Atunci cand planifica venirea pe lume a bebelusului lor, majoritatea mamicilor nu anticipeaza ca va fi nevoie de intervenitii ca inducerea travaliului, folosirea forcepsului sau chiar o operatie de cezariana. Totusi, Romania este una din tarile fruntase in Europa cand vine vorba de cezariene si nasteri induse.
Conform unor studii recente, multe dintre nasterile induse nu numai ca nu sunt necesare, dar au si implicatii pe termen lung atat pentru bebelusi, cat si pentru mamicile lor.
Cercetatorii din Irlanda, Olanda si Australia si-au unit fortele pentru a analiza care sunt efectele nasterilor induse asupra copiilor, in primele 28 de zile de la nastere si pana cand au implinit 5 ani, deoarece au descoperit ca la nivel global, nasterile induse cresc la numar, in detrimentul nasterilor vaginale spontane.
Descoperirile din cadrul studiului
Iata ce au descoperit, in cadrul acestui studiu de amploare, care a analizat aproximativ jumatate de million de nasteri:
"Nasterile instrumentale" au legatura cu problemele din prima luna de viata a bebelusului
Bebelusii nascuti cu ajutorul forcepsului au fost mai predispusi icterului si problemelor legate de hranire, cercetatorii formuland o ipoteza care sustine legatura pe care o au aceste raspunsuri ale bebelusilor cu sangerarile si invinetirea produsa adesea de astfel de interventii.
Nasterile induse, risc mai mare de aparitie a problemelor medicale
In comparatie cu bebelusii nascuti prin nastere vaginala spontana, cei care vin pe lume in urma unei cezariene sunt mai predispusi infectiilor respiratorii, dezechilibrelor metabolice si eczemelor.
Cercetatorii cred ca asta se intampla pentru ca nasterea vaginala creeaza o oportunitate de a transmite bacterii de la mama la bebe pentru producerea unui microbiom sanatos care sa protejeze impotriva bolilor.
Copiii nascuti prin cezariana, mai predispusi racelilor si diabetului
In comparatie cu copiii nascuti vaginal, bebelusii veniti pe lume dupa o cezariana sunt mai predispusi racelilor si necesita un tratament mai lung, efectuat in spital. Bebelusii nascuti prin cezariana efectuata de urgenta au un risc mai mare de a dezvolta boli metabolice cum sunt obezitatea si diabetul pana la implinirea varstei de 5 ani.
Ce putem face pentru a descreste rata interventiilor la nasterea bebelusilor?
Autorii studiului spera ca personalul medical va acorda mai mult timp travaliului, pentru ca acesta sa progreseze in mod natural.
Totodata renuntand la monitorizarea electronica continua a mamelor care nu prezinta riscuri la nastere, optand in schimb pentru o monitorizare cu monitoare portabile de mici dimensiuni, nu aduce beneficii bebelusului si impiedica nasterile spontane vaginale.
Ca femeie, anticiparea nasterii iti poate crea momente de neliniste, dar este important sa iti aduci aminte ca nasterea este o experienta unica, pe care numai tu, ca femeie, o poti trai.
Daca iti doresti cu tarie sa eviti interventiile in timpul nasterii si travaliul indus medical, atunci asigura-te ca intregul personal medical iti cunoaste preferinta inainte de a se produce momentul nasterii, in asa fel incat medicul tau sa iti sustina alegerea si sa lupte pentru a o duce la bun sfarsit.