In fiecare an, in Romania se nasc in jur de 20.000 de copii prematuri, arata statisticile INS. E cazul a unu din zece nou-nascuti. La nivel mondial, in fiecare an, 15 milioane de bebelusi se grabesc sa vina pe lume inainte de termen – o nastere este considerata prematura daca are loc inainte de implinirea saptamanii 37 de sarcina. Majoritatea prematurilor isi petrec primele saptamani, chiar luni, in sectia de Terapie Intensiva Neonatala. V-ati intrebat vreodata cine sunt oamenii din spatele acestor sectii, cine sunt cei care stau in prima linie de lupta pentru viata la Terapie Intensiva Neonatala?
In mijlocul zgomotului, al alarmelor si al aparaturii medicale sofisticate, exista un loc unde asistentii de Terapie Intensiva Neonatala lucreaza fara incetare pentru a salva vietile celor mai vulnerabili nou-nascuti. Se afla in Sectia de Terapie Intensiva Neonatala, un loc pe care nicio mama nu ar vrea sa il cunoasca, dar unde se desfasoara adevarate minuni. In aceasta lume a incubatoarelor, a branulelor si a cateterelor, asistentii stau de veghe asupra micutilor care lupta pentru viata.
Florentina Staicu, asistenta sefa la Terapie Intensiva Neonatala in cadrul Regina Maria, a petrecut intreaga sa viata in preajma copiilor, fie ei prematuri sau nascuti la termen. Pentru ea, aceasta sectie a devenit un adevarat camin profesional, chiar daca multe cadre medicale se feresc de provocarile Terapiei Intensive Neonatale. "Sa lucrezi cu nou-nascuti este fascinant, pentru ca un copil nou-nascut e cea mai frumoasa faptura pe care o poti vedea pe pamantul acesta. Odata ce am descoperit acest domeniu, nu l-am mai putut parasi!", spune Florentina.
In aceasta sectie, asistentii dezvolta o abilitate aparte de a comunica cu bebelusii, interpretand semnalele nonverbale ale acestora. "Un nou-nascut este cea mai frumoasa faptura", adauga Florentina. Stiu cand plange de foame, cand are dureri sau cand are probleme de respiratie. Cu fiecare pacient, asistentii trebuie sa fie atenti si sa actioneze in functie de nevoile specifice ale fiecaruia.
Florentina subliniaza impactul pozitiv pe care il pot avea asupra micutilor. "Chiar daca el e conectat la monitoare, trebuie sa identifici singura de ce plange, ce problema are si sa stii exact momentul in care problema depaseste atributiunile tale si e nevoie sa chemi medicul", spune aceasta.
Dar sectia de neonatologie, si in mod deosebit in terapie intensive neonatala, nu se ocupa doar de ingrijirea bebelusilor, ci si de sprijinirea mamelor care trec printr-o perioada de mare suferinta si anxietate. "Cele mai dureroase momente sunt cele in care pierzi un copil, indiferent cate eforturi faci", marturiseste Florentina. "Nu mai esti om in astfel de momente. Ce raspuns ai putea avea? Ce ii poti spune unei mame care te roaga sa iei amprenta talpitei copilului, ca amintire?"
In ciuda dificultatilor, asistentii din Terapie Intensiva Neonatala gasesc satisfactie in momentele in care copiii ies sanatosi din sectie, uneori dupa luni intregi de spitalizare. "In astfel de zile, plec cu o energie buna de aici, nu simt nevoia de niciun fel de deconectare", spune Florentina.
Adriana Florica, asistenta sefa la sectia Normoponderali, a descoperit si ea bucuria de a lucra cu copii sanatosi, pregatiti sa plece acasa. "Cand mama e linistita, copilul e linistit", observa ea. Asistentii isi dedica timpul nu doar ingrijirii bebelusilor, ci si sprijinirii mamelor in procesul lor de adaptare la noile responsabilitati. Adriana coordoneaza o echipa de 28 de asistente, pe care isi doreste sa le invete nu doar ceea ce inseamna ingrijirea unui nou nascut si consilierea mamei, ci si ce inseamna empatia si dragostea pentru micutii pacienti, exact asa cum a invatat ea de la mentorii pe care i-a avut de-a lungul timpului.
Sectiei pe care o coordoneaza acum ii spune „locul unde e bucuria”- cu copii sanatosi, pe care asistentele ii duc la mama, ii ataseaza la san, le fac baita, ii monitorizeaza. Acolo e partea „roz” a neonatologiei, cu copii pregatiti sa plece acasa. Adriana face parte din echipa maternitatii Regina Maria Baneasa inca de la deschidere, iar locul in care i s-a pus prima data un prematur in brate este Spitalul Universitar din Bucuresti. Cu o parte dintre medicii cu care lucreaza acum a facut echipa inca de cand era la Municipal: dr. Dana Zaciu, dr. Alina Ilici, dr. Cristian Palade. Pe altii i-a cunoscut direct la Regina Maria, iar de la fiecare a avut si are cate ceva de invatat. „Este foarte important sa faci echipa buna cu medicii si asistentele cu care lucrezi, sa simti ca sunteti pe aceeasi lungime de unda si ca trageti in aceeasi directie. Ne sfatuim, luam decizii impreuna, pentru ca altfel nu am putea functiona”, mentioneaza Adriana.
Sectiile de Terapie Intensiva Neonatala sunt locuri unde asistentii devin, intr-un fel, parinti temporari pentru micuti. Fiecare copil este tratat cu dragoste si grija, indiferent de cat de mic sau fragil ar fi. Este o munca care necesita multa empatie si iubire pentru copii, iar asistentii inteleg ca aceste calitati nu se pot invata in scoala.
In final, asistentii din Terapie Intensiva Neonatala se considera norocosi sa poata asista la miracolele vietii, sa puna in bratele mamelor copii care au luptat eroic pentru a supravietui. Aceste momente de bucurie nu au termen de comparatie si le ofera o satisfactie inestimabila in cariera lor dedicata salvarii vietilor.
Forta micilor pacienti de a se lupta pentru viata, iubirea parintilor, dar si devotamentul si implicarea medicilor si asistentelor medicale de Neonatologie care ii ingrijesc sunt sarbatorite pe 17 noiembrie, de Ziua Mondiala a Prematuritatii. In aceasta zi, organizatiile si asociatiile internationale isi propun sa creasca gradul de constientizare a populatiei asupra numarului in crestere al nasterilor premature si al complicatiilor asociate acestora.
Sansele de supravietuire ale copilului prematur sunt substantial imbunatatite daca este ingrijit intr-o sectie de terapie intensiva neonatala, in care exista echipamente si tehnologii moderne, dar mai ales medici si asistente medicale bine pregatiti in ingrijirea prematurilor si a nou-nascutilor in stare critica.
Maternitatile Regina Maria au gestionat de-a lungul timpului peste 3000 de copii prematuri, unii nascuti chiar de la 24 de saptamani de viata si 500 de grame, devenind locul unde medicina extraordinara se intalneste cu puterea si credinta parintilor, a mamelor si a micilor luptatori pentru viata.