiziologice, cat si celei mentale.