Ruperea membranelor este o procedura care poate ajuta la inducerea travaliului in cazul femeilor insarcinate care se afla in apropierea datei nasterii.
Tehnica implica plasarea unui deget in interiorul deschiderii colului uterin si separarea membranei (sacul amniotic) de uter. Scopul nu este de a rupe apa, ci de a stimula corpul astfel incat sa declanseze contractii de travaliu. Indepartarea membranei este eficienta si sigura pentru majoritatea femeilor.
Ruperea membranelor este o tehnica pe termen lung folosita de moase atunci cand o sarcina este prelungita anormal. In ziua de astazi, medicii si moasele vor recomanda procedura daca continuarea sarcinii prezinta un pericol pentru copil.
Un astfel de caz este atunci cand o sarcina se apropie de 42 de saptamani. In aceasta etapa, alimentele si oxigenul din placenta sunt rapid epuizate.
In cazul sarcinilor care nu prezinta complicatii, ruperea membranelor la 38-40 saptamani de sarcina va:
- creste rata de aparitie a travaliului spontan
- reduce necesitatea altor metode de inducere a travaliului, cum ar fi medicamentele
- diminua probabilitatea ca sarcina sa dureze mai mult de 41 de saptamani
Procedura vizeaza separarea sacului amniotic si a membranelor fetale fine de peretele uterin. Aceasta separare declanseaza eliberarea substantelor chimice naturale numite prostaglandine. Prostaglandinele ajuta la inmuierea colului uterin si stimuleaza contractiile si aparitia travaliului.
La ce sa ne asteptam inainte si dupa
In general, femeile nu trebuie sa se pregateasca pentru indepartarea membranelor, pe care medicul le va efectua ca parte a unei examinari periodice. Procedura are loc de obicei intr-un cabinet medical. Este posibil ca medicul sa aiba nevoie de stimularea colului uterin pentru a-l dilata, deoarece indepartarea membranei nu va fi posibila altfel.
Procedura poate fi inconfortabila, iar majoritatea femeilor simt un pic de durere si sensibilitate dupa aceea. Unele femei prezinta, de asemenea, sangerari minore.
Este esential sa informati imediat medicul daca durerea sau sangerarea dureaza in timpul sau ulterior procedurii.
Riscuri si siguranta
Indepartarea membranei este de obicei sigura in sarcinile fara complicatii. Cu toate acestea, exista riscuri minore asociate cu aceasta tehnica.
Ca si in cazul oricarei forme de inducere a travaliului, indepartarea membranelor prezinta risc de infectie, sangerari vaginale excesive si posibile rupturi ale sacului amniotic. Cu toate acestea, riscurile sunt considerate relativ mici atat pentru mama, cat si pentru bebelus, daca sunt efectuate de un medic specialist calificat.
Indepartarea membranei prezinta un risc minim, dar este posibil sa nu fie potrivit pentru toata lumea.
Cine nu ar trebui sa faca ruptura de membrane?
Este posibil ca medicul sa decida impotriva ruperii membranelor la femeile care prezinta semne de necesitate a unei operatii cezariene. Urmatorii factori ar putea, de asemenea, sa faca procedura inadecvata:
- nasteri multiple
- istoric de nastere prematura
- infectie cervicala bacteriana
- placenta praevia, unde placenta acopera deschiderea colului uterin
- infectie cu herpes activ
- vasa praevia, o afectiune in care membranele care contin vasele de sange care leaga fatul si placenta acopera deschiderea colului uterin
- anomalii fetale severe
- pozitia fetala anormala
- anomalii pelvine structurale
Este o procedura eficienta?
In cele mai multe cazuri, ruperea membranei mareste probabilitatea aparitiei travaliului spontan, in special in primele 7 zile dupa aceasta procedura.
Doctorii de obicei trebuie sa efectueze procedura doar o data pentru a induce travaliul cu succes. Cu toate acestea, unele femei pot solicita proceduri multiple de rupere a membranelor.