„Ora magica” este o practica deosebit de benefica pentru bebelusii nascuti prematur, oferind o serie de avantaje esentiale in primele momente ale vietii lor fragile. Aceasta metoda implica plasarea bebelusului direct pe pielea mamei, de obicei pe pieptul acesteia, pentru o perioada extinsa de timp. Acest act simplu si natural aduce beneficii semnificative, precum reglarea temperaturii corporale a bebelusului, stimularea dezvoltarii sistemului imunitar si stabilizarea ritmului cardiac si al respiratiei.
Contactul piele-pe-piele (skin-to-skin) nu doar asigura caldura si confortul necesare pentru bebelusii prematuri, ci contribuie si la cresterea legaturii emotionale intre parinte si copil. Acest moment de conectare ofera bebelusului un sentiment de siguranta si stimuleaza dezvoltarea cognitiva si emotionala.
Cum iti ajuti copilul in ora magica?
Se estimeaza ca 8 din 1000 de copii se nasc inainte de 37 de saptamani de gestatie. Desi exista diferite grade de prematuritate, toti sunt considerati pacienti vulnerabili, deoarece sunt imaturi din punct de vedere organic si au mecanisme de adaptare limitate. Aceste conditii ii fac mai predispusi la dezvoltarea unor patologii severe care pot lasa sechele.
„Exista diferente intre nou-nascutii nascuti prematur in functie de durata sarcinii: a te naste la 27 de saptamani de gestatie nu este acelasi lucru cu a te naste la 34 de saptamani, iar acest lucru conditioneaza grade diferite de maturitate si de boala.”, explica UNICEF.
Asistenta medicala acordata prematurilor in ora magica
Dar nasterea prematura nu este sinonima cu probleme sau boli, daca se fac interventiile corecte la momentul potrivit. In acest sens este vorba despre ora magica, in care profesionistii din domeniul sanatatii urmeaza un protocol menit sa previna complicatiile. Aceasta include urmatoarele:
- Mentinerea temperaturii bebelusului la niveluri corecte;
- Controlul nivelului de glucoza din sange;
- Asigurarea suportului cardiorespirator;
- Initiera unei alimentatii timpurii;
- Tratament pentru prevenirea infectiilor.
Care este rolul parintilor in aceasta ora magica?
“Nou-nascutul are dreptul de a primi ingrijiri in functie de nevoile sale, tinand cont de saptamanile de gestatie, de greutatea la nastere si de caracteristicile sale individuale, in vederea viitorului sau.” – se arata in drepturile copilului prematur de la UNICEF.
Aceste 60 de minute critice din viata unui prematur sunt intense din punct de vedere al activitatii medicale si al ingrijirii profesionale, dar implicarea parintilor este, de asemenea, esentiala. Potrivit doctorului Gustavo Goldsmit, seful Sectiei de Terapie Intensiva Neonatala de la Spitalul Garrahan din Buenos Aires, Argentina, parintii "fac parte din echipa noastra, iar cu participarea lor, recuperarea copilului este mai favorabila.
Interventia mamei
Prima interventie a mamei in timpul orei magice este cea in care aceasta stabileste contactul cu pielea bebelusului sau. Acel contact piele pe piele, care ajuta la stabilizarea temperaturii nou-nascutului, precum si a parametrilor sai vitali. Chiar daca bebelusul nu poate fi alaptat, medicii sugereaza ca mamele sa frece fata copilului cu lapte matern, deoarece pielea este capabila sa absoarba substantele nutritive.
Contactul piele pe piele este esential
Pe cat posibil si in functie de starea de sanatate, este important ca, in aceasta prima ora de viata, bebelusul sa aiba contact piele pe piele cu mama. Tehnica skin-to-skin este deosebit de eficienta in primele ore dupa nastere. Toate procedurile medicale efectuate asupra bebelusului prematur sunt actiuni necesare, dar ceea ce este curios este ca ele reproduc ceea ce face in mod natural contactul direct piele pe piele. Si anume:
- Stabilizeaza respiratia;
- Reduce cortizolul si mentine copilul calm;
- Stabilizeaza glicemia si tensiunea arteriala;
- Echilibreaza temperatura si reduce posibilitatea de hipotermie;
- Stimuleaza initierea alimentatiei cu lapte matern.
Foto: Freepik