Ora magica dupa nastere - importanta pentru mama si nou-nascut

/ / Modificat: 2017-03-15
Ora magica dupa nastere - importanta pentru mama si nou-nascut

Prima ora dupa nastere este cu adevarat magica. Sa-ti tii copilul pentru prima oara in brate, dupa ce l-ai purtat noua luni in pantec, sa-l privesti cu drag in ochi si sa-i mirosi pielea, este o experienta dincolo de cuvinte. Specialistii spun ca acest contact direct dintre pielea mamei si a bebelusului creeaza o legatura puternica, benefica pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Bebelusul este alert in primele 60 de minute dupa nastere, el privindu-si mama si ascultand-o activ.

De ce este important ca nou-nascutul sa iti simta pielea in prima ora dupa nastere?

Studiile de specialitate au demonstrat faptul ca nou-nascutii care sunt pusi in contact cu pielea mamei imediat dupa nastere, isi regleaza mult mai bine temperatura corpului si se bucura de stabilizarea tuturor functiilor de baza ale organismului. Ritmul cardiac, ritmul respirator, glicemia, precum si dezvoltarea cerebrala sunt imbunatatite. Tototdata, contactul cu pielea reduce plansul nou-nascutului si nivelul de stres resimtit de acesta, dupa venirea pe lume.

In egala masura, mama simte si ea o reducere a stresului, interactiune imbunatatita cu copilul, atasare imbunatatita, senzitivitate si responsivitate crescute. Contactul cu pielea este important si pentru maturarea creierului (zona amigdalei). Cand bebelusul simte mirosul pielii mamei si o atinge, se activeaza atat zona amigdalei, care este asociata cu emotiile, precum si zona prefrontala asociata cu atasamentul social (recunoasterea emotiilor de pe fetele copil-mama).

Cum se comporta bebelusul in prima ora dupa nastere?

Ora magica are o importanta speciala pentru dezvoltarea bebelusului. Daca ai nascut natural sau prin cezariana, cu anestezie locala, cere personalului medical sa iti dea copilul sa il tii in brate, imediat ce neonatologul a evaluat functiile vitale ale nou-nascutului si l-a declarat sanatos. Contactul cu pielea are avantaje atat pe plan fizic, cat si pe plan psihic, unele pe termen scurt, altele termen lung. Totodata, s-au remarcat ca bebelusul prezinta mai multe stadii instinctive de dezvoltare, stadii ce apar intr-o anume ordine.

1. Plansul la nastere

Este primul comportament al bebelusului la nastere, semn ca este sanatos si ca plamanii lui se maresc. Un bebelusul care nu plange imediat dupa nastere poate avea caile respiratorii infundate cu lichid amniotic sau poate suferi de o disfunctie respiratorie.

2. Relaxarea

Apare, de regula, dupa ce bebelusul se opreste din plans. In acest stadiul, nou-nascutul a luat deja contact cu pielea pe pielea mamei si sta la pieptul ei, acoperit cu un prosop caldut, uscat sau cu o paturica. Nu isi misca gura, iar mainile sunt relaxate

3. Trezirea

Acest stadiul apare aproximativ la 3 minute dupa nastere. Bebelusul incepe sa prezinte mici puseuri de miscare la nivelul capului si umerilor. Isi deschide ochii, isi misca gura, capul si umerii.

4. Nou-nascutul devine activ

La 8 minute dupa nastere, nou-nascutul incepe sa miste din gura, simuland suptul. Miscarile de supt devin mai dese pe masura ce reflexul de orientare devine mai evident.

5. Odihna

Este ceva obisnuit ca bebelusii sa atipeasca, in primele 60 de minute dupa nastere. Aceste perioade scurte de odihna sunt alternate cu perioade de activitate.

6. Tararea

La aproximativ 35 minute dupa nastere, bebelusul incepe sa se tarasca spre san si atinge cu gurita sanul si mamelonul. Este primul semn ca doreste sa suga.

7. Familiarizarea

Nou-nascutul incepe sa se familiarizeze cu sanul mamei, impingandu-i usor pieptul cu nasucul sau barbia. Aceste comportament apare cam la trei sferturi de ora dupa nastere si poate dura pana la 20 minute.

8. Suptul la san

Pe masura ce se familiarizeaza cu sanul mamei, nou-nascutul apuca mamelonul, isi ataseaza buzele pe el si incepe sa suga. Pentru mama, este prima experienta de alaptare. Pentru nou-nascut, este prima lectie de supt. Aceasta experienta timpurie incepe la aproximativ 1 ora dupa nastere. In vazul mamelor care au suferit o anestezie in timpul travaliului, aceasta apropiere se poate produce mai tarziu, atunci cand efectul anesteziei dispare complet. 

9. Somnul dupa prima masa

Ultimul stadiu instinctiv de dezvoltare consta in odihna, care este experimentata, de cele mai multe ori, atat de proasptata mamica, cat si de nou-nascut. Bebelusul adoarme de obicei la 1 ora jumatate, 2 ore dupa nastere.

Ce "minuni" se pot intampla in ora magica pentru mame?

In timpul travaliului si in orele imediat urmatoare dupa nastere, creierului mamei sufera o serie de modificari la nivelul compozitiei chimice. Rolul acestora este sa sporeasca dorinta femeii de a avea grija de bebelusul sau. In plus, contactul direct al pielii celor doi determina eliberarea unor hormoni cu actiune multipla, atat in corpul mamei cat si in corpul bebelusului. Unul dintre acesti hormoni se numeste oxitocina.

La nivel emotional, acesta contribuie la dezvoltarea comportamentul matern si la sudarea legaturii dintre mama si copil. Actiunea hormonilor se resimte si la nivel anatomic: uterul se contracta si hemoragia post-partum se opreste. Oxitocina determina si cresterea glicemiei la nou-nascut in 20 minute, evitandu-se astfel hipoglicemia. In plus, asigura secretia hormonilor digestivi pentru a pregati hranirea, favorizeaza ejectia laptelui matern si induce un asigura un somn adanc, mai bun.

Cercetarile au demonstrat ca alaptarea nou-nascutul, in prima ora de viata, imbunatateste atat rata de supravieturire neonatala, cat si sansele ca mama sa continue hranitul la san, in primele sase luni de viata ale bebelusului. In prezent, tot mai multe centre medicale din tara recomanda alaptarea naturala, ca masura de prevenire a unor boli cum ar fi infectiile ORL, astmul, diabetul, leucemia sau sindromul mortii subite la sugar. Hranitul la san are beneficii si pentru mama, scazand riscul cancer ovarian, cancer mamar si diabet.

Taguri Ora magica Prima intalnire bebe

Articole recomandate

Citeste si despre