Scorul Apgar este o metoda simpla si eficienta folosita pentru evalua sanatatea nou-nascutului si pentru a determina daca are nevoie sau nu de tratament imediat. Este prima nota pe care o primeste copilul tau. Exista voci si teorii care sustin ca scorul sau nota pe care bebelusul o primeste la nastere poate prezice si starea de sanatate viitoare a lui.
Scorul Apgar si evaluarea starii de sanatate a nou-nascutului
Acest scor are rolul de a evalua sanatatea copilului imadiat dupa nastere. Medicii reusesc sa identifice rapid, in primele momente de dupa nastere, daca bebelusul are nevoie de ingrijiri medicale evaluand urmatorii itemi:
- ritmul inimii;
- musculatura;
- respiratia;
- raspunsul reflex;
- culoarea pielii.
Majoritatea copiilor iau note de 10 si 9, insanu este o tragedie daca ia 8, 7 sau 6. Acest lucru inseamna ca au aparut mici probleme la unul dintre factorii implicati in masuratoare, dar nu inseamna ca e ceva grav.
Scorul Apgar si estimarea starii viitoare de sanatate a copilului
Din pacate, scorul Apgar nu poate prognoza starea viitoare de sanatate a copilului, desi in trecut s-a crezut ca are si aceste valente.
A existat o teorie care sugera ca nou-nascutii care aveau un scor Apgar scazut chiar si dupa 5 minute, vor intampina, pe viitor, probleme neurologice. Cea mai luata in discutie problema era paralizia cerebrala. Expertii au studiat aceasta problema si au constatat ca riscul apare mai ales in cazul copiilor cu greutate normala la nastere. Ei sustin ca scorul Apgar este un indicator al deteriorarii cerebrale care apare in uter in timpul nasterii.
De asemenea, cercetatorii au stabilit ca un scor Apgar scazut la nastere, mai ales care este pus dincolo de primul minut de viata este un indicator puternic al stagnarii si involutiei sistemului nervos central al copilului, de aceea nu este surprinzator ca acesta poate prezice disfunctii neurologice ulterioare.
Ei recunosc ca teoria nu este dovedita stiintific si ca acest lucru nu inseamna ca orice copil care ia o nota sub 4 la nastere va dezvolta o afectiune neurologica, dar este un semnal de alarma si un indiciu clar ca acestia ar trebui luati in colimator si supravegheati indeaproape pentru a se evita diagnosticarea tarzie a bolii. Aceasta ar putea conduce la efecte devastatoare asupra cresterii si dezvoltarii copilului si la privarea acestuia de a duce o viata satisfacatoare,
Recent s-a demonstrat ca acest lucru nu este real si ca daca dezvoltarea copilului este normala, scorul Apgar nu are nici o incidenta asupra starii lui de sanatate viitoare.
Pentru a se stabili evolutia starii de sanatate a bebelusului, acesta va fi trecut printr-o serie de analize si teste in primele saptamani de viata, daca se suspecteaza o problema grava de sanatate pentru a se realiza un tablou clinic complet si relevant.