Nasterea in apa: ce trebuie sa stii cand o alegi?

/ / Modificat: 2017-10-24
Nasterea in apa: ce trebuie sa stii cand o alegi?

Au trecut mai bine de 200 de ani de la prima nastere in apa din Europa, care a avut loc in anul 1803, in Franta. Pionierul metodei este medicul Michel Odent, el fiind cel care a introdus bazinele pentru nastere naturala in mai multe spitale din Franta. Metoda a inceput sa fie adoptata si in alte tari, fiind in prezent disponibila si in Romania. In multe tari femeile pot naste in apa si acasa, fiind nevoie de prezenta unei moase. In Romania, legal, moasele si medicii nu au voie sa asiste nasterea acasa.

Nasterile in apa sunt mai usor de suportat pentru gravidele care aleg sa nasca natural, pentru ca durerile nu sunt atat de puternice. Nasterea are loc intr-un bazin special conceput, sub stricta supraveghere a unor cadre medicale cu pregatire in domeniu. Bazinul trebuie sa aiba o adancime mai mare de 80 de centimetri.

Care este mecanismul de reducere a durerii in timpul nasterilor sub apa

In apa, totul este facut pentru a usura procesul de nastere. Apa are un efect relaxant si contribuie la stimularea hormonilor care regleaza contractiile uterine si la eliberarea de endorfine, ceea ce face ca durerea sa fie mai scazuta in intensitate, fata de o nastere clasica.

In timpul nasterii in apa, organismul femeii secreta mai putina adrenalina, ceea ce inseamna nu numai ca este mai relaxata, ci si ca exista un risc mai mic de crestere a tensiunii arteriale.

Oxitocina, un hormon important in sarcina, se secreta cel mai bine atunci cand o femeie se simte in siguranta, cand are parte de confort. Odata cu eliberarea oxitocinei, care stimuleaza contractiile, organismul elibereaza si endorfinele, hormoni care ajuta la combaterea durerii. Poate chiar crea sentimente de euforie.

Apa nu numai ca faciliteaza contractiile uterine, dar contribuie si la o mai buna circulatie a sangelui. Nasterea in apa reduce si sentimentul de anxietate, deoarece femeia gravida are parte de mai multa intimitate.

Femeia insarcinata are posibilitatea de a-si alege o pozitie comoda, care sa o favorizeze, iar muschii sa se relaxeze mai usor. In timpul nasterii sub apa perineul se relaxeaza mai usor, devenind mai elastic, existand un risc mai scazut de rupturi necontrolate.

Este nevoie de sesiuni de pregatire a nasterii in apa

Ca nasterea in apa sa fie cat mai confortabila pentru femeia insarcinata, sunt recomandate sesiunile de pregatire. Acestea pot incepe din a cincea luna de sarcina si presupun atat pregatire fizica, prin miscari de gimnastica, efectuate in apa, gasirea de pozitii de relaxare, dar si pregatire psihica, cand femeia insarcinata invata despre ceea ce inseamna nasterea in apa.

Nasterea in apa: cand trebuie sa intri in apa

Femeile insarcinate trebuie sa intre in apa atunci cand contractiile se repeta la un interval cuprins intre trei si cinci minute si au o dilatatie a cervixului mai mare de 5 cm. Daca o femeie a intrat in bazinul cu apa prea devreme, atunci contractiile se pot opri, urmand sa se declanseze din nou, dupa o anumita perioada de timp.

In ceea ce priveste temperatura apei din bazinul de nastere, trebuie sa fie cuprinsa intre 35 si 37 de grade Celsius, in prima faza a travaliului, iar in cea de-a doua, temperatura apei trebuie sa fie de 37- 37,5 grade Celsius. Apa prea fierbinte poate duce la cresterea temperaturii corpului femeii insarcinate, fapt care poate afecta fatul, ducand la cresterea frecventelor batailor inimii.

Poti naste mai usor in apa, in comparatie cu o nastere clasica

Pentru o femeie care alege sa nasca in apa poate fi mai rapid si mai usor sa impinga bebelusul in apa, decat in aer. Bebelusul va fi usor adus la suprafata apei, cu ajutor din partea moasei, care fie iti spune ce sa faci, fie va lua ea usor copilasul.

Abordarea trebuie sa fie blanda pentru ca sa nu existe riscul de rupere a cordonului ombilical. In orice caz, in situatia in care cordonul ombilical se rupe, moasa sau medicul care asista nasterea sunt pregatiti pentru a interveni, astfel incat viata copilului sa nu fie pusa in pericol. Exista riscul ca la 1 din 400 de nasteri in apa sa se rupa cordonul ombilical.

Cum va respira bebelusul?

Multe viitoare mamici se intreaba cum va respira bebelusul lor daca se naste sub apa. Un bebelus nascut in apa va incepe sa respire imediat ce corpul lui va sesiza schimbarea temperaturii. Cat timp este sub apa, respiratia se va face prin intermediul cordonului ombilical, care il tine legat de mama, insa odata ce este scos din cada, schimbarea temperaturii il va determina pe micut sa respire.

Situatii in care nasterea in apa este interzisa

Aproximativ 85% dintre femeile insarcinate pot alege sa nasca in apa fara probleme, in timp ce pentru alte femei aceasta metoda este contraindicata. Nu pot naste in apa gravidele care:

- sufera de diabet gestational, preeclampsie, probleme cardiace, probleme respiratorii;

- au nevoie de anestezie epidurala sau de perfuzii, oricare ar fi motivul;

- sunt hipersensibile si tensionate, nu se simt confortabil in apa;

- sunt diagnosticate cu hepatita de tip B, herpes genital in faza activa sau cu boli contagioase;

- se confrunta cu pozitii anormale ale fatului sau exista anomalii fetale importante;

- au pierderi anormale de sange;

- au placenta previa;

- se afla intr-o stare de oboseala cronica;

- au o acumulare mare de meconiu in lichidul amniotic;

- au o disproportie cefalo-pelvica prea mare;

- au nastere prematura.

Nu pot naste in apa femeile care au o sarcina gemelara sau care asteapta tripleti. Daca intri in travaliu inante de a 37-a saptamana de sarcina, nici atunci nu mai este posibil sa recurgi la nasterea in apa. Oricum, inainte de a lua decizia de a naste in apa trebuie sa te informezi din cat mai multe surse posibile si, bineinteles, sa discuti cu medicul ginecolog despre aceasta posibilitate.

Situatii in care femeia insarcinata trebuie sa paraseasca bazinul de nastere

In timpul nasterii in apa pot sa apara complicatii care pot periclita atat viata fatului, cat si pe cea a mamei, situatii cand se impune ca femeia insarcinata sa iasa din apa, fiind nevoie de manevre medicale de urgenta.

Femeia gravida trebuie sa fie scoasa din apa in cazul in care are ameteli, stari de lesin, in cazul in care apar hemoragii intense, daca travaliul este unul foarte lent, daca tensiunea arteriala creste.

Taguri Nastere in apa Beneficii nastere in apa Riscuri nastere in apa

Articole recomandate

Citeste si despre