Realitatea virtuala consta in utilizarea tehnologiei pentru a simula un mediu real cu toate ingredientele sale: sunete, imagini si stimuli. Rezultatul este o imersiune intr-un scenariu diferit, care da senzatia de a fi acolo. Avand in vedere aceasta proximitate fata de un mediu real, ea este utilizata pentru a aborda diferite aspecte si probleme la diferite varste. Sa vedem mai multe despre utilizarea realitatii virtuale pentru copiii cu anxietate.
Utilizarea realitatii virtuale in psihologie
In prezent, realitatea virtuala are multe aplicatii diferite. De exemplu, ne permite sa calatorim in locuri indepartate sau sa ne imbunatatim performantele sportive prin participarea la sesiuni de antrenament specifice. Datorita diferitelor beneficii pe care le aduce, aceasta a inceput sa fie utilizata si in psihologie. In cadrul psihologiei, unul dintre cele mai frecvente domenii are legatura cu tratarea anxietatii in general si la copii in special.
Care sunt beneficiile utilizarii realitatii virtuale pentru copiii cu anxietate?
Unele dintre avantajele utilizarii realitatii virtuale pentru copiii cu anxietate sunt urmatoarele:
Ofera un spatiu de tranzitie. In acest fel, ei sunt expusi la o situatie, dar nu sunt expusi pe deplin la ea. De exemplu, ei pot intra si iesi din simulare atunci cand nu se simt confortabil si se pot lasa ghidati de emotiile lor. Acest lucru implica un mare respect in timpul procesului. Familiarizarea cu digitalul recreeaza adesea o situatie mai prietenoasa.
Aceasta aduce tratamentul non-farmacologic mai aproape.
Le permite un rol activ. Copiii pun in joc diferite abilitati pentru a rezolva si a face fata situatiilor. De exemplu, ei pot dezvolta si consolida abilitatile sociale pentru a conversa, a interactiona si a-si gasi propriul stil de a face acest lucru.
Recreeaza un spatiu de joaca fara tensiunea reala a unei situatii dificile. De asemenea, aduce imaginatia in joc.
Ofera o terapie care tinde sa fie mai scurta in timp in comparatie cu alte tipuri de tratamente.
Poate fi utilizata pentru a preda sau a ghida tehnici de relaxare. La varste mai mici, este uneori dificil pentru copii sa se concentreze si sa invete sa se relaxeze. Cu toate acestea, cu realitatea virtuala, poate fi mai usor sa se realizeze imersiunea intr-un mediu de calm si liniste.
Aceasta permite ca un profesionist sa insoteasca copilul, inregistrand in direct ceea ce i se intampla acestuia. In acest fel, el sau ea poate nu numai sa contina, ci si sa conceapa strategii eficiente si personalizate. In acelasi timp, copilul poate inregistra senzatiile corporale provocate de situatie. In acest fel, il ajuta sa se cunoasca pe sine, sa isi inregistreze corpul si emotiile si sa nu se mai teama de astfel de reactii.
Dezavantajele utilizarii realitatii virtuale
Cu toate acestea, ar trebui sa mentionam si unele dintre dezavantajele utilizarii acestei tehnologii.
Costul: intrucat este un instrument care are un design mare in dezvoltarea sa, in multe cazuri nu este accesibil. Cu toate acestea, depinde de fiecare caz in parte. De exemplu, pentru cei care au fobie de zbor, utilizarea realitatii virtuale este mai putin costisitoare decat expunerea la o calatorie.
Formarea si educarea profesionistului. Desi nu este complexa, este important ca profesionistul care o propune ca instrument sa stie cum functioneaza.
FOTO: freepik.com