De ce arata nou-nascutul asa de ciudat?

/ / Modificat: 2011-08-23
De ce arata nou-nascutul asa de ciudat?

Putini nou-nascuti pot participa la un concurs de frumusete, ceea ce nu este deloc surprinzator daca te gandesti la ceea ce au avut de intampinat in timpul nasterii. Dar este normal sa aiba capul asa de ascutit si organele genitale atat de inflamate? Iti descriem mai jos cum trebuie sa arate un nou-nascut si de ce arata asa de ciudat.



Caracteristici fizice

Nou-nascutii au capul mare, picioare scurte si torsuri dilatate. De fapt, ei pot semana foarte tare cu E.T. Pentru ca, in  medie, un nou-nascut petrece aproximativ 12 ore de travaliu, capul lui poate fi deformat sau ascutit (copiii nascuti prin cezariana nu au capul turtit sau ascutit).

Nu trebuie sa te ingrijorezi in legatura cu asa numitele fontanele (locuri moi) din capul bebelusului tau.

Acestea sunt de fapt niste deschideri in craniul fatului care permit oaselor sa ajusteze marimea capului pentru a avea loc pe canal in timpul nasterii.

Fontanela din spate se inchide in aproximativ 4 luni, pe cand cea din crestet se inchide abia intre 9 si 18 luni. De asemenea, trebuie sa va asteptati ca organele genitale ale copilului sa fie umflate datorita excesului de hormon feminin pe care il primeste de la mama chiar inainte de nastere. Fata lui ar putea fi umflata de asemenea, lucru care se datoreaza tot traumei din timpul travaliului.


Mainile si picioarele bebelusului pot fi ciudat de scurte. Acest lucru este perfect normal. A petrecut atat de mult timp inghesuit in uterul mamei incat are nevoie de cateva zile pentru a se adapta libertatii de dupa nastere. Bebelusul se va destinde la o saptamana sau doua dupa nastere. In aceasta perioada el se simte mai bine cand este infasat.

Pielea nou-nascutilor difera de la unul la altul in functie de cat de avansata era sarcina in momentul nasterii. Copiii nascuti prematur au pielea subtire, stravezie care poate fi acoperita in unele cazuri cu lanugo (par fin). De asemenea, poate fi acoperit cu o substanta albicioasa care protejeaza pielea sensibila a fatului cat timp este in lichidul amniotic. Cu cat e mai avansata sarcina, cu atat va avea mai putin lanugo pe corp. Pielea lui se poate  curata in primele doua, trei zile de dupa nastere.

Copiii se nasc cu o piele alba, putin rozalie (de la vasele de sange care inca se mai vad prin pielea subtire a bebelusului). Medicii pediatri sustin ca de fapt culoarea pielii copilului tau se definitiveaza pe parcursul primului an de viata.

Aproximativ 30-40% dintre nou nascuti au pe fata puncte mici albe sau galbene care seamana cu cosurile. Acestea dispar in trei sau patru saptamani fara nici un tratament.

Semnele din nastere sunt de asemenea foarte comune. Apar in forme, culori si marimi variate si oriunde pe corpul copilului. Anumite semne nu apar imediat dupa nastere. Pot aparea la cateva zile sau chiar saptamani. Majoritatea sunt inofensive si dispar in cativa ani, dar sunt si semne din nastere permanente.

Daca pielea copilului tau capata o tenta galbena in primele cateva zile de viata, inseamna ca are icter. Nu te speria! Peste jumatate dintre nou nascuti au aceasta boala. Ea va disparea cam intr-o saptamana la copiii care s-au nascut la termen, pe cand la cei nascuti prematur poate dura mai mult.

In ceea ce priveste parul, e posibil sa ai surprize. Chiar daca atat mama cat si tatal copilului sunt bruneti, bebelusul poate avea parul rosu sau blond. De asemenea, copilul poate sa nu aiba par deloc. Culoarea parului copilului se defineste mai tarziu, de aceea se intampla de multe ori ca parul nou nascutului sa nu semene cu parul niciunuia dintre parinti. Acest lucru este valabil nu numai la culoarea parului, ci si la textura acestuia.

Nici culoarea ochilor nu este clara de la bun inceput. Copiii caucazieni au de obicei ochii albastri, asa-numitii "ochi de lapte", care se vor schimba pe parcursul primelor saptamani sau chiar luni de viata.

Problemele legate de conditia pielii se vor remedia pana cand copilul va implini 6 luni. Cordonul ombilical se usuca si cade lasand loc unui buric dragalas. Dupa primele zile de viata el va incepe sa castige in greutate foarte repede (intre 100 si 300 de grame pe saptamana), ceea ce inseamna ca va fi mai plinut, pielea lui va capata o culoare rozalie si va incepe sa arate ca un bebelus adevarat.

Chiar daca la inceput a avut mult par, este posibil ca acesta sa inceapa sa se rareasca in primele saptamani de viata. Nu te speria pentru ca ii va creste altul in loc, desi s-ar putea sa nu mai fie la fel cu cel pe care il avea la nastere.

Alina Pavel


Articole recomandate

Citeste si despre