Desi ne concentram adesea asupra mamei, este clar ca pentru copil, nasterea este descoperirea unei noi lumi. Dupa ce a stat timp de 9 luni in burtica mamei, in siguranta, bebelusul se trezeste brusc intr-o lume pe care nu o cunoaste si unde totul este complet diferit fata de ce a experimentat pana in prezent.
Temperatura aerului, senzatia de foame, respiratia… toate sunt noi experiente pentru un nou-nascut. Iata, asadar, ce simt un bebelus dupa ce se naste.
1. Modificarea temperaturii
Temperatura ambianta este una dintre principalele schimbari pe care le experimenteaza un nou-nascut imediat ce vine pe lume.
Bebelusul trece de la temperatura stabila si uniforma a lichidului amniotic la o temperatura mult mai mica. De aceea, este important sa ne asiguram ca bebelusul nu pierde temperatura, punandu-l intr-o paturica sau in contact direct cu corpul mamei, piele pe piele.
2. Forta de gravitatie
Cat tim se afla in uter, bebelusul nu simte forta gravitatiei. Insa, imediat ce se naste, miscarea necesita un effort fara precedent pentru micutul bebe, mai ales din partea sa proportional mai mare si mai grea, capul, pe care trebuie sa-l ajutam sa il sustina.
3. Pielea care se usuca in contact cu aerul
Daca anterior a fost in contact cu lichidul amniotic, la nastere acesta dispare si, desi exista un strat protector de vernix caseosa sau unguent sebaceu care il mentine hidratat, dermul se va simti curand uscat.
De aceea, nu este necesar sa eliminati imediat acest strat! Vernixul contine substante care protejeaza bebelusul impotriva invaziei bacteriene la nastere si il mentin hidratat.
4. Prima respiratie
Prima respiratie este o mare curiozitate, deoarece bebelusul trece de la primirea oxigenului prin sangele mamei, prin cordonul ombilical, la prima respiratie pe nas.
5. Senzatia de foame
Fatul nu este infometat in uter, dar atunci cand alimentarea cu nutrienti a mamei este intrerupta, trebuie sa-si gaseasca propria energie. Dupa efortul nasterii, are nevoie sa se hraneasca si cu cat il punem mai repede la san, cu atat mai bine.
6. Percepe mirosuri noi
Mirosul mancarii mamei ajunge la fat prin lichidul amniotic (acest lucru ar putea defini preferintele sale olfactive), dar la nastere acesta va observa multi alti stimuli care ajung la simtul olfactiv. Bebelusul este capabil sa recunoasca imediat mirosul mamei care ii va conferi calm si liniste.
7. Lumina
Desi in pantecele mamei bebelusul poate vedea o oarecare luminozitate in intuneric, la nastere va descoperi cu adevarat cat de luminoasa este lumea, chiar daca la inceput percepe doar umbre si capacitatea sa de concentrare este destul de limitata.
8. O lume plina de sunete
Fatul aude deja in uter si recunoaste vocea mamei sale, dar sunetele nu au o asemenea intensitate ca in exterior. Dintr-o data, intensitatea sunetelor se inmulteste si poate percepe sunete noi pe care in uter nu le auzea.
FOTO: freepik.com