De ce ar trebui bebelusul monitorizat in travaliu? Cateodata, travaliul poate fi la fel de stresant atat pentru mama, cat si pentru copil. In timpul unei contractii, bebelusul tau este contractat si el in burtica, iar sursa lui de sange provenita de la placenta este intrerupta.
Majoritatea bebelusilor se descurca cu acesta problema foarte bine, insa exista si bebelusi care nu reusesc, in special cei care nu au reusit sa se dezvolte bine in perioada de sarcina sau cei cu mame care au prezentat preeclampsie.
Doctorul ii va asculta ritmul cardiac in timpul travaliului pentru a-si face o idee cu privire la starea copilului tau, daca acest este in distres sau nu. Daca apar probleme, este posibil ca acesta sa te sfatuiasca sa apelezi la cezariana.
Monitorizarea intermitenta a bebelusului
In perioada de sarcina, doctorul ii asculta ritmul inimii bebelusului tau de fiecare data cand ai stabilite vizitele prenatale. Este posibil ca doctorul sa foloseasca aparatul Doppler sau stetoscopul, numit Pinard. Prin intermediul aparatului Doppler, poti auzi inima bebelusului tau batand foarte repede, ele se aud ca si cum un cal ar galopa la viteza foarte mare.
In timpul travaliului, pot fi folosite atat aparatul Doppler, cat si stetoscopul Pinard. Trebuie doar sa stai linistita pentru cateva secunde, timp in care medicul va monitoriza bataile inimii micutului la fiecare 15 minute in prima etapa de travaliu, iar apoi la fiecare 5 minute in ultima etapa. Aceasta este numita auscultatie intermitenta.
Monitorizarea electronica fetala
Exista posibilitatea sa fii sfatuita sa fii monitorizata electronic, in cazul in care:
Chiar daca sarcina si travaliul sunt departe de pericol, ai dreptul de a cere sa fii monitorizata continuu, daca acest lucru te face sa te simti mai in siguranta.
Monitorizarea electronica se va realiza folosind doi senzori, unul plasat deasupra burticii tale, iar cel de-al doilea la nivelul inimii micutului.
Este posibil sa ii simti foarte stransi de burtica ta, daca te deranjeaza, spune-i medicului ca nu te simti confortabil.
Primul senzor monitorizeaza contractiile, iar cel de-al doilea ritmul inimii bebelusului. Ambii senzori sunt atasati printr-un fir care merge la aparat. Aparatul iti ofera o imagine digitala a ritmului inimii copilului tau. Ritmul inimii variaza de la copil la copil, insa acesta ar trebui sa arate cam asa: 140 142 139 141 155 140.
Delia Negrea
Redactor Copilul.ro