Primele momente din viata bebelusului

/ / Modificat: 2005-02-28
Primele momente din viata bebelusului

In timpul sarcinii stai ore intregi si incerci sa iti imaginezi cum va arata bebelusul tau si cum se va simti prima oara cand il vei tine in brate. Te intrebi cum va fi nasterea pentru bebelusul tau, cum arata un bebelus normal, cum va reactiona in primele ore ale vietii. Citeste aceste raspunsuri...

Cum este nasterea si travaliul din perspectiva bebelusului?

Imagineaza-te intr-un loc, in deplina siguranta, caldura si fara durere si disconfort, de unde incepi gradual sa fi comprimat si inghesuit doar pentru a intra intr-o lume plina de senzatii intense: lumina, frig, mirosuri si zgomote puternice. Spatele iti este pentru prima oara indreptat si simti ca plamanii iti ard.

Iar acum imagineaza-ti ca te reintorci in universul plin de caldura, simti pielea mamei tale si te simti din nou in siguranta in bratele ei. Nu iti mai pune nimeni obiecte in gura si te lasa sa te odihnesti linistit, primesti doar dulcele colostru si multa afectiune. Ia timp pana cand stii ceea ce trebuie sa faci, dar gradual incepi sa fi recompensat. Intr-o lume ideala bebelusul experimenteaza doar cateva minute din realitatea aspra a vietii inainte de a ajunge inapoi in bratele mamei.

Cum va arata bebelusul tau?

Capul lui s-ar putea sa para putin diform, un pic alungit. Poate avea o culoare roz sau putin inchis la culoare, talpile picioarelor si mainile pot fi putin albastre.

Poate fi acoperit de sange sau poate fi ud de fluidul aminotic. Poate fi patat putin, cu o culoare galbuie daca a fost meconium in fluid. Dar petele vor dispare in 24-48 de ore.

Daca bebelusul are vanatai sau semne este normal?

Exista posibilitatea ca bebelusul sa fie putin vanat sau sa aiba niste semne, in cazul in care s-a folosit, la nastere, forcepsul sau un vacuum. Aceste rani si semne mici vor disparea in cateva saptamani.

Foarte rar exista riscul ca un bebelus sa dezvolte un hematom cranian, dar chiar si asa acest hematom se reface intr-o luna.

Ce experimenteaza bebelusul in primele momente ale vietii?

Prima ora din viata bebelusului tau este critica. Tranzitia de la mediul extrauterin cere o majora adaptare psihologica. Cu prima respiratie, bebelusul trebuie sa schimbe modul de circulatie de la fetus la cel de bebelus.

Mult mai mult sange este directionat catre plamani care trebuie sa se elibereze de fluid si sa inceapa sa transfere oxigen catre toate organele vitale. Urmareste ceea ce face asistenta: ea va masura si cantari bebelusul. Intreaba doctorii si asistentele despre bebelus sau despre teste si proceduri. Nu uita ca tu esti responsabila, acesta este bebelusul tau!

Cand este timpul potrivit pentru a incepe sa te apropii de bebelus?

Daca este posibil, petrece mai mult timp pentru a explora corpul perfect al bebelusului tau. Nou-nascutul va fi frumos, chiar daca la inceput pare a avea o culoare putin ciudata sau forma capului este putin diforma. Primele ore ale bebelusului reprezinta o perioada de continua alerta pentru el. Dupa o perioada de plans, bebelusul se va linisti si va explora lumea din fata lui.

Daca lumina nu este foarte puternica, va deschide ochii si se va concentra pe fata mamei. Acesta este momentul ideal pentru a stabili legatura familiala. In faza de alerta, de explorare, bebelusul va invata cum sa caute mamelonul si cum sa suga. A doua experienta va fi mult mai usoara si primul contact a fost un succes.

Care va fi comportamentul bebelusului?

Bebelusii sunt uimitori, putandu-se adapta foarte usor la fazele nasterii si ale travaliului. Pot foarte usor sa initieze alaptatul, imediat cum gasesc mamelonul mamei, dar se pot consola sugandu-si degetul.

Pot sa isi tina capul sus pentru cateva momente. Ochii sunt adaptati sa se concentreze pe obiecte si persoane care se afla la o distanta de circa 10-12 metri.

Este normal pentru un copil sa vrea sa doarma imediat dupa nastere?

Nasterea este o experienta obositoare, astfel ca, dupa o ora de la nastere mama si bebelusul trebuie lasati sa doarma pentru cateva ore. De asemenea, nu este neobisnuit ca bebelusul sa doarma inca 4-8 ore, putandu-se trezi din cand in cand pentru a se hrani.

Taguri Bebelus Nou-nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre