Alaptarea dupa cezariana diminueaza durerile cronice

/ / Modificat: 2018-10-29
Alaptarea dupa cezariana diminueaza durerile cronice

Stii deja care sunt avantajele alaptatului la san atat pentru bebelus, cat si pentru mamica. Nu numai ca nimic nu poate inlocui proprietatile laptelui matern cand vine vorba de cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului, dar se pare ca efectele miraculoase ale alaptatului sunt numeroase chiar si pentru tine.

Un nou studiu efectuat de cercetatorii din Spania releva faptul ca femeile care alapteaza cel putin doua luni dupa ce au suferit o operatie cezariana, au avut de trei ori mai putine dureri cronice, decat cele care nu si-au alaptat bebelusii.

Rezultatele studiului au fost facute publice in cadrul unui congres ce a avut loc la Geneva. Cercetatorii au studiat 185 de mame care au suferit operatii de cezariana si in primele 24 ore de la operatie mamicile au fost intervievate cu privire la nivelul de durere resimtit la locul inciziei, dar si cu privire la incidenta alaptarii si a altor variabile precum anxietatea in timpul alaptarii bebelusului lor. Intrebarile au fost repetate la 72 de ore de la nastere, apoi la 4 luni dupa interventia chirurgicala.

Dintre femeile ce auluat parte la acest studiu, 87% au alaptat, 58% din acest procent continuand sa alapteze si dupa doua luni de la nastere. Aproximativ 11% din mamici au acuzat dureri cronice in urma interventiei chirurgicale cezariene, insa s-au inregistrat diferente evidente printre mamele care alaptau.

Doar 8,3% dintre mamicile care au alaptat pentru mai mult de doua luni au spus ca resimt dureri cronice, comparativ cu 22,8% din mamicile care au alaptat mai putin de doua luni dupa nastere.

Acest lucru sugereaza ca alaptatul pentru mai mult de doua luni poate avea o influenta proactiva asupra mamelor care au suferit o operatie cezariana. Riscul durerilor cronice creste de trei ori mai mult daca o mamica alapteaza pentru doua luni sau mai putin de doua luni.

Cercetatorii au mai descoperit si faptul ca anxietatea pe care o mama o resimte in ceea ce priveste alaptatul, poate influenta nivelul de durere resimtit la locul inciziei, la patru luni dupa operatie. Mai mult de jumatate dintre femeile care au participat la studiu au spus ca au suferit de anxietate.

In concluzie, rezultatele preliminare sugereaza ca alaptarea pentru mai mult de doua luni poate proteja impotriva durerilor cronice postcezariene intr-un mod semnificativ statistic.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca bebelusii sa fie hraniti exclusiv la san pentru cel putin primele sase luni de viata, astfel incat sa beneficieze de o crestere si dezvoltare optima, sustinand ca "Nou nascutul ar trebui sa primeasca hrana nutritionala suplimentara in timp ce este alaptat, pana la varsta de doi ani, sau chiar si mai tarziu.

Alaptarea exclusiv la san este posibila cu exceptia situatiilor medicale, iar o alaptare exclusiva si neobstructionata va duce la o productie abundenta de lapte matern".

In ziua de astazi, devenim mai constiente de bebeficiile alaptarii la san a bebelusului pentru cat mai mult timp posibil, insa este fascinant sa afli si ca exista beneficii ale alaptarii pentru tine, ca mama si de aceea mamicile de pretutindeni ar trebui sa fie incurajate sa isi alapteze copiii cat de mult pot, astfel incat atat cei mici, cat si ele sa aiba de castigat.

Taguri Cezariana Alaptare Alaptarea bebelusului Alaptarea dupa cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre