5 moduri in care corpul tau are grija de nou-nascut

/ / Modificat: 2024-07-22
5 moduri in care corpul tau are grija de nou-nascut

 

Nasterea unui copil este un moment magic, iar corpul tau este perfect adaptat cu mecanisme uimitoare pentru a-ti proteja si ingriji nou-nascutul atat in primele zile de viata, cat si pe parcursul acesteia. Iata cinci moduri prin care corpul tau asigura cele mai bune conditii pentru sanatatea si bunastarea bebelusului tau.

Practica skin-to-skin. Imediat dupa nastere, contactul piele pe piele intre mama si copil are beneficii extraordinare. Aceasta practica ajuta la stabilizarea temperaturii corpului nou-nascutului, regleaza ritmul cardiac si respirator, si promoveaza legatura emotionala. Contactul piele pe piele reduce stresul bebelusului si incurajeaza alaptarea, facand tranzitia catre viata extrauterina mai usoara si mai naturala.

Alaptarea este una dintre cele mai importante modalitati prin care corpul tau ingrijeste nou-nascutul. Laptele matern ofera toti nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului si contine anticorpi care intaresc sistemul imunitar. In plus, alaptarea promoveaza legatura emotionala si fizica intre mama si copil, oferind confort si siguranta.

Placenta este un organ uimitor care se dezvolta in timpul sarcinii pentru a sustine viata bebelusului si furnizeaza nutrienti si oxigen si elimina deseurile din sangele acestuia. Dupa nastere, placenta poate deveni o umbrela care sa il protejeze pe parcursul vietii prin recoltare, procesare si stocare in conditii de criogenie. ”Prin recoltarea placentei la nastere se obtine cea mai mare cantitate si diversitate de celule stem care pot fi utilizate pentru a trata peste 85 de afectiuni, inclusiv anumite tipuri de leucemie, scleroza multipla, si boli congenitale ale sangelui", explica Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al Cord Blood Center.

Dr. Bogdan Coltor

Adaptarea sistemului imunitar. In timpul sarcinii, corpul tau ajusteaza sistemul imunitar pentru a proteja atat pe tine, cat si pe bebelusul tau. Aceasta ajuta la prevenirea respingerii fatului si la mentinerea unei sarcini sanatoase. Dupa nastere, anticorpii din laptele matern continua sa protejeze bebelusul impotriva infectiilor si bolilor.

Hormonii joaca un rol crucial in ingrijirea nou-nascutului. Oxitocina, cunoscuta si ca "hormonul iubirii", este eliberata in timpul alaptarii si ajuta la formarea legaturii intre mama si copil. Prolactina, hormonul responsabil pentru producerea laptelui, asigura ca bebelusul primeste nutritia necesara pentru a creste sanatos.

Taguri Alaptarea Placenta Hormoni

Articole recomandate

Citeste si despre