Cele patru semne tipice ale travaliului!

/ / Modificat: 2021-05-26
Cele patru semne tipice ale travaliului!

Nu este intotdeauna posibila determinarea datei exacte in care o femeie gravida va naste, mai ales daca aceasta decide sa nasca natural. Cu toate acestea, inainte de marele eveniment exista cateva semnale de avertizare pe care femeia trebuie sa le cunoasca, pentru a ajunge din timp la spital.

Majoritatea femeilor nasc intre saptamanile 38 si 42 de sarcina, moment in care se considera ca sarcina a ajuns la termen. Tocmai de aceea, o zi exacta este dificil de preconizat si multe femei se intreaba daca vor sti care este ziua in care-si vor cunoscte copilul, inainte de aparitia contractiilor.

Calcularea datei de nastere se preconizeaza pe baza calcularii a patruzeci de saptamani din prima zi a ultimei menstruatii. Acest lucru este cu atat mai dificil in cazul femeilor cu menstruatie neregulata. Tocmai de aceea se poate intampla ca nasterea sa aiba loc cu cateva zile si chiar saptamani inainte sau dupa data scadentei.

Nu toate simptomele de dinaintea declansarii travaliului apar la toate femeile, insa o parte dintre acestea cu siguranta vor fi resimtite. Iata care sunt cele mai frecvente simptome la care trebuie sa fii atenta:

1. Coborarea fatului

In cazul unei prime sarcini coborarea fatului are loc cu cateva saptamani inainte de nastere, in schimb in cazul femeilor care sunt la a doua sau a treia sarcina, aceasta poate aparea cu putin timp inainte de declansarea travaliului.

Incepand din acest moment, viitoarea mama va observa o usurinta mai mare in digerarea alimentelor, dar si in ceea ce priveste respiratia. De asemenea, se va confrunta cu urinari mai dese, deoarece fatul apasa pe vezica.

2. Eliminarea dopului de mucus

Dopul mucos este o substanta deosebit de groasa si maronie secretata de glandele din canalul cervical care blocheaza intrarea in uter prin colul uterin. Eliminarea dopului indica faptul ca nasterea este aproape. Din momentul eliminarii dopului, travaliul poate incepe imediat sau dupa cateva zile. Exista cazuri in care travaliul incepe dupa doua saptmani.

Indiferent care este durata de timp dintre momentul eliminarii dopului si pana la declansarea travaliului, se recomanda evitarea scaldatului (la strand, la mare sau in alte locuri publice) precum si evitarea contactului sexual, deoarece fatul este expus infectiilor.

3. Ruperea sacului de lichid amniotic, cunoscut si ca “ruperea apei”

Sacul lichidului amniotic se rupe din cauza presiunii exercitate de capul fatului asupra membranelor sau ca urmare a primelor contractii. Acest moment este cunoscut ca “ruperea apei”.

Vei sti cand ti se “rupe apa” in momentul in care vei incepe sa elimini un lichid apos si limpede, de obicei abundent si inodor. Cand acest lucru se intampla este important sa mergi la medic deoarece travaliul a inceput deja.

4. Contractii regulate

Aparitia contractiilor este semnalul pe care absolut toate gravide il simt cand se declanseaza travaliul. La inceput insa, contractiile sunt rare si neregulate. Pe masura ce contractiile devin din ce in ce mai dese si mai regulate, momentul nasterii este tot mai aproape. Este important ca in acest moment sa mergi de urgenta la spital.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Travaliu nastere

Articole recomandate

Citeste si despre