Cand nasterea se apropie si fatul nu s-a intors inca in burtica pentru a se pozitiona cu capul inainte, el poate fi ajutat cu o serie de exercitii fizice care favorizeaza asezarea lui in pozitia ideala.
Pe parcursul sarcinii, bebelusii isi schimba frecvent pozitia in burtica mamei si nu este de mirare ca, de la o ecografie la alta, sa fie asezati diferit. Cu toate acestea, pe final de sarcina, copilul ar trebui sa se aseze cu capul in jos, pozitia ideala pentru o nastere naturala. De obicei acest lucru se intampla cu ceva timp inainte de nastere, cand bebelusul inca mai are loc sa se intoarca in burtica mamei. Dar daca va apropiati de termen si bebe inca nu este pozitionat cu capul in jos, nu trebuie sa intrati in panica!
Exercitiile fizice si pozitia bebelusului
Miscarea ar trebui sa faca parte din viata fiecarei viitoare mamici, iar un stil de viata activ pe tot parcursul sarcinii va ajuta sa va mentineti in forma, sa nu acumulati multe kilograme si sa aveti parte de o nastere si o recuperare usoare. Mai mult, exista cateva exercitii fizice care il pot ajuta pe bebelus sa se aseze in burtica in pozitia de nastere, adica cu capul in jos si cu fata indreptata spre coloana vertebrala a mamei. Care sunt acestea?
1. Mersul pe jos
Plimbarile in natura permit oaselor pelvisului sa se miste si elibereaza tensiunea musculara din acea zona. In plus, mersul imbunatateste circulatia sangelui, care poate fi ingreunata de presiunea pe care o pune sarcina pe vase.
Faceti plimbari in ritmul care vi se potriveste, fara sa va suprasolicitati. Respirati corect si faceti pauze de cate ori simtiti nevoia. Ascultati nevoile corpului vostru si nu uitati ca activitatea trebuie sa va relaxeze si sa va faca placere, nu sa fie o corvoada.
2. Dansul
Pe langa faptul ca dansul va ajuta sa va relaxati, sa va deconectati si sa va miscati liber, el poate contribui si la angajarea copilului in canalul de nastere. Puteti dansa singura sau cu partenerul, iar miscarile de dans care solicita bazinul sunt cele mai indicate pentru a ajuta bebelusulul sa se pozitioneze corect.
Exista chiar si cursuri de dans prenatal, unde puteti merge alaturi de alte viitoare mamici. Puteti face un playlist cu melodiile voastre preferate si sa dansati de cate ori aveti ocazia si timp.
3. Genuflexiunile
Genul de exercitiu cu foarte multe beneficii, care lucreaza multe grupe musculare in acelasi timp, sunt genuflexiunile. Gestul este asemanator cu al asezatului pe un scaun, doar ca nu va asezati propriu-zis, ci repetati miscarea. Incepeti cu cateva repetari dimineata si cateva seara, iar efectele nu vor intarzia sa apara.
Trebuie sa fiti putin atente la pozitia corpului si ca genunchii sa nu fie mai in fata decat degetele de la picioare atunci cand faceti exercitiul, pentru a evita accidentarile. Acest exercitiu lucreaza, printre altele, si muschii pelvisului si ajuta bebelusul sa se aseze mai bine.
4. Statul pe mingea de fitness
Daca aveti o minge pentru pilates acasa, este ideala pentru perioada prenatala. Folositi-o pentru a sta pe ea, in loc de a sta pe canapea. Chiar si atunci cand va uitati la televizor puteti face exercitii usoare. Miscarile circulare si cele inainte-inapoi sunt ideale pentru a ajuta bebelusul sa coboare si sa se aseze cu capul in jos.
5. Statul in genunchi
Stand in genunchi, cu mainile sau coatele sprijinite pe canapea sau chiar jos, schimbati centrul de greutate si nu veti mai simti presiunea sarcinii. Este o pozitie foarte relaxanta, dar puteti face si exercitii usoare stand asa. Miscarile de bazin sunt ideale pentru a ajuta bebelusul sa se pozitioneze in locul ideal.
6. Inotul
Apa are numeroase beneficii atunci cand o folosim ca mediu pentru exercitii. In perioada sarcinii, apa reduce greutatea corporala resimtita si ajuta la detensionarea muschilor, oaselor si articulatiilor. Puteti alege sa inotati, sa faceti exercitii subacvatice sau pur si simplu sa stati in apa si sa va relaxati, fara sa faceti nimic. Acest exercitiu va ajuta sa va conectati mai bine cu bebelusul care, la randul lui, sta intr-un mediu lichid in burtica.
Ce se intampla daca bebelusul nu se angajeaza in canalul de nastere?
Cauzele pentru care bebelusii nu se pozitioneaza cu capul in jos pot fi multiple, insa nu este cazul sa intrati in panica. Unii copii raman cu funduletul in jos, in timp ce altii au o pozitie transversala, dar majoritatea se pozitioneaza corect pentru nastere intre 33 si 38 de saptamani de gestatie.
In cazul in care copilul nu este pozitionat cu capul in jos nici macar cu cateva zile inainte de nastere, medicii ginecologi pot face o manevra pentru a intoarce bebelusul in burtica mamei sau ii pot recomanda viitoarei mamici o nastere prin cezariana.
FOTO: Freepik.com