A avea un copil inseamna sa iei nenumarate decizii pentru familia ta in crestere, zilnic si pentru multi ani. In timp ce oamenii vor avea tot felul de pareri in legatura cu aceste decizii, numai tu stii ce este cel mai bine. Atunci cand iti primesti noul bebelus in brate, este de datoria ta sa iei decizii cu privire la ceea ce este cel mai bine pentru tine si familia ta. Iar asta include si cand sa lasi oamenii sa iti viziteze nou-nascutul.
Factori de luat in considerare pentru cand sa lasi oamenii sa iti viziteze nou-nascutul
Iata trei lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand decizi cand sa lasi oamenii sa viziteze nou-nascutul:
Travaliul si nasterea
Indiferent daca intentionezi sa nasti intr-un spital, la un centru de nastere sau acasa, planurile de nastere sunt personale si ar trebui sa fie facute tinand cont de confortul si bunastarea ta in primul rand. Spitalele au reguli si orientari diferite in ceea ce priveste politicile de vizitare. In timp ce unele permit vizitatori suplimentari (in afara partenerului de nastere si a persoanei de sprijin), nu esti obligata sa spui "da" oricui iti cere sa fie prezent. Vei fi intr-o stare de vulnerabilitate atat in timpul cat si in zilele care urmeaza nasterii bebelusului tau, asa ca vei dori sa te gandesti daca iti va aduce confort sau stres sa ai alaturi pe altcineva in afara de echipa ta de sprijin imediat si de nenumaratele asistente si medici care va fac rondul la patul tau.
Sanatatea si bunastarea bebelusului
Daca ai un bebelus nascut la termen, sanatos, fara complicatii la nastere sau ingrijorari imediate, s-ar putea sa te simti confortabil si sa ceri tuturor persoanelor preferate sa iti viziteze nou-nascutul cat mai curand posibil. Pe de alta parte, daca nasti prematur, ai complicatii la nastere si aduci pe lume un bebelus cu probleme de sanatate de orice fel, sa ii faci cunostinta cu oricine din afara cercului familiei tale ar putea fi ultimul lucru la care te gandesti. Nou-nascutii sunt sensibili la germeni si la boli. Desigur, faptul de a avea unul care nu are o stare de sanatate excelenta este un motiv suficient pentru ca orice mama sa vrea sa-si tina copilul aproape.
Sanatatea si bunastarea mamei
Esti actorul cheie in aducerea pe lume a nou-nascutului tau, iar bunastarea ta este la fel de importanta ca si cea a bebelusului atunci cand vine vorba de momentul in care oamenii il viziteaza pe nou-nascut. Indiferent daca nasti pe cale vaginala, prin cezariana planificata sau prin cezariana de urgenta, nasterea isi pune amprenta asupra corpului si mintii oricarei mame. Odihna si recuperarea sunt cruciale in perioada postnatala si meriti sa te pui in fata asteptarilor celorlalti.
FOTO: freepik.com