Rolul tatalui la nastere

/ / Modificat: 2013-02-12
Rolul tatalui la nastere

Rolul tatalui la nasterea copilului s-a schimbat considerabil de-a lungul timpului. Daca in trecut acesta nu facea nimic altceva decat astepte nelinistit in holul spitalului vestea cea mare, astazi a avansat in grad si a ajuns sa fie chiar un spectator al procesului nasterii propriului copil. Mai mult decat atat, el a ajuns sa reprezinte "umarul" pe care te bazezi intr-unul dintre cele mai importante momente ale vietii tale. Afla cum este implicat tatal in timpul travaliului si nasterii!


Care este rolul tatalui la nastere?

Daca in trecut, la momentul nasterii, tatal nu facea altceva decat sa isi controleze nivelul de anxietate pe holurile spitalului in asteptarea medicului care sa il anunte "aveti un baietel" sau "aveti o fetita", in ziua de azi barbatul este extrem de implicat inca de la realizarea primului test de sarcina, la insotirea ta la consultatia care certifica faptul ca este insarcinata, pana la testele prenatale, cursurile de respiratie sau Lamaze din sarcina si pana la nasterea propriu-zisa a copilului.

Unii barbati se implica mai mult, altii mai putin. Una dintre marile provocari la care subscriu barbatii este prezenta lor in sala de nasteri si filmarea momentului. A-si vedea propriul copil nascandu-se reprezinta unul dintre momentele monumentale ale vietii unui barbat.

Cum poate ajuta efectiv taticul la nasterea copilului?

Prin simpla lui prezenta, un tatic poate face multe pentru ca nasterea sa decurga mai confortabil pentru viitoarea mamica. Psihologii sustin ca prezenta taticului in sala de nasteri, atata timp cat gravida este de acord cu acest lucru, poate reprezenta un calmant natural pentru durerile pe care femeia le manifesta in aceste momente. El reprezinta un sprijin remarcabil pentru acele momente si iti poate oferi puterea necesara pentru a face fata cu mai multa usurinta durerilor.

De asemenea, specialistii au constatat ca prezenta tatalui in timpul nasterii reduce semnificativ doza de analgezice necesara pentru calmarea durerilor de nastere si le ajuta sa aiba o experienta mai placuta si confortabila a nasterii.

Nasterea este un proces intens din punct de vedere fizic si emotional. Orice vorba pe care sotul ti-o transmite atunci cand esti in travaliu poate avea un efect de cateva ori mai mare si mai pozitiv decat suportul verbal al asistentelor sau medicilor aflati prin preajma. Acest lucru nu se aplica in toate cazurile. In unele situatii gravidele prefera ca tatii sa taca si doar sa fie acolo, ca prezenta fizica. Acestia trebuie sa respecte dorintele lor!

Cum se poate pregati un tata pentru a ajuta in nasterea copilului?

Cursurile prenatale sunt un prim pas esential pe care trebuie un viitor tatic sa le ia in considerare. In cadrul acestora invata foarte multe lucruri privind controlarea situatiei atunci cand se apropie nasterea si cum le poate ajuta pe viitoarele mame sa treaca mai usor prin acele momente. La aceste clase taticul afla si invata:

  • la ce sa se astepte exact in timpul travaliului si nasterii;

  • metode si tehnici pe care sa le aplice in acel moment pentru a ajuta partenera sa treaca mai usor peste dureri si disconfort.

Daca taticul asista sau nu la nastere depinde de mai multi factori. Nu este o decizie simpla si implica mai multe parti:

  • daca spitalul permite aceasta regula;

  • daca mama doreste;

  • daca medicul care o asista la nastere este de acord;

  • si nu in ultimul rand daca taticul se simte apt pentru a face fata acestei provocari si isi doreste asa ceva.

Comunicarea pe marginea subiectului asistarii la nastere este esential in cuplu. Pentru a alege cea mai buna decizie vorbiti constant si deschis despre ce se poate intampla acolo. Uneori, mamele nu se simt conofortabile cu prezenta barbatului intr-un moment unic si esnetial in viata lor, dar totodata destul de neplacut vizual si psihologic. Alteori, taticul este sensibil si nu crede ca va suporta sa vada sange sau operatia in sine. In astfel de cazuri este mai bine sa evitati aceasta situatie. Totusi, nu ezitati sa vorbiti si cu un medic si sa va sfatuiti in acest sens. El va poate da cel mai bun sfat pe baza experientei acumulate de-a lungul timpului si va poate prezenta chiar o statistica personala asupra a cati dintre tatici au facut fata si cati nu.

Pentru ca taticul sa faca fata acestei situatii trebuie sa fie pregatit:

  • sa i se explice ce se intampla exact in sala de nasteri;

  • sa nu stea in calea medicilor sau sa le distraga atentia de la gravida (lesinand, vomitand etc.);

  • sa mediteze daca se simte sau nu in stare sa faca fata acestui lucru.

Uneori, este mai bine si util ca taticul sa iti tina companiedoar in timpul travaliului de dilatare. Este o perioada destul de grea si uneori destul de lunga pentru tine. Durerile si contractiile sunt din ce in ce mai severe, esti obosita si epuizata, iar suportul emotional al partenerului poate fi o alinare. El ii poate sopti vorbe blande, o poate ajuta sa respire controlat si poate aplica tehnicile invatate la cursuri pentru a o ajuta sa treaca mai usor peste dureri.

Taguri Nastere Rol tata nastere Asistare nastere tata

Articole recomandate

Citeste si despre