De ce unii bebelusi se nasc cu o greutate mica

/ / Modificat: 2018-03-20
De ce unii bebelusi se nasc cu o greutate mica

La fiecare vizita medicala inainte de nastere, toti parintii simt aceleasi stari anxioase, au aceleasi ingrijorari si impartasesc aceiasi dorinta: copilul lor sa fie sanatos, sa se dezvolte si sa cresca in pantecul mamei conform standardelor.

5 motive pentru care unii bebelusi se nasc cu o greutate mica

Greutatea fatului este estimata in general in functie de dimensiunea burticii tale, iar in jurul saptamanii 32 de sarcina, medicul efectueaza de obicei o consultatie pentru a determina daca cresterea este conform normelor; in cazul in care fatul cantareste cu 10% mai putin decat standardul varstei gestationale, acest lucru ar putea fi o problema.

Care sunt insa factorii care fac unii bebeusi sa se nasca cu o greutate mai mica si oare exista posibilitatea de a prevede care va fi greutatea copilului tau la nastere, in functie de acestia? Iata 5 motive din cauza carora unii bebelusi se nasc cu o greutate mica:

1. Nasterea prematura

Daca bebelusul este nascut inaintea termenului gestational de 37 de saptamani, poate sa aiba o greutate mai mica. Nu exista un motiv exact pentru care o nastere poate fi premature, dar cele mai dese cazuri includ probleme de sanatate ale mamei, cum sunt infectiile (infectia vezicii, sifilis, HIV, etc), boli ale rinichilor sau probleme legate de cervix. Uneori ruptura prematura si precoce de membrane poate cauza nasterea copilului inainte de finalizarea termenului gestational. 

2. Malnutritia

Obiceiurile nutritionale ale mamei in perioada sarcinii au impact atat asupra greutatii copilului la nastere, cat si asupra functiilor imunitare. Daca mama nu are o dieta sanatoasa si echilibrata pe parcursul sarcinii, copilul nu primeste nutrientii necesari pentru a se dezvolta normal, ceea ce duce la scaderea ritmului de crestere in greutate a fatului.

3. Factorii genetici

Daca unul sau ambii viitori parinti sunt mici de statura, exista posibilitatea ca bebelusul sa fie mai micut la nastere. Aceasi ipoteza se aplica in cazul copiilor care se nasc cu o greutate mai mare.

4. Tensiunea arteriala si bolile de inima

Daca suferi de boli de inima si tensiune marita, exista posibilitatea ca nutrientii si oxigenul sa ajunga mai greu la fat. Astfel de probleme pot sa cauzeze si preeclampsia, adica afectarea functiilor placentei. Unele studii de cercetare sugereaza probleme de tensiune arteriala marita la adultii care s-au nascut cu greutate mai mica din aceste cauze.

5. Sarcina multipla

Daca sarcina este multipla, va fi mai putin spatiu in uter pentru ca fiecare copil sa creasca si sa se dezvolte in mod adecvat. De aceea, copiii proveniti dintr-o sarcina multipla au adesea o greutate mai mica la nastere. In cazul in care acesti copii nu prezinta si alte probleme de sanatate, ei pot creste si se pot dezvolta normal.

Oricare din factorii de mai sus pot influenta greutatea copilului la nastere; in situatia in care exista orice probleme de sanatate, se poate interveni medical.

Cel mai important de retinut insa este faptul ca dieta echilibrata a mamei in perioada sarcinii, compusa din alimente sanatoase si un mediu optim de dezvoltare, nu poate decat sa fie in beneficiul celui mic si a greutatii sale.

Sursa: momjunction.com

Taguri Greutate bebelus Greutate bebelus nastere Greutate copil nastere Greutate copil

Articole recomandate

Citeste si despre