Venirea pe lume a bebelusului pe care l-ai asteptat cu sufletul la gura timp de 9 luni este un motiv de bucurie netarmurita, dar si debutul unei perioade a schimbarilor si a adaptarilor la noul tau statut, acela de mamica.
Odata cu nasterea celui mic, te vei gasi si in situatia de a gasi cai pentru a-ti accepta si iubi corpul, cu toate modificarile de care a avut parte, un demers nu intotdeauna facil. Iata, deci, ce ai putea face pentru a te simti din nou sexy dupa nastere!
Fii intelegatoare cu tine insati
Depresia postpartum este o conditie care se strecoara pe nesimtite in viata a numeroase proaspete mamici, partial din cauze biologice, dar si ca urmare a socului imprimat de schimbarea majora, chiar daca una fericita, survenita in viata ta.
Chiar daca nu te numeri printre mamicile care se confrunta cu acest "demon", tristetea si teama ca trupul tau nu va mai arata niciodata ca inainte isi fac adesea simtita prezenta si necesita, in primul rand, multa intelegere din partea ta.
Ce ar trebui sa stii? Ca anxietatea resimtita dupa nasterea celui mic, cu privire la abilitatile tale de a face fata noului tau statut, dar si referitoare la aspectul tau fizic ori relatia cu partenerul de viata, este normala si, foarte important, trecatoare.
Incet, dar sigur, lucrurile se vor aseza, viata ta va intra pe un fagas normal, trupul tau se va reface dupa nastere, iar, odata avut acceptul medicului specialist, vei putea lua si o serie de masuri concrete pentru a scapa de kilogramele acumulate in timpul sarcinii.
Gaseste timp zilnic si pentru tine
Nou-nascutul este 100% dependent de tine in primele luni de viata, in special daca alaptezi, iar situatia te poate determina sa uiti complet de tine si de nevoile personale. Chiar daca vorbim despre o inclinatie naturala spre a-i oferi celui mic toata atentia ta, 24/7, treptat, este important sa inveti sa iti faci (putin) timp si pentru tine.
Cere ajutorul apropiatilor - al sotului, rudelor, prietenilor ori al unei bone -, astfel incat sa dispui de ragazul necesar pentru a-ti crea micul tau ritual zilnic, menit sa iti readuca increderea in senzualitatea ta si sa iti reaminteasca faptul ca, desi esti mamica, esti totodata si femeie.
Un asemenea ritual zilnic poate include mici placeri anterioare venirii pe lume a bebelusului sau gasirea unora noi. Spre exemplu, iti poti incepe fiecare zi cu un dus revigorant (chiar daca rapid) si cu ingrijirea personala - poate ca acum nu iti vine sa te mai machiezi, dar aplicarea unei banale creme sau lotiuni de corp te poate reconecta cu trupul si feminitatea ta.
Opteaza pentru o schimbare de imagine
Tot pentru a-ti regasi increderea in tine si a te simti din nou sexy, ai putea investi intr-o schimbare de imagine. O tunsoare noua, o noua culoare de par si vizitele periodice la manichiura, pedichiura si chiar si masaj pot face minuni pentru starea ta de spirit!
In plus, nu ar strica nici sa investesti in cateva haine noi, chiar daca intentionezi sa elimini surplusul de greutate acumulat in timpul sarcinii. O tinuta ingrijita, la care asortezi pantofii si accesoriile preferate, te poate ajuta sa iti amintesti cum este sa te simti excelent in pielea ta si te poate motiva sa iei masuri suplimentare pentru ca starea de bine sa devina permanenta.
Apuca-te de sport
Sportul poate face adevarate minuni, la nivel fizic si psihic deopotriva. Dupa ce primesti unda verde de la doctor, poti insera in programul tau saptamanal - daca nu chiar zilnic - si putina miscare. Il poti coopta, de altfel, si pe cel mai nou membru al familiei in acest demers, situatie care iti va usura considerabil eforturile de a face sport frecvent.
Plimbarile zilnice in parc alaturi de cel mic, dar si mici sesiuni de aerobic, chiar si de 10-15 minute, atunci cand bebelusul doarme sau impreuna cu el, te vor scoate din amorteala si vor favoriza scaderea in greutate. Pe masura ce bebelusul creste, lungeste sesiunile zilnice/saptamanale de sport, optand pentru iesiri pe bicicleta sau cu rolele, jogging, fitness, aerobic etc.
Adopta o alimentatie sanatoasa
Ca parte a regasirii iubirii fata de propria persoana, investeste si in adoptarea unei diete sanatoase imediat dupa nastere. Este lesne de inteles faptul ca sarcina te-a ajutat sa dobandesti obiceiuri benefice atat pentru tine, cat si pentru cel mic, si sa renunti la vicii.
Bazeaza-te, asadar, pe toate deprinderile capatate in cele 9 luni de sarcina pentru a continua sa mananci sanatos si cat mai diversificat cu putinta, in special fiindca acum nu mai dispui de foarte mult timp pentru a gandi si gati meniuri echilibrate pentru tine.
Este foarte important sa ai o alimentatie cat mai variata si, mai ales, indestulatoare, pentru ca organismul tau sa beneficieze de nutrientii necesari pentru a-si recapata fortele dupa nastere, dar si pentru a-i oferi tot ce ii trebuie celui mic in urma alaptarii.
Un alt beneficiu al dietei sanatoase postpartum este, cu siguranta, si eliminarea kilogramelor in exces. De aceea, pentru a nu favoriza diferite carente si alte probleme de sanatate, solicita sfatul unui medic nutritionist care iti poate crea un meniu personalizat care sa corespunda perfect nevoilor organismului tau.
Aduna informatii despre biologia din spatele modificarilor
Nu in ultimul rand, vei reusi sa accepti cu mai multa usurinta situatia in care te afli informandu-te cu privire la modificarile de ordin biologic prin care a trecut trupul tau in timpul sarcinii si efectele resimtite postpartum.
Vei afla, printre altele, ca hormonii sunt responsabili, in mare parte, de absenta libidoului in perioada de dupa nastere (prolactina, spre exemplu, hormonul care determina secretia laptelui, este unul dintre compusii care suprima dorinta sexuala postpartum) si ca, pentru a resimti din nou nevoia de intimitate fizica alaturi de partenerul tau, este necesar sa ii acorzi putin timp organismului tau pentru a-si reveni.
Tu cum ai procedat pentru a-ti recapata increderea in tine si a te simti din nou sexy si feminina dupa nastere? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!