Nou-nascutii nu au control asupra temperaturii corpului, asa ca trebuie sa le fie cald si sa fie uscati. Daca ai nascut normal si va simtiti bine atat tu cat si copilul tau, el poate sa se se usuce direct pe abdomenul tau. Trebuie sa fie acoperit cu o paturica calduroasa si sa poarte o caciulita pentru a nu raci.
Un contact piele pe piele ii va tine cald bebelusului si te va ajuta sa intaresti legatura care s-a format intre voi in timp ce il purtai in pantec.
Medicul tau va strange cordonul ombilical in doua locuri dupa care va taia intre ele (daca doreste, partenerul tau poate sa faca acest lucru). Se va colecta o mostra de sange din cordonul ombilical al bebelusului pentru a afla grupa sanguina si pentru a efectua niste analize.
In timpul nasterii, medicul a curatat gura si nasul bebelusului de lichidul amniotic. Daca mai are lichid amniotic in gura si in nas si dupa nastere, vor continua sa-l curete.
In timp ce bebelusul se afla la tine in brate, va fi observat indeaproape de catre medici si asistenta pentru a se asigura ca totul este in regula. La cateva minute dupa nastere se vor efectua niste teste si masuratori ale bebelusului care pot fi facute si daca tii copilul pe burta.
Cand incep sa il alaptez?
Bebelusii sunt foarte activi imediat dupa nastere, asadar acesta este un moment bun sa il alaptezi. Nu trebuie sa te panichezi daca sugarul nu gaseste sfarcul sau nu stie sa suga. Este posibil sa linga sfarcul la inceput.
Nu fi timida si roaga-o pe asistenta sa te ajute cu alaptatul. Mai tarziu cand vei fi transferata in maternitate probabil ca vei fi indrumata de un consultant in alaptat.
Ce se intampla daca bebelusul are probleme la nastere?
Daca se intampla ca bebelusul tau sa aiba probleme la nastere, medicul va taia repede cordonul ombilical, il va curata si usca si il va pune intr-un incubator. Nu va fi nevoie sa fie imbracat, pentru ca este foarte cald in incubator, iar medicii vor putea astfel sa-l tina mai usor sub observatie si sa il ajute sa se adapteze mai usor la viata de din afara pantecului mamei.
Daca bebelusul are nevoie in continuare de atentie va fi dus la terapie intensiva, dar de indata ce va fi stabilizat iti va fi adus pentru alaptat.
Ce se intampla daca nasc prin cezariana?
Daca vei suferi aceasta interventie, copilul va fi luat uscat si curatat, masurat si cantarit si dus partenerului tau care va sta langa tine cat timp ti se coase operatia. Astfel il vei putea admira si saruta. Apoi, cand vei fi la recuperare vei putea alapta.
Cand se fac bratarile de identificare si amprentele picioruselor?
Chiar daca bebelusul se afla pe burtica ta sau intr-un incubator o asistenta va va da atat tie cat si copilului cate o bratara de identificare. Acest lucru se intampla inainte sa scoata copilul din sala de nasteri. Tot atunci va lua si amprentele picioruselor. Majoritatea spitalelor fac doua copii ale amprentelor. Una pentru tine si una pentru fisa medicala a copilului. Dar pentru orice eventualitate cere sa ti se dea si tie o copie.
Ce se mai poate intampla in primele ore de dupa nastere?
I se vor pune in ochi picaturi antibiotice care previn aparitia afectiunilor oculare provocate de diferite ciuperci sau boli pe care le-ai fi putut avea in timpul sarcinii (gonoree).
Va fi cantarit si i se va face o injectie cu vitamina K care ajuta la coagularea sangelui.
I se va masura atat lungimea cat si circumferinta capului, dar aceste lucruri pot fi facute si mai tarziu de catre medicul pediatru.
Ce se mai intampla cu bebelusul meu inainte sa parasim spitalul?
Bebelusul va fi consultat de un medic pediatru. Dupa consultatie poti cere sa alaptezi copilul care va ramane in camera ta, avand in vedere ca trebuie hranit la fiecare 2 ore.