Majoritatea nasterilor decurg normal si fara probleme. Exista insa situatii particulare in care din cauza unor afectiuni avute de gravida in timpul sarcinii sau a unor evenimente de la nastere pot aparea unele complicatii. Afla care sunt cele mai frecvente dintre ele!
Placenta abruptio
De obicei aceasta problema apare mai ales daca gravida a facut preeclampsie in timpul sarcinii. Hipertensiunea arteriala si proteinele din urina asociate acestei afectiuni pot declansa detasarea prematura a placentei de uter, ceea ce poate atrage complicatii:
-
cantitatea de oxigen care ajunge in mod normal la fat este redusa considerabil (exista risc de deces);
-
aparitia chegurilor in vasele de sange;
-
insuficienta renala;
-
sangerare in cavitatea uterina;
-
hemoragii externe etc.
Daca medicii constata desprinderea placentei in timpul travaliului, inainte ca nasterea sa aiba loc, se recurge de urgenta la cezariana.
Embolismul cu lichid amniotic
Apare in cazuri foarte rare si se caracterizeaza prin faptul ca o parte din lichidul amniotic din uter patrunde in sangele gravidei in timpul travaliului. Aceasta complicatie poate crea probleme garve:
-
accelerarea pulsului, batai neregulate ale inimii, risc de infarct sau atac de cord (1 din 5 femei moare din aceasta cauza);
-
aparitia cheagurilor in vasele de sange (coagulare intravasculara diseminata) – modifica functia normala a componentelor sanguine; este o complicatie comuna care necesita ingrijire de urgenta.
Hemoragie postpartum
Sangerarea excesiva din uter sau hemoragia postpartum se refera la pierderea a mai mult de 1 litru de sange dupa nasterea vaginala sau a mai mult de 2 litri dupa cea prin cezariana.
Dupa ce copilul este expulzat, exista posibilitatea aparitiei acestei complicatii care necesita tratament de urgenta. Aceasta poate rezulta in urma contractiilor depreciate ale uterului de dinainte de nastere. Vasele de sange sunt inca deschise de la desprinderea placentei din timpul nasterii, iar sangerarea persista.
Placenta accreta
Placenta accreta este o placenta care este atasata ferm si anormal de uter. Atunci cand aceasta este atasata prea ferm, parti ale ei pot ramane inca in uter dupa nastere. Apare astfel riscul de infectii si de hemoragie, iar sanatatea mamei este pusa in pericol.
In timpul nasterii medicii isi dau seama de aceasta afectiune cand observa ca placenta nu este eliminata la mai mult de 30 de minute dupa ce copilul a fost livrat. Se apeleaza in aceste cazuri la histerctomie.
Ruptura uterina
Ruptura uterina este o urgenta obstetricala serioasa care necesita interventie de urgenta. Daca nu se actioneaza rapid, mama poate deceda. Ea poate aparea in sarcina, dat si in timpul travaliului si reprezinta o ruptura in peretele uterin.
Exista mai multe cauze ale aparitiei acestei complicatii (anomalii ovulare, volum mare al uterului, macrosomie fetala, travaliu indelungat etc.) si poate duce la probleme serioase:
-
hematoame;
-
soc hemoragic;
-
ruptura vezicii urinare;
-
speticemie;
-
peritonita etc.
In cazul in care ruptura apare in timpul travaliului medicii apeleaza la cezariana de urgenta.
Uter inversat
Este o complicatie rara care apare cand placenta nu se desprinde complet la nastere si impinge o parte a uterului prin colul uterin in vagin. Este o urgenta medicala in care medicii trebuie sa restabilizeze imediat pozitia uterului manual sau in cazuri foarte rare, prin interventie chirurgicala. De obicei, femeile se recupereaza rapid dupa o astfel de problema, deci nu presupune riscuri foarte mari, decat daca nu se actioneaza la timp.