Scorul Apgar este un prim indice al sanatatii unui nou-nascut. Inca din primul minut de viata al bebelusului, medicul va face o evaluare generala a starii sale de sanatate, iar nota pe care o primeste dupa aceasta evaluare se numeste scor Apgar.
Valoarea lui se calculeaza dupa 5 parametri: activitate, puls, grimasa, aspect, respiratie. Alaturand initiala fiecarui parametru obtinem denumirea "APGAR". In acelasi timp, coincidenta sau nu, acest indice a fost elaborat in anii '60 de medicul pediatru Virginia Apgar. Prin insumarea valorilor fiecarui parametru se obtine un punctaj de la 0 la 10, care poarta numele de scor Apgar.
Imediat dupa nastere, medicii fac o evaluare rapida a bebelusului si noteaza nou-nascutul cu acest scor, care sa-i ajute la monitorizarea starii copilului in urmatoarele ore.
Iata care sunt cei cinci parametri ai scorului Apgar:
Activitatea
Acest parametru se mai numeste si "tonus muscular", iar pentru determinarea lui medicul se ghideaza dupa miscarile copilului.
Astfel, un nou-nascut poate lua la acest parametru nota 1, 2 sau 0. Fiecare dintre ele determina o stare a bebelusului:
2 = bebelus activ, miscari spontane prezente, tonus muscular bun
1 = bratele si picioarele sunt flexate, cu putine miscari
0 = musculatura flasca, lipsa miscarilor specifice, tonus inert
Pulsul
Pentru a stabili valoarea acestui parametru, medicul masoara bataile inimii si frecventa cardiaca cu ajutorul stetoscopului.
Micutul poate obtine:
2 = peste 100 de batai ale inimii pe minut
1 = sub 100 de batai ale inimii pe minut
0 = nu se inregistreaza batai ale inimii
Grimasa
Acest parametru este evaluat testand iritabilitatea micutului sau reactia la stimulii exteriori. Spre exemplu, atunci cand nou-nascutului ii este introdusa in cavitatea nazala o sonda pentru dezobstructionarea cailor aeriene.
Valorile conferite pentru reactiile nou-nascutului sunt:
2 = stranuturi, tuse sau tipete
1 = grimasa faciala
0 = nicio reactie la stimuli
Aspect
Parametrul aspectului din scorul Apgar se refera la culoarea pielii nou-nascutului, roz este culoarea normala, in timp ce o nuanta albastra, vinetie, denota faptul ca sangele nu este bine oxigenat. Astfel, copilul poate fi notat cu:
2 = piele este de culoare roz
1 = piele este de culoare roz la nivelul trunchiului si cu nuante albastrui (vanata) la extremitati
0 = piele este palida sau vanata
Respiratia
Ultimul parametru masurat de medic este respiratia nou-nascutului. Ca si in cazul celorlali, exista trei valori: 2, 1, 0:
2 = respiratie regulata, tipete sau plans puternic
1 = respiratie neregulata, plans slab
0 = respiratie absenta, nou-nascutul nu plange
Ce inseamna fiecare valoare a scorului Apgar
Primele valori ale parametrilor vor fi date in primul minut de viata si vor mai fi determinate inca o data peste 5 minute. Scopul este obtinerea unui scor peste 8, iar daca micutul obtine sub aceasta valoare, medicii fac diverse interventii. La fiecare 5 minute este reluata evaluarea parametrilor pentru a se determina urmatoarele actiuni.
Daca nou-nascutul obtine un scor Apgar intre 8 si 10
Un indice Apgar intre 8 si 10 denota un copil sanatos. Micutul care obtine acest scor...
...are greutatea normala, cuprinsa intre 2,8 kilograme si 4 kilograme.
...are o respiratie normala, copilul respira singur.
...are un ritm cardiac mai mare de 100 de batai pe minut.
...are pielea de culoare roz.
Daca micutul obtine acest scor, medicii si asistentele ii acorda ingrijirile obisnuite: aspiratia secretiilor si dezobstructionarea cailor aeriene superioare, ligatura cordonului ombilical, micutul este curatat. Apoi, micutul este transferat in sectia de nou-nascuti.
Daca nou-nascutul obtine un scor Apgar intre 5 - 7
In cazul in care medicul a conferit un scor situat intre aceste valori, nou-nascutul...
...nu respira imediat dupa nastere, ci atunci cand medicul efectueaza manevre pentru stimularea respiratiei
...are rimul cardiac mai mare de 100 de batai pe minute
...culoarea pielii este albastra
Dupa ce medicul si asistentele vor actiona pentru stabilizarea starii micutului se va relua evaluarea parametrilor Apgar.
Daca nou-nascutul obtine un scor Apgar intre 3 - 4
Valoarea indicelui Apgar intre 3 si 4 inseamna ca nou-nascutul nu respira nici atunci cand medicul efctueaza manevrele pentru a stimula respiratia si are un ritm cardiac mai mic de 100 de batai pe minut.
Daca nou-nascutul obtine un scor Apgar intre 0 - 2
Atunci cand valoarea Apgar se situeaza intre 0 si 2, nou-nascutul nu respira, are batai ale inimii rare, are un tonus muscular scazut, culoare pielii este albastra si nu exista reactii la stimulii exteriori.
In general, bebelusii nascuti prematur obtin un scor Apgar intre aceste valori, insa el creste adesea in urmatoarele minute.
Relevanta scorului Apgar
Un scor Apgar scazut imediat dupa nastere nu inseamna neaparat ca micutul are grave probleme de sanatate. Valoarea lui este relevanta abia dupa 20 de minute de la nastere, insa trebuie inregistrata din 5 in 5 minute pentru a se efectua manevrele necesare daca acesta este sub 8.
Majoritatea copiilor nascuti la termen si dupa o sarcina care a decurs normal obtin un scor Apgar peste 8 fara probleme. In alte cazuri, medicul te va anunta in legatura cu problemele pe care le-a sesizat la bebelus si iti va comunica planul de tratament pentru el.
In afara de starea fizica de sanatate a bebelului, scorul Apgar ar mai fi relevant si pentru alte aspecte din dezvoltarea copilului. Un studiu efectuat in Danemarca si publicat in Journal of Pediatrics in anul 2011 releva faptul ca exista o legatura intre acest indice si tulburarea ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Astfel, potrivit acestui studiu efectuat pe aproape un milion de nou-nascuti, cu cat este mai mic scorul Apgar, cu atat este mai expus copilul sa dezvolte ADHD.
Copiii care au obtinut un scor Apgar sub 5 au avut un risc mai mare cu 63% de a suferi de ADHD in comparatie cu cei care au obtinut 9 si 10. Daca micutul a obtinut un scor intre 1 si 4 riscul a fost cu 75% mai mare.